facebook

Політика стримування НАТО: змусити Москву “думати двічі”!

Швеція і США підписали заяву про наміри щодо оборонного співробітництва та стримування раSSє



йської агресії в Європі, – повідомляє Defense News.

Свої підписи під документом поставили міністр оборони Швеції Петер Хультквіст і глава Пентагону Ештон Картер, який перебував в Стокгольмі з офіційним візитом з 6 по 8 червня.

Шведський міністр в інтерв’ю Defense News TV підкреслив колосальне значення документа. Він не приховував, що підписання заяви безпосередньо пов’язано з агресивною мілітаристської політикою Москви. За його словами, про це відкрито говориться і в тексті документа.

“Ми стикаємося з найзначнішими і багатоплановими викликами нашої безпеки за кілька десятиліть, – зазначається у вступній частині заяви. – Регіональні держави надають силовий тиск і перевіряють на слабкість своїх сусідів, інші незалежні держави і міжнародні інститути…”

Завдяки новим домовленостям, Швеція, яка не входить в НАТО, вперше в історії отримала повноцінні гарантії військової захисту США від раSSєйської агресії, – заявив,Хультквіст.

Міністр оборони заявив Defense News про поглиблення також і технологічного співробітництва двох країн – особливо в області розробки нових сенсорів для військово-повітряних сил і підводного флоту, однак відмовився уточнити, про які конкретно системи йде мова.

Швеція вкрай стурбована безпрецедентною військовою активністю РаSSєї в Балтійському регіоні – особливо відпрацюванням її військовими ядерного удару по країні в 2013 році. Ставка на ВПС і підводний флот пов’язані з низькою боєготовністю шведської авіації (що проявилося і в ході згаданого інциденту) і збільшеною активністю раSSєйських підводних човнів на півночі Європи.

На цьому тлі США перекинули в Середземне море авіаносець “Гаррі Трумен”. Цей крок повинен стати сигналом Москві, заявив виданню Wall Street Journal (WSJ) джерело в Пентагоні.

Вона повинна продемонструвати гнучкість можливостей американських ВМС і, завдяки непередбачуваності дій корабля, змусити Москву “думати двічі”. Співрозмовник WSJ додав, що присутність “Трумена” дозволить “стримувати руських”.

Контр-адмірал Бретт Батчелдер раніше заявляв, що перекидання цього авіаносця з Перської затоки через Суецький канал стане важливим психологічним фактором, підтверджуючи в очах членів НАТО готовність Вашингтона підтримувати баланс військово-морського флоту в Середземному морі.

У цей регіон напередодні Варшавського саміту 8-9 липня було направлено два американські авіаносці: “Гаррі Трумен” і “Дуайт Ейзенхауер”. Це рішення пов’язане зі стримуванням мілітаристської РаSSєї, яка проявляє підвищену військову активність в цьому регіоні. Про це заявив і представник Європейського командування капітан Денні Ернандес.

Даний крок ВМС США навмисно робиться паралельно з декількома великими військовими навчаннями НАТО в Східній Європі і Туреччині, повідомив WSJ високопоставлене джерело в американському оборонному відомстві.

Джерела:

http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/policy/2016/06/08/sweden-us-russia-hultqvist-intent/85573150/

http://www.wsj.com/articles/u-s-carriers-moves-send-message-to-russia-1465419667

Читайте також:  Канада поновлює роботу популярної програми міграції: подробиці

Шукайте деталі в групі Facebook