facebook

Секс та інші міфи про схуднення

Я вас зараз розчарую: під час статевого акту 30-річний чоловік в середньому спалює 20 калорій, а це на цілих 14 калорій більше, ніж просто сидіти і дивитися телевізор

 sexs-dlya-shudnennya


Щорічно на боротьбу з ожирінням, за різними оцінками, витарчається близько $210 млрд. Це приблизно 21% видатків на медицину в США за аналогічний період. Ще близько $60 млрд на рік американці витрачають на товари для схуднення: від дорогих харчових добавок до додатків у смартфонах, передає depo.ua з посиланням на йдеться у статті Теммі Чанг доцента Мічиганського університету.

Вільно або мимоволі, але інформацію про схуднення ми отримуємо з преси та соціальних медіа.

Вже 15 років американці знають, що ожиріння досягло масштабів епідемії. Офіцерський корпус служби охорони здоров’я США заявив про це ще в 2001 році. Незважаючи на зусилля з профілактики та лікування, нещодавні дослідження показали, що 35% чоловіків, 40% жінок та 17% дітей та підлітків в США страждають ожирінням. Причому серед жінок і підлітків цей показник продовжує зростати.

Експерти прогнозують, що тривалість життя нинішнього покоління дітей вперше за 200 років буде нижчою, ніж у їхніх батьків. І причиною тому, швидше за все, ожиріння.

Що не так з американським суспільством? Всі зусилля, які робилися політиками та медиками для боротьби з епідемією ожиріння протягом останніх 15 років, очевидно, виявилися неефективними.

Міфи про боротьбу із зайвою вагою

В 2013 році в New England Journal of Medicine вийшла стаття, що розвінчувала найпоширеніші міфи про ожиріння. Можна припустити, що ці помилки заважають нам ефективно боротися з цією напастю? Як сімейні лікарі, які щодня приймають пацієнтів з надмірною вагою, ми вважаємо, що – так, заважають. Ці міфи не лише перешкоджають скидати зайву вагу, але і популяризують помилкові забобони.

Читайте також:  Вже офіційно: в Україні ухвалили рішення про переведення годинника — який тепер у нас буде час

Ви будете здивовані, дізнавшись про деяких з них:

Міф 1. Невеликі зміни в раціоні і способі життя призведуть до великих, довгострокових змін у вазі

На жаль, ні. Коли мова йде про втрату ваги, два плюс два дорівнює трьом, а не чотирьом. Невеликі зміни просто не подіють, оскільки психологічно ваше тіло намагається залишитися в тій самій вазі, що і раніше. Це не означає, що маленькі кроки назустріч здоровому способу життя нічого не значать. Просто ви, швидше за все, не досягнете поставленої мети, з’ївши лише на один шматочок менше. Для цього необхідно вносити суттєві зміни у ваш раціон і спосіб життя.

Міф 2. Важливо ставити перед собою реальні цілі. В іншому випадку ви будете розчаровані і скинете менше ваги

Пацієнти часто приходять до нас з амбітними мріями про втрату ваги, і ми, як сімейні лікарі, майже завжди говоримо: «Зробіть це!» (в допустимих межах, звичайно). Немає жодних підтверджень того, що високі цілі призводять до розчарування. У всякому разі, прагнення до більшої мети може привести до кращих результатів у втраті ваги.

Міф 3. Якщо швидко скидати вагу, вона повернеться назад. Худнути треба поступово

Знову-таки, дослідження показують, що люди думають, ніби, швидко втративши вагу спочатку (можливо, з тієї причини, що на перших етапах ви дуже мотивовані), людина швидко повертає її назад, і в довгостроковій перспективі худне менше. Наукових підтверджень того, що вагу потрібно скидати «повільно і поступово», – немає.

І, нарешті, наше улюблене:

Міф 4. Секс спалює стільки ж калорій, скільки миля ходьби

Я зараз розчарую вас, але під час статевого акту, який в середньому триває 6 хвилин, 30-річний чоловік спалює лише 20 калорій. Це на цілих 14 калорій більше, ніж якщо просто сидіти і дивитися телевізор. Тому, якщо ви раптом вирішили, що секс може замінити щоденні фізичні вправи, подумайте ще раз.

Читайте також:  Прикарпатський богатир помітно схуд під час участі у популярному шоу. ФОТО

Міфи беруть гору

Нам було цікаво, чи вірять пацієнти нашої клініки в ті самі міфи. Або ж, за останні кілька років після публікації статті правдива інформація стала більш популярною в пресі і скоригувала пізнання читачів. Адже всі повинні знати основні факти про ожиріння, чи не так?

Щоб з’ясувати це, ми провели відповідне дослідження і опитали 300 осіб у залі очікування нашої клініки сімейної медицини. Середній вік опитаних склав 37 років. Більшість з них – жінки з вищою освітою (76%). 38% респондентів склали чорношкірі громадяни неіспанського походження, 47% – білі.

Так ось. Опитування показало, що багато хто вірить в усі чотири описаних вище міфи. 85% в перший міф, 94% – у другий, 85% – у третій і 61%- в четвертий! Що ще цікавіше, ніяких відмінностей за статтю, віком та рівнем освіти ми не побачили. Ці міфи проникли в усі верстви населення.

Як ми впораємося з ожирінням, якщо більшість не знають навіть базових речей про боротьбу із зайвою вагою? Не треба далеко ходити, щоб переконатися, що ці стереотипи, як і раніше циркулюють в медіа. Часом навіть лікарі стають жертвами цих міфів.

Люди, що надають медичні послуги повинні давати пацієнтам тільки ті поради по боротьбі із зайвою вагою, які ґрунтуються на фактах, щоб тим самим оптимізувати їхній шлях до заданої мети. Але і правильних порад може бути недостатньо.

Перш за все, потрібно зрозуміти, що пацієнти, швидше за все, піддалися впливу стереотипів, які почерпнули зі ЗМІ або порад друзів і рідних. Це означає, що пацієнти повинні критично сприймати відповідну інформацію і черпати її з поважних джерел. Це також означає, що займатися просвітництвом одних лише пацієнтів недостатньо. Потрібно інформувати тих, хто впливає на людей із зайвою вагою – друзів, рідних і пресу.

Читайте також:  У Кракові зник українець! Просять поширити інформацію

Якщо ми не перенесемо наукові відкриття з питання ожиріння на практику, ми не зможемо поліпшити ситуацію. Ми досягнемо успіху тільки в тому випадку, якщо використаємо наші знання по боротьбі з ожирінням для розвінчання неспроможних міфів.

Колонка написана у співавторстві з Енджі Ван, науковим співробітником факультету сімейної медицини Мічиганського університету

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.