facebook

Держава проти Коломойського. Як в Україні борються за нафту

Влада намагається повернути контроль над монополізованою Коломойським нафтовою галуззю, олігарх чинить опір з усіх сил.

1597990




Про наближення битви олігархів в Україні зараз не говорить тільки ледачий. Вчорашній день показав, що ця сутичка почалася.

Держава завдала два удари по нафтовій монополії Ігоря Коломойського.

Верховна Рада після довгих обговорень все-таки продавила закон, який дозволить повернути держконтроль над стратегічним підприємством “Укрнафта”.

Ще більш болючим для олігарха виявилася зміна лояльного керівника “Укртранснафти” Олександра Лазорка.

Дніпропетровський губернатор не витримав і пішов у відкриту відбивати у держави, що йде з рук контроль над держкомпанією, з охоронцями, підконтрольними депутатами, барикадами і гучними заявами.

Після довгих посиденьок в будівлі “Укртранснафти”, Коломойський вилив злість на журналістів, звинуватив у захопленні підприємства оточення президента і відправився на розмову до Порошенка.

Чим закінчиться ситуація навколо ключового держактиву поки незрозуміло.

Корреспондент.net зібрав всю інформацію про нафтову суперечку.

Рада пішла до кінця

У четвер парламент не міг почати роботу через законопроект щодо “Укрнафти”.

Депутати вкотре намагалися ввести норму про зниження кворуму для проведення загальних зборів акціонерів до 50% + 1 акція.

За старим законом, встановлюється кворум на рівні аж 60%, держава (власник 50% + 1 акцій компанії) банально не могло провести збори акціонерів Укрнафти, щоб, наприклад, змінити керівництво компанії або прийняти рішення про виплату дивідендів.

Акціонери-представники Коломойського, структурам якого в “Укранафті” належить 43%, просто не з’являються на збори.

Наразі  вони заблокували рішення про виплату дивідендів державі в розмірі трохи менше 2 мільярдів гривень. Причому сам олігарх не приховує, що гроші державі платити не збирається.

У даного закону довга історія – це вже була третя спроба позбавити Коломойського контролю над держкомпанією, який він встановив ще 12 років тому.

Перший раз подібний закон прийняли ще в 2006 році, ініціатором виступив «юрист Ахметова» Юрій Воропаєв. Тоді президент Віктор Ющенко наклав вето на документ. Вдруге депутати знизили кворум у січні 2015-го, але юридична недосконалість дозволяло «Укрнафті» обійти нову норму.

Читайте також:  Новітні технології дозволять Україні стати експортером нафти й газу

Тепер же всі формулювання були дотримані, але розгляд законопроекту знову заблокував комітет з питань економічної політики, який очолює бізнес-партнер Коломойського Андрій Іванчук.

Нардеп від “Народного фронту” робив усе, щоб парламент не прийняв законопроект. Комітет ніяк не міг провести засідання для його розгляду. Тільки після блокування трибуни і особистого втручання спікера Гройсмана комітет таки дав добро документом, а парламент швидко проголосував за закон.

Вступити в силу він може ще в 2015 році.

Просто повернути своє?

Структури Коломойського монополізували управління “Укрнафтою” і розподіл її прибутку через структуру власності і лояльних топ-менеджерів 12 років тому.

Через тих самих особливостей українського законодавства, за які боролася Рада, олігарх багато років блокує участь держави в оперативному управлінні компанією і, по суті, присвоює весь прибуток.

Ціна питання – мільярди гривень
Мова не йде про те, щоб забрати у Коломойського цю компанію. У держави в ній 50%, і вона на свої 50% має право цією компанією керувати і отримувати 50% прибутку.

Разом з тим потрібно враховувати, що просто так олігарх від “Укрнафти” не відмовиться, варто очікувати ще маси судових розглядів.

Але перший крок парламент зробив, головне, щоб він був зроблений в інтересах держави, а не для іншого олігарха.

Битва за “Укртранснафту”

Того ж дня наглядова рада “Укртранснафти” відсторонив Олександра Лазорко від здійснення повноважень голови правління.

Про те, що міністр енергетики Володимир Демчишин хоче звільнити Лазорко, який раніше працював на одному із заводів “Привату” і здійснює свою діяльність на чолі держкомпанії в інтересах бізнес-групи, говорилося давно.

Здійснювати повноваження голови правління “Укртранснафти” призначили Юрія Мірошника – колишнього співробітника СБУ Луганської області.

Лазорко віддавати посаду не збирався і забарикадувався у своєму кабінеті, обіцяючи оскаржити в суді своє звільнення.

Після того, як охорона новоприбулого директора Мірошника перемогла в невеликий сутичці, Лазорко будівлю тимчасово покинув, заради прес-конференції.

Читайте також:  У лісах Прикарпаття виявили підпільний нафтопереробний “завод”

Маски зірвані

У підсумку повертати Лазорко в його кабінет приїхав особисто Ігор Коломойський, офіційно є Дніпропетровським губернатором, у супроводі свого заступника Геннадія Корбана, губернатора Одеської області і свого бізнес-партнера Ігоря Палиці, озброєних людей-автоматників і нардепів Віталія Хомутинника та Олександра Шевченко.

Дніпропетровська група зайняла будівлю.

Протиборчу сторону представляли новий глава “Укртранстнафти” Мірошник, міністр енергетики Демчишин, заступник голови НАК “Нафтогаз” Андрій Пасішник, депутати Павло Різаненко, Вікторія Войціцька, Сергій Лещенко.

За словами Демчишина, дніпропетровський губернатор приїхав вивчити законність відсторонення Лазорко, який до «Укртранснафти» був його менеджером на його НПЗ.

«Ми дуже мирно поспілкувалися … Він (Коломойський) сьогодні нам заявив, що несе моральну відповідальність за компанію «Укртртанснафта», тому він не міг не прийти на цю зустріч, не міг не підтримати Лазорко», – сказав міністр.

Також Демчишин повідомив, що зброї в будівлі не побачив.

Незабаром міністр залишив місце конфлікту, сказавши, що не буде загострювати ситуацію, просячи міліцію про силове звільнення будівлі “Укртранснафти”.

Він сподівається, що Коломойський сам розблокує приміщення.

Рятувальник від російських диверсантів

Коломойський вийшов з будівлі близько півночі і не приховував свого роздратування, зігнавши злість на журналістах.

На питання про те, що робив губернатор Дніпропетровської області в будівлі держкомпанії, олігарх матюкався і обіцяв розповісти це, або в прокуратурі, або “за рогом”.

Увага! Відео містить ненормативну лексику.

“Ми звільняли будівлю” Укртранснафти “від російських диверсантів, які захопили … За документами з’ясували, що немає завдання на голосування від Кабміну, ні завдання на голосування від НАК” Нафтогаз “, взагалі немає ніяких документів. Під виглядом міліції там була якась незрозуміла приватна охоронна структура: увірвалися, розбили скло, травмували людей, поламали комусь руку, зараз все “випарувалися” – тобто звичайна спроба якогось жалюгідного рейдерського захоплення державного підприємства “, – сказав він.

У захопленні компанії олігарх звинуватив оточення президента Петра Порошенка і особисто його давнього партнера по бізнесу, нардепа Ігоря Кононенко.

Читайте також:  Мама побила дочок за тверк (відео)

“Їду до президента з ось цими писульками і папірцями і з його охоронною структурою, яка нібито штурмувала. Хто стоїть за цим – я не знаю. Сказали – Кононенко, один з керівників фракції “Блок Петра Порошенка”. Зараз їду в Адміністрацію президента, будемо з цими паперами розбиратися, хто за цим стоїть “, – підсумував губернатор.

А що міліція?

Після того, як всі дійові особи конфлікту з будівлі “Укртранснафти” роз’їхалися міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, як завжди в соцмережах повідомив, що конфлікт вичерпаний і міліція взяла під охорону приміщення компанії.

Де вона була раніше, коли будівля переходило з рук в руки, в нього заходили різні озброєні люди – незрозуміло.

Депутат Сергій Лещенко стверджує, що дзвонив Авакову в розпал конфлікту, але той кинув трубку, сказавши, що всередині забарикадований будівлі знаходиться глава київської міліції Олександр Терещук.

Значить це міліція будівлю займала, і вона несе відповідальність за збереження всіх документів “Укртранснафти”, поки в приміщення компанії не було доступу і там знаходилися невідомі люди?

Ціна питання

Дії Коломойського підтверджують, що в “Укртранснафті” закладена значна частина його доходу.

За даними того ж Левченко, на рахунках компанії в “Приватбанку” акумульовано понад 1,5 мільярда гривень.

Раніше Володимира Демчишин, заявляв, що звільнення Лазорко планувалося за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи “Приват”, що обходилося державі в два рази дорожче – 2,5 мільйонів гривень в день.

У травні 2014 року “Укртранснафта” за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк тоді вимагав від правоохоронних органів завести кримінальну справу і притягнути винних до відповідальності за фактом незаконного викачування нафти, але винних так і не знайшли.

А викачана нафту тим часом зберігалася, а може і перероблялася на заводах “Привата”.

Коломойський ризикує втратити надприбутки, і боротьба за “Укртранснафту” ще й близько не закінчена.

Шукайте деталі в групі Facebook