facebook

ТОП-5 найпопулярніших шахрайств на СТО

Співробітники автосервісу нерідко виконують марну роботу, за яку беруть гроші.

Значний дохід дилерським сервісів приносять додаткові роботи, які рекомендують зробити власнику після планової діагностики автомобіля. Такий закон цього ринку послуг, передає “Автовод”.

 DIGITAL CAMERA

Самі по собі ці роботи не несуть шкоди, але і користі від них, в основному, не так багато. Що ж треба робити, а що можна і відкласти або зовсім проігнорувати?

Чистка датчика витрати повітря


Ця операція – найнепотрібніша. Дилери пропонують почистити датчик масової витрати повітря. Іноді його між собою називають “маф”, від англійської абревіатури MAF. Мовляв, на його елементах зростає наліт бруду, який згубно впливає на склад паливо-повітряної суміші в циліндрах. Датчик видає помилкові свідчення витрати повітря, через що блок керування двигуном неправильно розраховує необхідну кількість палива. Звідси можлива втрата динаміки і підвищена витрата пального.

Дійсно, наліт може з’явитися навіть після 15 тис. км пробігу і побічно на щось впливати. Але на ділі проблеми бувають тільки тоді, коли сам датчик вийде з ладу через внутрішню несправність або в його порожнини потрапить якийсь чужорідний предмет. Більш того, “мафи” деяких конструкцій (наприклад, плівковою), навпаки, можна тільки вбити застосуванням навіть спеціальних засобів для чищення. Марність чистки перевірена на ділі порівнянням параметрів роботи двигуна за допомогою діагностичного обладнання до операції і після.

Промивання інжектора

Промивання паливних форсунків справа більш корисна, але його теж треба робити по ситуації. Якщо мотор працює чітко і немає будь-яких симптомів несправностей, то мити інжектор не треба. Можете, звичайно, зробити цю операцію для профілактики або самозаспокоєння, але це більше психологічний момент. Найчастіше цю операцію починають рекомендувати починаючи з четвертого ТО або пробігу від 60 тис. Км. Пояснення приблизно те ж, що і з “МАФом”. На виході обіцяють скорочення витрати палива і повернення колишньої динаміки.

Читайте також:  Philip Morris організувала в Україні масштабну аферу

А ось якщо несправності є, особливо плаваючі і не призводять до появи індикації CHECK ENGINE, то промивка інжектора часто стає дешевим та ефективним засобом лікування. Якщо на автомобілі встановлена система розподіленого уприскування, то рідина крім форсунків непогано почистить і клапани.

Перезаправка кондиціонера

Таку роботу, як правило, рекомендують після двох років експлуатації автомобіля. Її необхідність пояснюють тим, що автомобільна система кондиціонування (А / С) не герметична на 100%. Через гнучкі з’єднання трубок з часом виходить фреон (його кількість впливає на продуктивність системи), а разом з ним і розчинене в ньому компресорне масло, так необхідне для довгої роботи. Щоб оцінити його кількість треба підключати спеціальну станцію і робити повну перезаправку системи. Навіть якщо фреону виявиться досить, то за операцію все одно доведеться викласти пристойні гроші.

Пояснення відповідають дійсності, але за одним винятком. За такий малий термін експлуатації в реальному житті з системи виходить дуже незначна кількість фреону. Швидше брудом заб’ється зовнішній радіатор кондиціонера, який стоїть перед теплообмінником двигуна. Саме це найчастіше і знижує ефективність А / С. Мийка радіаторів, в основному, має на увазі їх зняття, а перед цим фреон необхідно відкачати. Ось тоді і є сенс робити перезаправку системи.

Антибактеріальна обробка кондиціонера

Цю роботу пропонують разом з попередньою. Бактерії накопичуються на поверхні внутрішнього радіатора системи, вбудованого в грубку. У вологому середовищі їх поголів’я активно зростає, і в підсумку вони активно псують повітря, яке проходить через теплообмінник.

І тут пояснення – чиста правда. Але ті кошти, якими зазвичай проводять обробку, не так ефективні. Те ж саме може запросто зробити і сам власник, купивши спеціальний аерозольний або пінний балончик. Вибір зараз дуже великий. На етикетці зазначена докладна інструкція із застосування. В сервісах для преміальних моделей використовують повноцінне і ефективне обладнання, але цінник за таке відповідний. Однак його застосування актуальне, коли при роботі А / С власник дійсно буде відчувати неприємний запах в салоні.

Читайте також:  Мольфар Іван Сорохманюк в свято Миколая заговорив: Лякати вас не хочу, але 2022 рік принесе Україні величезні зміни

Антикор порогів і дна

Ніхто не застрахований від легких подряпин на дні автомобіля, здертого шару антикора або пошкоджень на нижній кромці ребер під порогами. Так, з обробкою поверхонь не варто тягнути. Просто робити це краще самостійно або відправитися в спеціалізований сервіс. Там за прийнятні гроші можуть зробити цілий комплекс корисних робіт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.