facebook

В суботу над Гошевом розносились неймовірно прекрасні звуки дзвонів

У суботу, 25 червня, на Ясній горі у селі Гошів, що в Долинському районі Івано-Франківщини, відбувся ІІ Міжнародний фестиваль карильйонного та дзвонового мистецтва.
Goshiv-fest-09


Сотні людей на туристичних автобусах приїхали з різних куточків України, аби почути звуки ударного музичного інструменту на механічному керуванні, що складається з точно налагоджених дзвонів.

Цьогоріч на Прикарпаття, крім вітчизняних карильйоністів, з’їхалися майстри з Польщі, Бельгії та Нідерландів. Настоятель Гошівського монастиря отець Дам’ян Кастран вважає фестиваль спільним об’єднанням за Україну.

«Пісня й музика додають піднесення духу, відваги. Нехай її почують наші бійці”, — говорить він.

Фестиваль розпочався з молитви за Україну та національного гімну. Потім карильйоністи виконали мелодії відомих композиторів — Баха, Шопена, інших. А згодом дзвонарі заграли разом із музикантами симфонічного оркестру Івано-Франківської обласної філармонії.

Бельгійське місто Мехелен вважають центром карильйонного мистецтва у всьому світі. Його мешканець Марк ван Бетс, який уже 42 роки грає на карильйоні, каже, що ця музика — незабутні емоції.

«Під час гри я стаю з дзвонами одним цілим. Це справді неймовірно”, — говорить музикант.

Гошівський карильйон виготовили у Бельгії чотири роки тому на кошти приватних осіб, їхні імена викарбувані на дзвонах. В Україні три карильйони — ще у Михайлівському соборі в Києві, який привезли на цьогорічний фестиваль у Гошів, та в Долинській музичній школі. Щоправда, у музшколі він учбовий. Виглядає, як справжній, проте у ньому немає дзвонів. Коли людина натискає на клавіші — то запускається вже записаний попередньо на комп’ютері звук.

До кінця року учбові карильйони планують придбати ще для трьох музичних шкіл — у Франківську, Калуші та Коломиї.

Другий Міжнародниий фестиваль карильйонного та дзвонового мистецтва відбувся за підтримки Івано-Франківської облради й ОДА. Також долучилися Долинська райрада та РДА.

Читайте також:  Багатьох українських біженців у Польщі змусять повернути виплати: названо причину

Goshiv-fest-03

Goshiv-fest-09

Goshiv-fest-11

Goshiv-fest-18

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.