facebook

Хіміки вирішили один з парадоксів виникнення життя

Вони показали складні ланцюги реакцій, які, за участю ультрафіолету, можуть відбуватися з парою найпростіших сполук.

1596003



Американські хіміки в новому дослідженні внесли ясність в один з парадоксів виникнення життя – що було раніше – геном, що несе інструкції для синтезу білків, або білки, необхідні для синтезу та роботи геному. Все могло з’явитися одночасно. Повний текст дослідження опублікований в журналі Nature.

На сьогоднішній день найпопулярнішою моделлю походження життя вважають РНК-світ. В його рамках функції генома і ферментів брали на себе молекули РНК. Після цього їм вдалося “навчитися” створювати і все інше.

Прибульці з Марса. Вчені висунули чергову гіпотезу походження життя на Землі

Опоненти цієї теорії висувають гіпотезу “Спочатку метаболізм”. Вона висуває на перший план поки ще неживі, абіогенні процеси. Саме вони привели до синтезу молекул – попередниць нуклеїнових кислот, білків і ліпідів.

Нове дослідження проливає світло на цю суперечку. Воно показало складні ланцюги реакцій, які, за участю ультрафіолету, можуть відбуватися з парою найпростіших сполук. А це паралельно призводить до появи компонентів всіх трьох ключових видів біомолекул: нуклеотидів для нуклеїнових кислот, амінокислот для білків, ліпідів для клітинної мембрани.

У вихідні сполуки входять прості компоненти, такі як синильна кислота (HCN) і сірководень (H2S), а також невеликі кількості інших речовин, у тому числі що містять необхідний для нуклеїнових кислот фосфор.

На Місяці зберігаються найдавніші сліди земного життя – вчені

Всі ці компоненти, як вважають вчені, були представлені на молодій Землі в достатній кількості. Особливо вигідні умови повинні були створювати геотермальні джерела з їхнім теплом і багатством мінерального складу, і пористі глини, в осередках яких могли протікати перші реакції.

Читайте також:  Запізнілий роман. Доля подарувала їм шанс – стати щасливими. Але зараз усе змінилось

Невеликі зміни в умовах реакції, різниця в температурі або присутності тих чи інших металевих каталізаторів вели до помітної різниці в наборі компонентів. Так могла закладатися різноманітність, необхідна для того, щоб дати старт еволюції, тоді ще хімічної.

Раніше в Прані за допомогою лазера відтворили умови на Землі в момент, коли астероїд (або комета) врізалися на поверхню планети.

Шукайте деталі в групі Facebook