facebook

ІноЗМІ: без війни РаSSєї в Україні та анексії Криму, не потрібно було б зміцнювати східний фланг НАТО

Здійснивши анексію Криму, окупацію частини Донбасу та однієї п’ятої Грузії, загнаний у безвихідну



(ні “вперед”, ані “назад”, – ред.) ситуацію Путлер у відповідь на санкції загрожує іншим європейським сусідам і розсилає кораблі й літаки по всьому світу, щоб провокувати сили НАТО.

Останнім часом він намагається використовувати політичні та соціальні розбіжності в Європі (в т.ч. рішення Британії покинути ЄС), заради власної вигоди, вдаючись до шпигунства і провокуючи заворушення (зокрема в Німеччині). Це поставило перед НАТО термінове завдання: продемонструвати ватажку кремлівської банди, що Європа як і раніше сильна, єдина і невразлива для його інтриг. Про це йдеться в публікації Вloomberg.

У свою чергу, Polskie Radio повідомляє, що НАТО надішле 4 батальйони до Польщі та країн Балтії. Таке рішення прийняли лідери держав Північноатлантичного альянсу на саміті у Варшаві. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оголосив: це реакція на агресивну поведінку РаSSєї.

Генсек альянсу підтвердив, що Сполучені Штати відповідатимуть за батальйон у Польщі, Німеччина – у Литві, Канада – у Латвії, а Британія – в Естонії. Всі батальйони мають бути багатонаціональними, що значить, що до їхнього складу також увійдуть солдати з інших країн.

Загалом на початку 2017 року на схід має приїхати близько чотирьох тисяч солдат. Присутність цих військ у Польщі та країнах Балтії не буде обмежена в часі, хоч самі вояки змінюватимуться кожних 6-9 місяців.

При цьому Столтенберґ підкреслив, що вказані дії мають оборонний характер, а НАТО не хоче ані конфронтації з Росією, ані повернення до Холодної війни.

Портал Delfi охарактеризовує саміт як один з найважливіших: причина одна – якщо після анексії Криму і початку війни в Східній Україні панувала політика запевнення союзників, то зараз переходять до стримування РаSSєї. Це означає, що до загрози з боку РаSSєї ставляться як до реальності.

“Що отримує Польща, отримуємо і ми”, – сказала журналістам у Варшаві президент Литви Даля Грібаускайте. Як відомо, адміністрація президента США Барака Обами виділила на ініціативу запевнення Європи 3,4 млрд. доларів на рік. Це в 4 рази більше, ніж раніше. “Ми отримали все, на що сподівалися, про що домовлялися, про що йшли переговори”, – сказала Грібаускайте.

Батальйони в країнах Балтії і Польщі будуть перебувати стільки часу, скільки ці країни будуть вважати за потрібне. Вони повинні з’явитися в наступному році. У Польщі командуючою країною буде США, в Латвії – Канада, в Естонії – Великобританія. Участь Німеччини в такого плану стримуванні – виняткове явище, оскільки через спадщину Другої світової війни ця країна до цих пір намагалася не брати участь у подібних операціях.

Грібаускайте сказала, що розміщення батальйонів і бригади Польщі – це стримування, на яке східні країни і розраховували. “Ми конкретно говоримо, як боротися з так званими ізоляційними заходами. Мається на увазі, поза всяким сумнівом, і ситуація Калінінграда”.

Тарас Микитюк© спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами:

– http://www.bloomberg.com/view/articles/2016-07-08/nato-needs-to-stand-strong-against-putin

– http://www.polradio.pl/5/38/Artykul/260943

– http://ru.delfi.lt/news/politics/reshenie-nato-kotoroe-poradovalo-gribauskajte.d?id=71765132

– http://ru.delfi.lt/news/politics/gensek-nato-bez-anneksii-kryma-ne-nuzhno-bylo-by-ukreplyat-vostochnyj-flang.d?id=71763612

Читайте також:  Євросоюз закриває кордони на кілька тижнів: що тепер буде

Шукайте деталі в групі Facebook