facebook

Чи є “російський слід” у спробі вивезти з України зброю та вибухівку?

На українсько-польському кордоні затримали француза, який віз 5 автоматів Калашникова, 2 РПГ, 125 кілограмів тротилу і 5 тисяч патронів.

Покращенню міжнародного іміджу України та довіри до спроможності українських спецслужб протидіяти тероризму сприятиме затримання 21 травня громадянина Франції, який хотів вивезти з України зброю та вибухівку, імовірно, для скоєння терактів під час «Євро-2016». Таку думку висловлюють і недержавні експерти, і представники СБУ. Французька сторона вже підтвердила факт цієї резонансної операції.

При цьому, СБУ заявляє, що запобігла приблизно п’ятнадцятьом терактам, які мали б статися у Франції напередодні та під час футбольного чемпіонату «Євро-2016».

За повідомленням голови спецслужби Василя Грицака, серед цілей нападів були мечеть, синагога, низка адміністративних об’єктів та інфраструктура автошляхів у Франції. Загалом уся операція знешкодження зловмисника тривала півроку, розповів Грицак.

«У грудні 2015 року нам стало відомо про те, що в Україну прибув громадянин Франції, під виглядом волонтерської діяльності почав налагоджувати контакти з представниками військових формувань на сході нашої держави, обіцяв привозити волонтерську допомогу, обіцяв привозити спорядження й багато іншого, але в процесі подальшого спілкування він почав виявляти інтерес до того, де можна в Україні купити зброю, вибухівку й інші засоби ураження», – заявив Грицак.

За його словами, француз висловлював негативне ставлення до політики Франції стосовно мігрантів та активно шукав з-поміж українських військових тих, хто міг би йому продати озброєння. Зрештою, з відома СБУ він отримав п’ять автоматів Калашникова, п’ять тисяч патронів, два гранатомети РПГ і 125 кілограмів тротилу, з якими його й затримали, не давши перетнути пункт пропуску Ягодин на українсько-польському кордоні.

Очільник СБУ заявив, що не виключає «російського сліду» в цій справі, оскільки громадянин Франції наполягав, щоб вантаж до Європи супроводжував хтось із громадян України, які допомагали йому купити озброєння.

Читайте також:  Євро-2016: Чи зможе Україна повернути боржок Словаччині

Раніше французький телеканал М6 оприлюднив інформацію про арешт 21 травня в західній частині України 25-річного громадянина Франції Грегуара М. під час спроби перетнути кордон із Польщею. Оглядаючи його фургон, українські прикордонники виявили значний арсенал військової зброї і вибухових речовин загальною вартістю 250 тисяч євро. За даними телеканалу, француз мав «три ракетні комплекси, шість автоматів Калашникова та набої до них, кілька прицілів та вибухівку». М6 також повідомив, що підозрюваний перебуває під вартою в Україні та що українські правоохоронці розшукують його співучасників.

У МЗС Франції підтвердили факт затримання на території України громадянина Франції, якого підозрюють у спробі незаконного перевезення арсеналу зброї та підготовці терактів під час Євро-2016. Про це, відповідаючи на запитання власного кореспондента агентства «Укрінформ» у Франції, заявив офіційний представник зовнішньополітичного відомства Франції Ромен Надаль.

На Заході Україну вже сприймають як країну, де діє вогнище тероризму – після того, як вона оголосила так звану «антитерористичну операцію», а не протидію російській збройній агресії, визнає експерт-міжнародник та конфліктолог Григорій Перепелиця. У цих умовах успішне затримання іноземця з вибухівкою на кордоні з ЄС є позитивним сигналом, який може дещо поліпшити імідж України, зауважив експерт у розмові з Радіо Свобода.

«Те, що затримали (громадянина Франції зі зброєю та вибухівкою), – це плюс. СБУ працює, попереджуючи акти міжнародного тероризму. Однак Україна сама оголосила, що бойові дії – це не війна, а так звана «АТО», тобто вогнище тероризму на Донбасі. Це зіграло злий жарт, і міжнародний імідж України в частині терористичної загрози вже зіпсовано. Водночас те, що змогли виявити і затримати – це матиме позитивний вплив на ставлення до України», – наголошує експерт.

Читайте також:  Майже як у Іспанії: у Білорусі різко пришвидшився коронавірус

Волонтер та колишній учасник української військової операції проти сепаратистів, яких підтримує Росія, Мирослав Гай визнає проблему з нелегальним обігом зброї в Україні. Водночас, на його думку, затриманий француз-псевдоволонтер на справжніх волонтерів не кидає тіні.

«Він ніяк не кидає тіні на українських волонтерів. Бо він навіть не є українським громадянином. До того ж, всі справжні волонтери – на видноті: всі знають, хто і чим займається, ведуть офіційну документацію щодо розподілу допомоги. Ті ж, хто створює благодійні фонди для якихось оборудок, – не можуть навіть відзвітувати про надходження зібраної допомоги, тому одразу впадають у вічі», – каже він.

Мирослав Гай пригадує, що СБУ затримувала послідовників угруповання «Ісламська держава», і наголошує, що варто поцікавитися зв’язками затриманого зі злочинними угрупованнями та з російськими спецслужбами.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос у коментарі Радіо Свобода наголошує: «Очевидно одне: операція затримання покупця зброї узгоджувалася з іншими спецслужбами, передовсім французькими. Сам факт, що Україна провела операцію, – це позитив. Держава продемонструвала, що може затримувати потенційних терористів і контролювати ситуацію, зокрема – обіг зброї та вибухівки».

Ігор Семиволос також не виключає російського сліду у спробі вивезти з України зброю та вибухівку. На його думку, на користь цієї версії свідчить той факт, що громадянин Франції, який, імовірно, планував теракти, наполягав, щоб його супроводжував хтось з українців.

«Я не є алармістом і не схильний бачити «руку Кремля» скрізь. Але в даному випадку дуже ймовірно, що йдеться про російський слід, тому що Україну хотіли явно підставити», – звертає увагу експерт.

«Євро-2016» відкривається у Франції 10 червня. Президент Франції Ф. Олланд заявив, що не відкидає загрози терористичних нападів під час чемпіонату, але повідомив про значну кількість силовиків, залучених до охорони правопорядку, і пообіцяв уболівальникам подбати про безпеку.

Читайте також:  По дорозі на фронт раптово пoмeр 25-річний військовий

Джерела:

http://www.radiosvoboda.org/content/article/27782820.html


https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/21/view/1110

https://www.youtube.com/watch?v=ekpjzjNFIXI

Шукайте деталі в групі Facebook