facebook

Льоди Арктики встановили світовий антирекорд

Цього року льодовий покрив досяг максимуму не в березні, а 25 лютого – на 15 днів раніше.
1597945




NASA, з посиланням на дані, отримані із супутників Національним центром вивчення сніжного покриву і льодів в Боулдері (штат Колорадо), повідомило, що цього року площа арктичних льодів досягла мінімуму за всю історію спостережень і склала 14,54 млн квадратних кілометрів.

“Це найменша площа льодів в Арктиці з моменту початку спостереження з супутників”, – говорить представник Національного центру в Боулдері Наташа Віскарра.

27-річне танення льодовиків Арктики показали в одному відео

При цьому вона зазначила, що, складаючи прогнози, центр “використовує тільки власні супутникові дані”, а не дані арктичних спостережень фахівців з інших країн.

Арктичний льодовий покрив розширюється восени і взимку, досягаючи максимуму з кінця лютого по квітень. Потім льоди поступово тануть, скорочуючись до мінімуму у вересні.

Проте цього року льодовий покрив досяг максимуму не в березні, а 25 лютого – на 15 днів раніше, ніж це відбувалося в середньому за період з 1981 по 2010 рік. Лише в 1996 році ситуація була аналогічною: тоді максимальні показники льодового покриву були зафіксовані 24 лютого.

Внаслідок танення льодів вчені відзначають стрімке зростання рівня світового океану.

Читайте також:  У Львові двоє хлопчиків провалилися під кригу, одного з них дістали мертвим

Шукайте деталі в групі Facebook