facebook

Google відзначив дудлом день народження видатної жінки-математика

Амалія Еммі Нетер – німецький математик, “найвидатніша жінка-математик, що коли-небудь існувала”.

1598984




У ніч на понеділок в пошуковику Google з’явилася жіноча постать і наукові приналежності. Таким чином, Google відзначив дудлом день народження видатної жінки-математика – Еммі Амалії Нетер.

Амалія Еммі Нетер – німецький математик, “найвидатніша жінка-математик, що коли-небудь існувала”.

В основному її праці відносяться до алгебри, де вони сприяли створенню нового напряму, відомого під назвою загальної алгебри. У цю область Нетер внесла вирішальний внесок.

Терміни “Кільце Нетер”, “модуль Нетер”, теореми про нормалізацію і теорема Ласкера-Нетер про розкладання ідеалу тепер є основними.

Великий внесок внесла Нетер до математичної фізики, де її ім’ям називається фундаментальна теорема теоретичної фізики (опублікована в 1918 році), що зв’язує закони збереження з симетріями системи (наприклад, однорідність часу тягне закон збереження енергії). На цьому плідному підході заснована знаменита серія книг “Теоретичної фізики” Ландау-Ліфшиця.

Вона зробила внесок у дослідження загальної теорії відносності. Ейнштейн у листі до світового лідеру математиків Давида Гильберта висловив захоплення “проникливим математичним мисленням” Нетер. Після падіння монархії в Німеччині Еммі Нетер стає першою в історії місцевого університету жінкою приват-доцентом.

Ідеї ??та наукові погляди Нетер справили величезний вплив на багатьох вчених, математиків і фізиків. Вона виховала ряд учнів, які стали вченими світового класу і продовжили відкриті Нетер нові напрямки.
За матеріалами: Корреспондент.net

Читайте також:  Цькують дитину, бо не здала гроші на меблі”: у Львові розгорівся справжній скандал у школі

Шукайте деталі в групі Facebook