facebook

Скільки в Україні справжніх і фальшивих грошей?

За три роки об’єм готівкових коштів в державі виріс на 40%. Найбільш ходовими залишаються банкноти в 200 гривень.


1468390040фальшивка
За підсумками першого півріччя 2016 року обсяг готівки в країні досяг 305 млрд грн. Про це говорять дані Національного банку України. Це майже на 40% більше, ніж три роки тому. Зростання обсягу готівки пов’язаний в першу чергу з високим рівнем інфляції в 2014-2015 роках.

В цілому частка готівкових платежів в країні трохи менше 70%. За цим показником Україна сильно відстає від розвинених країн. Наприклад, в Сінгапурі обсяг готівкових платежів становить 30%, в Нідерландах і у Франції – 40%.

Співвідношення готівкової маси до ВВП в 2016 році – 14,6%. Наприклад у Польщі – 7,5%. За прогнозами НБУ, Україна може вийти на такий показник до 2020 року.

Щоб досягти поставленої мети НБУ планує знизити максимальну допустиму суму готівкових розрахунків, яка зараз становить 150 000 гривень. “Ми хочемо це робити. Але паралельно необхідно дати можливість громадянам без обмежень розраховуватися безготівковим способом, розвиваючи інфраструктуру безготівкових платежів і підвищуючи фінансову грамотність населення”, – заявив на нещодавній прес-конференції заступник голови НБУ Владислав Рашкован. На скільки буде знижено планку і коли – в НБУ не повідомили.

Читайте також:  У Франківську засудили командира роти Нацгвардії, який вимагав у солдатів гроші

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.