facebook

РаSSєйські хакери “влізли” у сервери Клінтон і Трампа

Спецслужби Кремля, які орудують в кіберпросторі, найчастіше діють під чужим прапором, у т.ч. від імені ІД, нападаючи на комп’ютерні мережі країн Європи. Про це йдеться в публікаціях ряду іноземних ЗМІ.

РаSSєйські спецслужби, що працюють під прапором угруповання хакерів, отримали доступ до комп’ютерної системи національного комітету демократичної партії США і викрали інформацію про кандидатів в президенти і базу даних, зібрану на опонента демократів – представника республіканської партії, мільярдера Дональда Трампа.


Цей витік стався ще в квітні, проте інформація про неї в ЗМІ потрапила тільки зараз, передає агентство Reuters.

У Кремлі поспішили відхреститися від атаки на американські сервери.

Одними з перших про втручання написали журналісти The Washington Post. За їхньою інформацією, протягом 24 годин після того, як керівники демократичної партії дізналися про хакерську атаку, вони зв’язалися з фірмою Crowdstrike, яка встановила моніторингове програмне забезпечення з метою встановлення обставин події.

Співзасновник і технічний директор Crowdstrike Дмитро Альперович у розмові з журналістами пояснив, що його співробітникам вдалося визначити два хакерські угруповання, які проникли в комп’ютерну мережу національного комітету. Це Cozy Bear і Fancy Bear, пояснив він.

За словами Альперовича, Cozy Bear отримала доступ до комп’ютерної системи комітету минулого літа і стежила за електронною поштою та мессенджерами. Fancy Bear, в свою чергу, зламала мережу в квітні цього року, щоб отримати доступ до дослідження демократів про Трампа.

Альперович зазначив, що Fancy Bear працює на ГРУ, а Cozy Bear на ФСБ.

За словами співрозмовників видання, раSSєйським спецслужбам вдалося “настільки глибоко проникнути в комп’ютерну систему національного комітету демократичної партії, що вони змогли читати листування по електронній пошті і обговорення у внутрішніх чатах”.

Крім того, кібератаки зазнали комп’ютерні системи передвиборчих штабів кандидатів демократів і республіканців – Хілларі Клінтон і Дональда Трампа, а також деяких комітетів політичних дій.

Журналісти також зазначають, що хакери користувалися доступом до комп’ютерної системи партії протягом цілого року. Однак у минулі вихідні дні вхід їм туди був перекритий в результаті великої “комп’ютерної чистки”.

При цьому в національному комітеті запевняють, що “ніякої інформації про фінанси і благодійників, а також персональні дані викрадено не було”.

За твердженням представників Демократичної партії США, це свідчить про те, що проникнення в комп’ютерні системи було скоєно “з метою шпигунства”.

Минулого місяця ЗМІ повідомляли про те, що хакерської атаки зазнала комп’ютерна система конгресу США. “За останні 48 годин у відділенні інформаційної безпеки палати представників відзначено збільшення атак на мережу палати. В ході атак використовуються поштові інтернет-додатки YahooMail”, – писали журналісти.

Це не перша спроба злому комп’ютерних систем державних органів США. Так, у минулому році раSSєйські спецслужби, які зламали бази даних федерального податкового відомства США (Служба внутрішніх доходів), отримали доступ до конфіденційної інформації понад 700 тисяч американських платників податків.

Коментатори відзначають, що спецслужби Кремля, які орудують в кіберпросторі, найчастіше діють під чужим прапором, у т.ч. від імені ІД, нападаючи на комп’ютерні мережі країн Європи.

Тарас Микитюк спеціально для “Український простір Прикарпаття

Джерела:

http://www.reuters.com/article/us-usa-election-hack-idUSKCN0Z0205

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/russian-government-hackers-penetrated-dnc-stole-opposition-research-on-trump/2016/06/14/

http://edition.cnn.com/2016/06/14/politics/democratic-national-committee-breach-russians-donald-trump/index.html

Читайте також:  Байден перемагає на виборах в США

Шукайте деталі в групі Facebook