facebook

5 алкогольних напоїв, які ми вже не спробуємо

Що б не говорили моралісти, а алкоголь – це один з найдавніших супутників людини. З тих пір як наші предки вперше спробували ферментовані фрукти і з’ясували, що це непогано розслабляє та заспокоює нерви, були винайдені сотні різноманітних рецептів і напоїв.

Mint_bread_kvas

Деякі з них ми п’ємо й зараз, але багато інших вже ніколи не побувають на наших столах. Алкогольні напої, які сучасна людина вже навряд чи коли-небудь спробує такими, якими їх знали наші предки.




1. Шумерське і вавилонське пиво

Як пили пиво вавилоняни.Одним з перших народів, який почав виготовляти алкогольний напій із зерна, були шумери. Для цього вони використовували зерна дикої пшениці (полби) і ячменю. Зерна мололи, заливали водою, додавали різноманітні трави й залишали бродити. Залежно від набору трав сорти пива могли бути різними, всього близько п’ятнадцяти. У результаті виходив густий, майже як лікер, напій, з легким осадом і низьким вмістом спирту. Вавилоняни вдосконалили шумерський рецепт і використовували пророщене зерно – солод. Пиво було вкрай популярним в обох культурах. При розрахунку з торговцем його могли використовувати замість золота, а за підробку напою страчували. Шахрая поїли його ж продуктом до смерті.

Зараз деякі пивоварні намагаються повторити давній рецепт. Іноді виходить украй цікаво і навіть смачно. Але, на жаль, повністю повторити смак шумерського пива вже навряд чи можливо. Немає ані тих сортів дикої пшениці, ані точного складу трав і спецій.

2. Єгипетський хек

Процес виготовлення хека на єгипетському барельєфі.Той напій, який ми з вами маємо на увазі під пивом, має до свого єгипетського предку, який називався “хек”, непряме відношення. Єдине, що їх об’єднує – це ячмінь. Методика приготування була зовсім іншою. З ячменю випікали спеціальний хліб, який залишали сирим усередині, кришили його в посудини, заливали соком фініків і додавали різноманітні трави (шафран, аніс і т.д.). У результаті виходив солодкий хлібний напій, смак якого зараз уже уявити буде непросто. Пили єгиптяни й більш гіркий сорт пива, який називався нубійским. Таке пиво було вкрай поширеним як серед знаті, так і серед простих людей. В історичних джерелах навіть можна знайти згадки про те, що пияцтво вважалося однією з головних вад єгипетського суспільства. Після смерті фараона, виголошуючи промову над його тілом, жерці бажали йому щоб хліб не черствів, а пиво не скисало.

Читайте також:  5 найдорожчих автомобілів Івано-Франківська

Звичайно, можна спробувати приготувати подібний напій і в сучасних умовах, але смак давньоєгипетських хліба та фініків вже не повторити.

3. Вересовий ель

Вересові поля Шотландії – це ще й дуже красиво.Офіційно такий напій існує тільки з XV століття, але судячи з археологічних даних і легенд,що дійшли до нас, на території Шотландії вересковий ель варили задовго до того. Археологами були знайдені черепки епохи неоліту (приблизно 2000 років до н.е.) на яких виявили залишки слідів бродіння вересу. Завдяки записам античних мандрівників можна з упевненістю сказати, що вже до IV століття н.е. плем’я піктів варило вересковий ель регулярно і за конкретною рецептурою.

Але з сучасними елямі зілля піктів, як і інші схожі напої тодішніх жителів сучасної Британії, має, судячи з усього, досить мало спільного.

“Справа в тому, що в Англії аж до XV століття був заборонений хміль, відповідно при варінні пива його не використали. Тому класичний ель там пити ніяк не могли. При виготовленні елів використовували специфічний набір трав і спецій, куди могли входити полин, верес, мирт, імбир, мускатний горіх і багато чого іншого. Частина цих інгредієнтів має легкий наркотичний ефект. Вже до початку XVI століття такі напої виявилися під забороною. Крім того, не можна забувати, що зараз при виробництві пива використовують спеціальні культивовані дріжджі. Тоді ж були тільки дикорослі, що теж впливало на смак напою”, – повідомив пивний експерт Віталій Матішак в своєму коментарі для.

4. Античні вина

Відпочинок по-грецьки.Не дивлячись на те, що вино саме по собі асоціюється з Грецією, богом виноробства Діонісом і античними амфорами, смак справжнього грецького вина нас би чимало здивував. Причина якраз в амфорах. Шийка теракотової амфори було дуже крихкою для того, щоб закрити її пробкою. Тому грекам для зберігання і перевезення вина доводилося затикати амфори ганчірками, просоченими воском або смолою. Само собою, в посудину проникало повітря, і вино швидко скисало. Тому античні винороби прагнули зробити якомога міцніше, солодке і густе вино. Туди також додавали сіль, золу від спалювання виноградної лози, оливкову олія, кедрові горіхи, мед, молоко і багато інших, несподівані для нас інгредієнтів. Вино, таким чином, доводилося сильно розбавляти водою і тільки потім пити. Зате зберігатися воно могло досить довго. Звичне для нас легке столове вино з’явилося згодом, але особливою популярністю довго не користувалося. Саме його пропонував циклоп Поліфем гомеровскому Одіссею, за що той підняв його на сміх.

Читайте також:  10 ознак того, що чоловік налаштований на тривалі стосунки

Треба зробити ремарку, що ми говоримо в даному випадку про вина, які варилися для аристократів і заможних людей. Звичайні сільські напої робилися простіше і, швидше за все, нагадували знайоме нам домашнє вино з незначними відмінностями.

5. Скандинавський грог

Застілля і алкоголь були важливою частиною скандинавської культури.Про те, що вікінги на застіллях пили медовуху, знає багато хто. Але асортимент алкоголю в древній Скандинавії не обмежувався тільки лише напоями на основі меду. Заможні торговці і мореплавці могли дозволити собі і більш хитромудрі рецепти. Так, наприклад, крім меду до складу “зілля” могли входити ягоди (в основному журавлина і брусниця), різноманітні злаки, привезений з походів по Середземномор’ю виноград, верес, ялівець і березова смола.

Власне, оригінальність напою обмежувалася тим, які компоненти пивовар міг купити або дістати в далеких країнах. Експериментів суворі сіверяни не боялися, так що грог виходив дуже різним і за складом, і за консистенцією, і по міцності. Оригінальні усталені рецепти такого грогу до нас не дійшли.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.