facebook

Вчені назвали найвисокоросліші і найнизькоросліші нації світу

Журнал eLife оприлюднив результати свого дослідження, яке намагалося відповісти на питання, де в світі живуть найбільш та найменш високі на зріст люди.
713185_w_300


Дослідники обробили дані досліджень в 187 країнах світу з 1914 року та встановили, що в середньому найвищі на зріст чоловіки проживають в Нідерландах.Зріст голландських чоловіків складає 183 см. При цьому також виявилося, що найвищі на зріст жінки в Європі живуть в Латвії – їхній середньостатистичний зріст – 170 см.

Досить високими є також британські чоловіки – середньостатистичний британець може похвалитися зростом в 178 см, а от його супутниця-землячка є невисокою на зріст – 164 см.

Найбільш низенькі чоловіки на світі живуть на Східному Тиморі в Азії – лише 160 см. Титул найнижчих жінок на світі мають панянки з Гватемали – їхній зріст в середньому складає 140-150 см.

При цьому дослідники відмічають, що за останнє століття представники азіатських народів серйозно “підтягнулися” на зріст. Жителі Японії, Китаю, Південної Кореї сьогодні є значно вищими за своїх пращурів, які жили 100 років тому. При цьому за останні десятиліття середні показники зросту людей в екваторіальній Африці (Уганда, Сієрра-Леоне) дещо знизилися.

Таку велику різницю в зрості між різними народами з різних частин планети науковці пояснюють як генетичними факторами, так і якістю життя. Рівень охорони здоров’я, харчування, навантаженості працею також мають свій вплив.

Українки увійшли до рейтингу найвищих на зріст жінок світу, зайнявши 10 місце. При цьому дослідники зазначають, що ще 100 років тому українські жінки займали лише 43 місце в світі.

Читайте також:  Які жінки не хочуть дітей? Відомий психолог дав просте пояснення

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.