facebook

В ОБСЄ викрили брехню російських дипломатів щодо війни на Донбасі

Ішлося про надання доступу спостерігачам до кордону з РФ.
Постійний представник США при ОБСЄ посол Даніель Байєр прямо звинуватив російську делегацію в поширенні неправди під час засідання Постійної ради Організації щодо забезпечення повного доступу спостерігачам ОБСЄ на непідконтрольні території на Сході України з боку об’єднаних російсько-сепаратистських сил. З відповідною заявою американський дипломат виступив у четвер у Відні.

1381056

“Росія розповіла Постійній раді ОБСЄ про те, що спеціальна моніторингова місія має доступ до кордону. Це є неправдою”, – наголосив Даніель.

Дипломат навів конкретні приклади, коли лише за минулий тиждень російські військові представники в Об’єднаному центрі контролю та координації відмовили ОБСЄ в такому доступі, а також в інформації про порушення перемир’я, зокрема, в районі Ясинувата.

“Об’єднані російсько-сепаратистські сили надають доступ СММ лише епізодично й тільки тоді, як зазначив заступник глави місії Хуг, коли спостерігачі не можуть нічого побачити”, – зауважив Байєр.

Водночас, нарощування російського важкого озброєння і особового складу на сході України продовжується, наголосив представник США. Так, у Донецьку безпілотник ОБСЄ нещодавно помітив “величезний арсенал”, в тому числі 23 танки Т-72, реактивні системи залпового вогню, самохідні артилерійські системи, а також до 60 військових вантажівок. “З огляду на близьке розташування до лінії зіткнення, наявність там кожного з перелічених видів озброєння є порушенням умов Мінської угоди”, – заявив посол.

Досі, за його словами, український народ по обидва боки від контактної лінії “продовжує сплачувати високу ціну”. І йдеться не тільки про вбитих та поранених, але також про полонених, підкреслив дипломат. У цьому зв’язку Байєр закликав РФ припинити політично вмотивоване ув’язнення громадян України, в тому числі Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Ахтема Чийгоза, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Костенка.

Читайте також:  В Інформаційні війська України вступили вже близько 40 тисяч добровольців

Крім того, представник США заявив про тривалі порушення прав людини в окупованому РФ українському Криму. Він вкотре нагадав, що санкції ЄС і США залишатимуться чинними до того моменту, коли Росія звільнить український півострів та повністю виконає Мінські домовленості.

Нагадаємо, раніше американський дипломат закликав РФ відвести війська та дотримуватися своїх зобов’язань щодо відновлення режиму припинення вогню на сході України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.