facebook

Кремлівські ЗМІ найчастіше поширюють фальшиву інформацію (ФОТО+ВІДЕО)

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала чергові докази присутності раSSєйських військ в Україні. З 2014 група збирає відкриті дані про участь бойовиків Кремля в Україні. Експерт Bellingcat Арік Толер розповів про свої розслідування RadioSvoboda.

На праці 27-річного Аріка Толера сьогодні посилаються New York Times і BBC. До 2014 він був фахівцем із розслідувань в Bank of America. Робота жодним чином не була пов’язана з його освітою – він закінчив Канзаський університет (University of Kansas), де вивчав слов’янські мови.

17 липня 2014 в небі над Донбасом був збитий пасажирський літак «Боїнг-777» рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній». Наступного дня британський журналіст Еліот Гіґґінс опублікував у Twitter фото зенітно-ракетного комплексу «Бук». Він попросив своїх читачів допомогти визначити точне місце фото.

Уміючи працювати з відкритими даними і знаючи російську мову, Толер завдяки одному фото визначив, що «Бук» зафіксований у місті Сніжне, яке контролювали підтримувані Москвою бойовики. «Еліоту сподобалася моя робота, і потім я знайшов ще кілька вагомих деталей до цієї справи. Відтоді я постійно працюю з Bellingcat», – говорить Толер.

Bellingcat робить роботу, якою зазвичай займаються спецслужби. І іноді їхні результати кращі, ніж у держорганів. «Не знаємо, чи ЦРУ знайшло ті самі докази, що і ми, – каже Толер. – Можливо, це абсолютно нова інформація чи, можливо, вона вже була відома набагато раніше».

На розслідування Bellingcat постійно посилаються світові ЗМІ. Наприклад, онлайн-журнал Vice використовував їхні матеріали, щоб довести присутність раSSєйських військ в Україні. Перед цим Bellingcat визначив геолокацію фотографії, яку виставив в Instagram військовий з Бурятії.

Усі їхні дослідження базуються виключно на відкритих даних: фото «ВКантактє» і «АднаклаSSнікі», записи відеореєстраторів, відкриті групи в соцмережах.

Читайте також:  Обоє наших батьків були на заробітках. Тож ми обоє – діти заробітчан

Як серед мільйонів користувачів знайти потрібних людей і відео на YouTube? Толер каже, що постійно доводиться винаходити нові способи. Шукаючи записи з «Буком», вони використовували стандартну назву файлу, яка могла би бути на відеореєстраторах 17 липня 2014.

Арік Толер каже, що раSSєйське командування зазвичай забирає у контрактників телефони, але вони навмисне беруть з собою другий апарат. «Це людська природа – всі хочуть покрасуватися, коли потрапляють в незвичайні місця або коли роблять незвичайні речі. Хлопець із Сибіру потрапляє на кордон з Україною, і не може не зробити фото на тлі танка».

Учасникам Bellingcat часто погрожують інші користувачі соціальних мереж. Але відкритих погроз ще жодного разу не було, тому Толер відчуває себе в безпеці в Україні, куди часто їздить: «У мене набагато більша ймовірність бути застреленим в Америці, ніж в будь-якій європейській країні».

У Bellingсat кажуть, що їхня мета – викривати фальшиву інформацію. А кремлівські ЗМІ частіше за всіх її поширюють, тому до них така пильна увага.

«Росіяни дають нам найбільше матеріалів для роботи, – стверджує експерт. – Їхній уряд має звичку брехати, що робить їх легкою мішенню».




Тарас Микитюк
спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами RadioSvoboda (http://www.svaboda.org/a/jak-bellingcat-vykryvaje-rasiejskija-fejki/27803431.html)

Шукайте деталі в групі Facebook