facebook

Чи добереться до нас дим Мордору

Вчора дим від лісових пожеж в Сибіру добрався до Москви.


На думку експертів, далі на захід він якщо й просунеться, то не сильно – але тим проблеми, як водиться, не вичерпуються.

sibirjmezaugunsgreks_nashbratsk_ru_729x547

Масштабні літні пожежі в Росії вже стали чимось на кшталт традиції. Хоча розпочались вони не надто й давно – вперше вогонь вийшов з під будь-якого контролю в 2010 році, коли тільки за офіційними даними загинуло більше 50 осіб і згоріли декілька тисяч будинків.

Цей рік не став винятком. І якщо російські офіційні відомства говорять про 107 активних лісових пожеж на площі 11 тисяч гектарів, то Грінпіс Росії, опираючись на дані супутникової зйомки, говорить, що ці дані безбожно занижені, і можна сміливого говорити про 1,5-2 мільйони гектарів пожеж. Що навіть більше, ніж в аналогічний період 2010 року.

Просто на відміну від тодішніх пожеж, коли горіло і в європейській частині Росії – в тій же Нижньоновгородській області, для прикладу – цього року найгірше розгорілось в Сибіру та на Далекому Сході.

Ситуацію з регулярними пожежами російський Грінпіс пояснює достатньо просто. Російський уряд жорстко недофінансовує лісове господарство, виділяючи близько 10 відсотків від коштів, необхідних для протидії вогню. Натомість підприємства лісової галузі – не без тиску місцевих чиновників, які дбають про свою репутацію – приховують масштаби лісових пожеж. Що призводить до подальшого скорочення фінансування. Таке от замкнене коло. А щоб спростити усім життя, російський уряд офіційно дозволив взагалі не гасити пожежі „ у важкодоступних місцях”. До яких, приміром, в Якутії зараховано 86% лісів, а по всій Росії – більше чверті.

При тому масштаб цьогорічних лісових пожеж став катастрофічним, на думку екологів, ще в кінці минулого місяця, коли в Красноярському краї загорілось більш ніж 350 тисяч гектарів (з яких в офіційну статистику потрапило трохи більше 2 тисяч). З того часу ліс горить з дедалі більшим розмахом. І смог, який вчора прийшов до Москви ледь помітним, вже два тижні висить над Красноярськом – містом-мільйонником, до речі – важкою чорною пеленою. Заставляючи людей днями сидіти вдома та намагатись вивезти дітей кудись, де менше диму. А тим часом дружина красноярського губернатора Наталя Толоконська розповіла мешканцям краю, як боротись з лихом. У своєму Instagram вона заявила: „Коли в голові чистих думок побільшає, брудне повітря перестане бути небезпечним! Можу навчити як лікар! Це моя зона відповідальності і компетентності! Невразливість – найяскравіша прикмета здоров’я !!!”. Як і куди поширюватимуться російські пожежі – сказати до ладу не може ніхто. Єдине, що відомо лікарям достеменно – це 10-15 відсоткове збільшення смертності, викликане смогом. Що і є людською ціною спалених лісів – окрім того, звичайно, що горять села, і ніхто до ладу не знає, чи є в них люди.

Читайте також:  В Італії від коронавірусу померла волинянка

При тому всі ми живемо на одній планеті, і дикаємо тим самим повітрям Тому російські лісові пожежі вже встигли накрити смогом Монголію, а зростання вмісту продуктів неповного горіння деревини фіксують навіть у Балтії. Тому, при збереженні чинних вітрів, цілком ймовірним є потрапляння диму з Росії і до України. Зважаючи на погоду, цілком можлива поява і наших власних пожеж. Тому, вирушаючи на пікнік з шашликами, варто пам’ятати про елементарні правила пожежної безпеки. Хоча б для того, щоб не уподібнитись північно-східним сусідам. Якщо інших аргументів для адекватної поведінки бракує.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.