facebook

“Тарифний фронт” Тимошенко. Через тернії до дострокових виборів

Чому “Батьківщина” повернулась до “тарифної” теми та знову заговорила про дострокові парламентські вибори
im578x383-tymoshenko


“Тарифна” риторика, яку ще минулого року першою з політичних гравців взяла на озброєння Юлія Тимошенко, останнім часом хоч і згадувалась в дискурсах лідера “Батьківщини”, однак дещо відійшла на другий план. Так відбувалось до поточного пленарного тижня, коли Тимошенко з новою силою вдарила по “тарифній” тематиці.

Що ж змінилось і чому лідер “Батьківщини” знову повернулась до знайомої риторики, спробувало розібратись Еспресо.TV.

“Гаряча” погоджувальна

Новий наступ на “тарифному фронті” Тимошенко розпочала на засіданні погоджувальної ради в понеділок, 13 червня.

Приводом стало засідання Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних (НКРЕКП) послуг від 9 червня, на якому комісія схвалила підвищення тарифів для населення на теплову енергію, на послуги централізованого опалення та централізоване постачання гарячої води майже вдвічі з 1 липня 2016 року.

Також після засідання комісії Тимошенко пообіцяла оскаржити в судах “тарифні рішення”.

“Політика нищення людей через необґрунтоване підвищення тарифів продовжується”, – заявила Тимошенко.

Одразу ж після звинувачень у бік комісії лідер “Батьківщини” зажадала поставити на голосування погоджувальної ради внесення до порядку денного пленарного тижня парламенту питання утворення тимчасовоїслідчої комісії Ради з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, законопроект щодо внормування рентної плати на газ та законопроекти щодо прозорості встановлення тарифів.

“Я прошу зараз ці законопроекти і проект постанови поставити отут на голосування. І хай люди подивляться в очі тим, хто буде проти цього голосувати”, – безапеляційно зазначила Тимошенко.

Головуючий на засіданні спікер Ради Андрій Парубій підкреслив, що згадані законопроекти не пройшли розгляд в профільних комітетах, однак лідера “Батьківщини” така відповідь не задовольнила. Дискусія перейшла спочатку в перепалку на підвищених тонах, а згодом у відверту сварку.

Тимошенко “незлим” словом згадала як діючого прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, так і колишнього – Арсенія Яценюка. Згадка останнього викликала обурення в представників “Народного фронту”, які закликали лідера “Батьківщини” припинити займатись політичним піаром.

Читайте також:  Не Тігіпком єдиним: чи будуть зміни у Кабміні та хто може його очолити

Саме на тлі цієї сварки Парубій розповів, що європейські колеги називають засідання погоджувальної ради “Голлівудом” та пропонують зробити їх непублічними.

За ці слова одразу ж взялась Тимошенко, заявивши, що спікер хоче “приховати від людей правду”. “Якщо ви ще й приховаєте погоджувальну раду для того, щоб люди взагалі нічого не чули, так навіщо тоді взагалі Верховна Рада? Давайте її розпустимо”, – заявила лідер “Батьківщини”.

Не добившись внесення в порядок денний “тарифних” питань, Тимошенко разом із своїми соратниками влаштувала демарш, покинувши засідання погоджувальної.

Праведний гнів чи розхитування човна?

У фракціях коаліції поведінку Тимошенко назвали черговою спробою “розхитати човен”.

“Нічого нового. Юля просто повернулась на своє поле. Популізм їй вдається краще. Треба ж якось нагадати, що вона “працює”, – зіронізував співрозмовник Еспресо в керівництві президентської БПП.

Водночас інший нардеп від БПП Олександр Черненко вважає, що гучні заяви про тарифи можуть частково послугувати основою для довиборів на округах, адже на трьох з них – Калуш, Херсон та Полтава – у “Батьківщини”, на його думку, досить сильні позиції.

За його словами, це не вперше Тимошенко по “накатанному” сценарію робить кампанію на цій темі, це те, що вже їй вдавалося.

У самій “Батьківщині” поновлення в публічній площині теми тарифів не називають тактичним рішенням або спробою “розхитати човен”. Мовляв, про це однопартійці Тимошенко говорили завжди.

Пожвавлення вони пов’язують винятково з рішенням про підвищення ціни на газ. “Люди цього поки що не відчули, бо не почався опалювальний сезон. А тепер НКРЕКП абсолютно незаконно не порахувавши і не встановивши правильну ціну тарифів просто підв’язав ціну на газ під рішення Гройсмана”, – розповіла нардеп від “Батьківщини” Альона Шкрум.

У свою чергу така активізація тарифної теми, за їхніми словами, не пов’язана з літніми довиборами в Раду. “Ми говоримо про вибори в цілому, тому давайте без конспірології по округах. Це несерйозно”, – зазначив співбесідник в оточенні Тимошенко.

Читайте також:  “Ціна на газ для населення є непідйомною…”: Яких тарифів очікувати українцям вже завтра?

Тим не менше, в серйозність розмов про дострокові вибори наразі не вірять як в БПП, так і в “Народному фронті”.

“Щоб були перевибори, бажання однієї фракції мало. Але постійна дестабілізація, передкризова така ситуація може підштовхнути. Але поки що я передумов не бачу”, – зазначив нардеп від БПП Олександр Черненко.

Співрозмовник Еспресо.TV у “Народному Фронті” не пов’язує лобіювання Юлією Володимирівною теми тарифів з липневими виборами. “Це несерйозно. Це фішка, яка називається “спіймати хвилю”. Якщо ти бачиш, що якась тема дає тобі приріст, ти не повинен з неї злазити”, – пояснив він.

За його словами, Тимошенко просто слабка у всьому іншому, а оскільки попереду два літніх місяці, вона зараз “підігріває” тему, щоб восени сказати “а я ж вам говорила”.  Як пояснив нардеп, основна мета – розпуск Верховної Ради і перевибори.

“Раз вони (Верховна Рада) її пропозиції за два місяці не приймають, які вона напрацювала, значить парламент треба розпускати, бо люди замерзнуть. Я цей піар-план вже бачу. Я просто бачу, як він діє і як він написаний. Це розвал Ради”, – додав він.

Крім активізації антитарифної риторики самої Тимошенко, пов’язана з “Батьківщиною” громадська організація “Публічний аудит” організувала “Тарифну мобілізацію” і закликає громадян не сплачувати рахунки за комуналку, влаштувавши владі шокову терапію.

Рентний слід

Наряду з традиційними версіями, в БПП згадують і більш екзотичні. Декілька співрозмовників у фракції висловили підозри, що активізація Тимошенко могла бути пов’язана не тільки з рішенням по тарифам.

“Ви погано слухали Юлію Володимирівну. Те, що з їх рейтингами, які ростуть, вони будуть педалювати на темі тарифів, абсолютно зрозуміло, але там ще й про ренту на газ говорилось”, – недвозначно натякнув Еспресо співрозмовник в керівництві БПП, який побажав залишитись анонімним.

Читайте також:  Газ по 47 гривень: космічні тарифи загрожують майже півмільйону українців

Слова свого колеги більш конкретизував Черненко, який вважає, що рента на газ була згадана Тимошенко не просто так. “Насправді це історія про спростити життя наближеним до неї Онищенку та іншим”, – зазначив Черненко.

Прізвище депутата-бізнесмена від групи “Воля народу” Олександра Онищенка неодноразово згадувалось в контексті історії про призначення та звільнення скандального екс-міністра екології Ігоря Шевченка, якого називали людиною Онищенка. Тоді говорили, що Тимошенко віддала квоту “Батьківщини” на призначення цього міністра бізнесмену в обмін на певні преференції.

Сама Тимошенко та й “Батьківщина” в цілому спростовували інформацію про те, що Шевченко був призначений за квотою фракції.

Наразі у “Батьківщині” також спростовують зв’язок Тимошенко з Онищенком. Не пов’язують у фракції і згадки про ренту на газ з бізнесменом. 

“А яке відношення він має до фракції “Батьківщина”, окрім того, що він є членом паливно-енергетичного комітету, до якого  я належу, але його бачив один раз, наскільки я пам’ятаю. Я не знаю, хто такий пан Онищенко, я з ним не знайомий”, – коментує нардеп від “Батьківщини” Олексій Рябчин.

Він також згадав, що авторами законопроектів, які намагаються врегулювати тарифну політику, є і Олег Ляшко (“РПЛ”), і Олег Березюк (“Самопоміч”), але це не означає, що вони лобіюють інтереси Онищенка.

“Це нелогічна прив’язка шановних колег з БПП”, – додав він.

Еспресо.TV не вдалося отримати коментар з цього приводу ні в самого Онищенка, ні в народних депутатів групи “Воля Народу”.

Водночас, чи має під собою підгрунття ця версія, зараз вже й не так важливо, з огляду на те, що за Онищенка активно взялась НАБУ, якапідозрює його в причетності до розкрадання коштів з держбюджету на загальну суму близько 3 млрд. гривень. Тільки от сама поява такої версії в кулуарах виглядає досить показово.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.