facebook

Футбол і санкції. Чи наважиться побита Європа покарати Росію

Дика агресія російських фанів на Євро-2016 шокувала європейців, але навряд чи вплине на санкції

На ЧМ-2016 Франція впритул стикнулася з вірними адептами “русского міра”. Та чи зроблять лідери країн Євросоюзу правильні висновки, велике питання.

im578x383-Russia-Marseille-fans-01




Безсила помста французів

Французька поліція виявилася безсилою – більшість винних у побитті англійських вболівальників не впіймали. Голова прокуратури Марселя Бріс Робін пояснив це тим, що в сутичках брали участь понад 150 російських футбольних хуліганів, які були добре треновані для блискавичної та жорстокої атаки і втекли швидче, ніж прибула поліція.

Французька влада взялася карати тих російських уболівальників, до яких змогла дотягнутися. У вівторок, 14 червня, спецназ блокував автобус з росіянами, який їхав у місто Лілль на матч зі Словаччиною. У четвер стало відомо, що 20 вболівальників випровадять з країни разом із головою Всеросійського об’єднання вболівальників Олександром Шпригіним. Ще трьох фанів засудили на два роки тюрми за безлади в Марселі. І ще 20 затриманих відпустили.

“Поведінка російських футбольних фанів віддзеркалює поведінку російської держави на міжнародній арені. І французька поліція так само виявилася неготовою до безчинств російських хуліганів, як світова громадськість – неготовою до російської агресії проти України”, – розповів голова правління International Foundation EESRI Максим Хилько.

Він додав, що Франція мала нагоду побачити поведінку футбольних фанів зблизька, а не з репортажів із далекої для них України, тому й реакція французької поліції була не такою лояльною.

 

Неадекватна реакція

Найбільше європейців вразила навіть не поведінка російських хуліганів. Врешті-решт б’ються фанати багатьох країн, у тому числі і європейських. Їх шокувала реакція представників влади РФ. Віце-спікер Держдуми Ігор Лебедєв, який входить до виконкому Російського футбольного союзу,похвалив вболівальників.

“Не бачу нічого страшного у бійці фанатів. Навпаки, молодці наші хлопці. Так тримати!” – написав у своєму Twitter політик.

Офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін вдався до гомофобських висловів. “Нормальний мужик, яким він має бути, викликає в них подив. Вони ж звикли “мужиків” на гей-парадах бачити”…” – написав він у своєму Twitter. Речник президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що не розділяє думку Лебедєва і Маркіна. Мовляв, це їхня особиста позиція, яка не відображає офіційну точку зору.

Читайте також:  Війна Китаю проти Росії, хто переможе?

Але після цих слів Маркін не заспокоївся, а опублікував колонку “Наша відповідь французьким комісарам” на сайті телеканалу Life (колишній Lifenews). Він назвав жорстоку бійку, влаштовану росіянами, захистом права на відпочинок, а французьку поліцію лає за бездіяльність, порівнявши її з масовкою фільму “Таксі”.

У невеликому тексті речник Слідкому примудрився видати весь набір пропагандистських штампів: згадуються і доморощені ліберали, і західні грантодавці, і подвійні стандарти Заходу. А прокремлівський “експерт” Максим Кононенко видав на кисельовському “РИА Новости” колонку, в якій пише, що йому “не соромно” за російських фанатів, навпаки, йому “подобається, що росіян бояться”.

Усі ці слововиливи говорять про дві речі. Перше – не треба обманюватись тим фактом, що речник російського президента офіційно не схвалює дії вболівальників. Неофіційно його, а отже і Путіна, ситуація цілком влаштовує. Просто, як то часто буває, роль коментаторів віддали відданим твердолобим слугам режиму, а сам президент робить вигляд, що він поза сутичкою.

Друге – все виглядає так, що групу футбольних хуліганів доправили у Францію навмисне, з метою влаштувати бійню. Вони під час нападу були тверезі, з капами в зубах, багато хто мав ножі, арматуру та інші підручні засоби. Як наслідок англійці отримали важкі травми, а один чоловік від кількох ударів залізним пруттям по голові згодом помер у лікарні.

Життя не вчить

Але, схоже, пряме зіткнення з російською агресією нічому не навчило європейських лідерів. Принаймні, вони й далі продовжують говорити про пом’якшення санкцій.

На санкції агресія російських вболівальників не вплине, сказав  політолог Володимир Фесенко. “У бізнес-колах кількох країн ЄС прямо закликають до протилежного – пом’якшення санкцій. Ситуація з вболівальниками може вплинути на загальний імідж Росії, який і так поганий. Але у питанні санкцій діють зовсім інші фактори – це бізнесові інтереси та бажання поступово пом’якшити конфліктне протистояння з Росією”, – говорить експерт.

Читайте також:  Зеленський сказав, коли настане мир

Росія Марсель фанати вболівальники Євро-2016

Фото Reuters

Тиждень тому французькі сенатори закликали уряд та Євросоюз поступово скасувати санкції проти Росії. Під час дискусій звучали саме бізнесові питання – втрати французьких підприємців через введені санкції. А вже після марсельського побоїща в Санкт-Петербурзі висадився цілий десант політиків світового рівня: генсек ООН Пан Гі Мун, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, екс-президент Франції Ніколя Саркозі та ін. Усі вони були гостями міжнародного економічного форуму. Присутність Юнкера та Ренці інформагенція Associated Press розцінила як ймовірне послаблення санкцій. Зокрема, президент Єврокомісії сказав, що його візит до Росії, напевно, багато хто критикуватиме, але діалог з Москвою – це здоровий глузд.

 

Пан Гі Мун заявив, що Росія “відіграє дуже важливу роль” як постійний член Радбезу ООН, тож він розраховує на “лідерство РФ”.

Саркозі ж у своєму виступі пішов далі та закликав Європу та Росію скасувати санкції. Він сказав, що першою це має зробити Росія, бо “найбільш сильний має простягнути руку першим”, а це – Росія і Путін.

Його слова перегукуються зі словами міністра закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який допустив поетапне пом’якшення санкцій, якщо Росія робитиме кроки по виконанню мінських домовленостей.

“ЄС шукає приводів не для продовження санкцій (тут і так причин вистачає), а для їх скасування. Тож надмірного оптимізму я б тут не мав. Приказка “своя сорочка ближча до тіла” в таких питаннях завжди спрацьовує, і бажання Франції захистити своє населення від російських футбольних хуліганів не буде екстраполюватися на захист населення України від російської збройної агресії”, – вважає Максим Хилько.

На думку Фесенка, на рішення продовжити санкції могла б вплинути публікація результатів розслідування щодо збитого над Донбасом малайзійського “Боїнга”. “Саме ця подія колись призвела до реальних економічних санкцій проти Росії. Моє відчуття – з політичних міркувань Росію не буде звинувачено прямо, але будуть непрямі звинувачення. Ось це може вплинути на суспільну думку та позицію європейських лідерів”, – вважає політолог. Втім, розслідування можуть затягнути й презентувати їх наступного року. А отже взимку санкції, цілком можливо, будуть пом’якшені.

Читайте також:  Росія просить ЄСПЛ продовжити термін для відповіді за двома скаргами від України

Відібрати ЧМ-2018

“Якщо безчинства російських фанів і можуть на щось вплинути, то максимум – поставити під питання проведення в Росії фіналу Чемпіонату світу з футболу 2018, і то навряд чи Європа на таке наважиться”, – вважає Максим Хилько.

Існує також можливість дискваліфікації російської збірної на нинішньому чемпіонаті. “В принципі таку дискваліфікацію можуть навіть навмисно спровокувати російські фани (не без підказки згори) – в разі, якщо збірній загрожуватиме ганебний виліт через поразки на футбольному полі. Тоді РФ може спробувати використати дискваліфікацію для внутрішньої пропаганди”, – говорить експерт.

Про це ж пише і Газета.Ru: видання припускає, що тепер відібрати ЧМ-2018 буде легше. І справа не лише в бійках, але й расистських кричалках російських вболівальників. “Оскільки боротьба з расизмом та насиллям – головна офіційна кампанія ФІФА та УЄФА, “через расизм” та насилля вболівальників відібрати в нас ЧМ-2018 набагато легше, ніж через “корупцію в ФІФА” і тим більше “через Крим з Донбасом”. До того ж це буде цілком футбольне, а не політичне рішення”, – пише видання.

Агресія російських хуліганів та її схвалення на рівні російських можновладців мали б стати корисним уроком для тих лідерів країн Європи, які говорять про замирення з Кремлем та зняття санкцій. Та навряд чи стане. Зараз все йде до того, що влітку санкції продовжать, але в останній раз. І вже взимку почнеться їхнє скасування.

 

джерела http://espreso.tv/

depo.ua

http://www.gazeta.ru/

Шукайте деталі в групі Facebook