facebook

Подорожуємо разом з Ukr-Space (50 найгарніших замків і фортець України)

Крим, який був і залишається українським. Калейдоскоп Тернопільщини і Львівщини. Могутність Одеси і романтичні перекази про Закарпаття… Різноманітність замків зачаровує і мотивує: будь-який «експонат» із цієї колекції вартує уваги. А може, й мандрівки?.. Звісно, деякі з цих замків та фортифікаційних споруд більшість українців може вільно оглядати лише на фото. Але трохи помріяти не заборонено, правда? Отже, до вашої уваги велика добірка найбільш цікавих замків і фортець України – з Півдня на Схід, із Півночі та Центру на Захід. Насолоджуйтеся!

Фортеці і замки Південно-Східної України


Замки й фортеці Південно-Східної України не надто відомі пересічному громадянину, окрім твердинь Криму. Але поки останні нам майже не доступні, є нагода трохи торкнутися таємниць Херсона, Одеси, Білгорода-Дністровського. Завітати на острів Березань і на простори Запоріжжя. Севастопольська фортеця, Севастополь Ахтіар, Херсонес, Корсунь… У Севастополя було багато імен. А колись на місці сучасного міста стояло кримськотатарське село Ак-Як.
1934139_800x600_1_sevastopol
Оборонна фортеця була заснована тут 1778 року, ще раніше за офіційну дату заснування Севастополя. До сьогодні найліпше збереглися Костянтинівський і Михайлівський форти.

Фортеця Єні-КалеКерч

Єні-Кале – турецька фортеця на березі Керченської протоки. Це унікальна пам’ятка військово-оборонної архітектури в Україні, зразок західноєвропейського фортифікаційного мистецтва 18 сторіччя.
1934140_800x600_2Jeni-KaleБудуючи Єні-Кале, турки-османи прагнули блокувати Керченську протоку і тим самим захистити себе від нападів російського флоту. Особливо цікаві для огляду Азовська брама і Водяна башта.

Генуезька фортеця, Судак

Назва «Генуезька фортеця» пов’язана з тим, що основну її частину в Криму справді побудували генуезьці в 14–15 віках. Хоча перші фортифікаційні споруди на цьому місці ще у 6 столітті почали зводити візантійці.

1934141_800x600_3GenuezSudak

Фортеця має два яруси – Верхній (тобто Захисний) і Нижній (так званий Консульський). Між ними було побудоване місто. Генуезька фортеця – одна з головних пам’яток Східного Криму.

Читайте також:  Потап: «Я вдався до екстриму, що товаришую з Каменських»

Замок-палац «Ластівчине гніздо», Гаспра

«Ластівчине гніздо» – візитна картка Кримського півострову. Знаходиться пам’ятка у селищі Гаспра, підпорядкованому Ялті. Цей неоготичний замок-палац увінчує скелю Аврори в Гаспрі від 19 століття.

1934142_800x600_4gnizdoА перед тим на місці сучасного кам’яного замку-палацу височів дерев’яний замок, званий «Замком любові». Цю назву часто можна почути й зараз.

Фортеця-зірка, Херсон

Від Херсонської фортеці залишилася дві брами (Очаківська та Північна), Катериненський собор, Арсенал та пороховий льох (тут зробили ресторан). На карті ця фортеця колись і справді нагадувала зірку. Її побудували 1788 року як еталон земляного будівництва тих часів.

1934143_800x600_5ChersonOchakivs'ka_bramaОсобливої уваги варта Очаківська брама, що нагадує античну будівлю. Мандрівники зауважують, що будівельні блоки в брамі складені без розчину – але яке технічне рішення було для цього використане? Дехто навіть припускає, що ця брама могла бути побудована раніше за фортецю, і навіть могла мати інше призначення. Мовляв, занадто вона гарна, як на фортифікаційну споруду… До речі, відвідуючи Херсон, не забудьте подбати про вибір гарного готелю.

Військові укріплення, острів Березань

Острів Березань знаходиться на теренах Миколаївської області. Старовинні цивілізації (давньогрецька, тюркська, скіфська) залишили тут численні сліди. Археологічні знахідки досі не пояснюють повністю історії острову.

1934144_800x600_6berezanЄ тут і потужні фортифікації. Першу фортецю звели на острові турки (від неї лишилися тільки рештки). Пізніше, в часи Російської імперії та СРСР, острів був військовим об’єктом. Фортеці, сховища та товстезні стіни бункерів досі зберігають свої таємниці…

Фортеця-карантин, Одеса

Одеську фортецю ще називають «Карантином» або «Аркадою». Це фортифікаційні укріплення, що складаються з аркади та порохової вежі. Колись за їхньою допомогою контролювали потік товарів і пасажирів, які прибували до порту. Пам’ятці вже понад 200 років.

1934145_800x600_7arkada-karantina-s-bashnej-v-parke-shevchenkoOdessaПопри своє не надто романтичне призначення, фортечні мури доволі мальовничі. Також звідси відкривається чудовий вид на море, тому біля аркади люблять фотографуватися. Якщо і вам захочеться до Одеси, тут радо чекають гостей.

Читайте також:  Рекордні морози: українців попередили про значну зміну погоди

Аккерманська фортеця, Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровська, або Аккерманська фортеця, на Одещині досі залишається загадкою для багатьох істориків. Це найбільша фортифікаційна споруда України, яка скоро може стати історико-архітектурним заповідником. Відомо, що її було зведено на залишках давньогрецького міста Тіра, але коли точно і ким саме?..

1934148_800x600_8belgorodЧи то правда, що фортецю побудували у 13 столітті генуезці, аби через неї тримати владу над Дністровським лиманом? Поки науковці ламають над цим голову, нам залишається просто милуватися небаченою красою… Відвідини Аккермана рідко тривають всього день, тому не забудьте подбати і про нічліг.

Замок-садиба Попова, Василівка

Замок Попова – архітектурна гордість Запорізької області. Він належить до поширеного у 19 столітті типу замків-садиб (або замків-палаців), що тоді масово поширювалися як Західною Європою, так і теренами сучасної Україні.

1934149_800x600_9zamokpopovaТериторія замку – це великий палацово-парковий ансамбль. На державному рівні він визнаний як Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». Також інколи можна зустріти назви «Таврійський замок» або «Таврійська садиба». Зараз, до речі, актуальним лишається питання реставрації замку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.