facebook

Герої чи мародери і гвалтівники? Все про роту “Торнадо” і суд над її бійцями

За що судять “торнадівців”, чому процес закритий і чому зірвалося вчорашнє засідання.

Декілька днів назад,вночі під Оболонським судом у Києві побилися правоохоронці з добробатами, які підтримують бійців нині розформованої роти “Торнадо”. Це вже не перша така сутичка під судом, де розглядається справа колишніх “торнадівців”.
im578x383-b05881653da9729ec8cf47ff1b0364d7

Ми розбиралися, що саме спровокувало сутичку цього разу, а також вирішило нагадати суть справи роти особливого призначення “Торнадо”.
Історія однієї роти

Рота патрульної служби поліції особливого призначення вийшла зі скандально відомого батальйону “Шахтарськ”. Нагадаємо, останній був розформований у зв’язку з частими випадками мародерства.

У добровольчу роту “торнадівців” мали увійти співробітники МВС, які мешкали або мешкають на території Донецької та Луганської областей. Саму ж роту створили у структурі Запорізького МВС.




По факту, до роти входили правоохоронці, активісти-патріоти та раніше судимі особи. Водночас, підрозділ показував добрі результати на фронті, деякі його бійці пройшли Іловайськ (ще у складі “Шахтарська”).

Як повідомив у коментарі ТСН колишній керівник зовнішньої розвідки СБУ Микола Маломуж, “Шахтарськ” ніс порівняно мало втрат, але в період затишшя вирізнявся іншим – порушенням дисципліни і пограбуваннями. За його словами, на бійців також скаржилися місцеві жителі.
Коли “Шахтарськ” розпустили і створили “Торнадо” ситуація з правопорушеннями, очевидно не покращилася.
Перші затримання бійців-“торнадівців” почалися влітку минулого року. Тоді заарештували сімох військових разом із командиром роти Русланом Онищенком.

Руслан Онищенко
Як повідомив тоді головний військовий прокурор Анатолій Матіос, справа, у ході якої відбулися арешти, була порушена ще в березні відразу за кількома статтями Кримінального кодексу. Серед них – створення злочинного угруповання, вчинення насильницьких дій, пов’язаних зі статевим насильством, та вбивства.
Сам же командир роти, за повідомленням Матіоса, виявився рецидивістом: п’ять разів притягувався до відповідальності.
>Реакція на це була миттєвою. На наступний день очільник МВС Арсен Аваков підписав наказ про розформування окремої роти особливого призначення “Торнадо”. Це сталося 18 червня.

Читайте також:  Дев'ять солдатів із Західної України віддали свої життя на фронті (ФОТО)

Через кілька днів з’явилася інформація про затримання ще одного “торнадівця”. Він, 44-річний молодший сержант міліції, на п’ять днів закрив у підвалі свою співмешканку і жорстоко над нею знущався.

При обшуку в помешканні бійця тоді знайшли бойову гранату, кілька десятків кущів коноплі та гілки опіумного маку, які він вирощував самостійно.

Коли заступник Авакова та керівники департаментів внутрішньої та громадської безпеки намагалися роззброїти роту, її бійці забарикадувалися на базі і нібито замінували територію навколо.

У підсумку, роту таки вивели з Луганської області і передислокували на базу МВС у Боярці на початку осені 2015 року. У жовтні при спробі ще одного затримання був убитий боєць роти Віталій Дьякон з позивним “Товстий”.

У березні вже цього року було затримано замкомбата роти Миколу Цукура та бійця Іллю Холода.

За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, затримані 11 бійців “Торнадо” підозрюються у викраденні людей в зоні АТО і тортурах. У самому “Торнадо” звинувачення військового прокурора відкидають.

Судові засідання з приводу “торнадівців” відбуваються в Оболонському суді.

Суди над “торнадівцями”

Уже звичною стала ситуація, коли на слухання по справам добробатів приходить “група підтримки”, яка складається з людей у камуфляжі. Справа роти “Торнадо” не стала винятком.

Слухання справи проходить у закритому режимі (бо двоє підсудних підозрюються у згвалтуванні), але це не стало на заваді для колишніх бійців підрозділу спробувати прорватися в судову залу ще в січні 2016 року. Тоді все закінчилося бійкою з поліцією, а слухання перенесли.

Самі “торнадівці” погрожували голодуванням через закритий процес.

Події цієї ночі

Серйозні сутички з правоохоронцями відновилися після судового засідання вчора, 2 серпня.

Добробати з символікою “Торнадо”, “Айдар” і “Донбас” з двох сторін заблокували виходи і входи до приміщення суду, вимагаючи швидше розглядати справу і розглядати у відкритому режимі.

Читайте також:  На війні загинули четверо молодих військових з однієї області

Для блокування люди в камуфляжі використали шини. Потім була спроба пройти всередину будівлі, проте на заваді стала поліція та Нацгвардія. Через це бійці почали кидати в правоохоронців зелену цибулю, борошно, шини та обливати їх водою. У свою чергу правоохоронці застосували балончик зі сльозогінним газом.

Ситуація дещо заспокоїлася, проте коли стемніло, протестувальники почали розхитувати огорожу, а в поліцію полетіли шини і димові шашки. Та знову відповіла сльозогінним газом.

фото: канал “24”

З будівлі суду вийшов нардеп від “Самопомочі” Семен Семенченко і запросив зайти в приміщення журналістів. Там також знаходився нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Тим часом, вже опівночі активісти під судом намагалися перекрити дорогу, після чого знову відбулися сутички з поліцією і тепер вже проти неї застосували сльозогінний газ. Ще одна штовханина сталася, коли автозак з підозрюваними “торнадівцями” виїжджав з суду до СІЗО.

Таким чином, вночі постраждало 27 правоохоронців: 12 поліцейських та 15 нацгвардійців.

А що на самих засіданнях?

За день до вчорашнього засідання прес-служба оприлюднила частину засідання закритого судового процесу від 19 липня. Тоді було забезпечена явка потерпілої для допиту.

“… у судовому засіданні обвинуваченими було порушено порядок судового засідання шляхом обливання прокурорів та інших учасників процесу рідиною бурого кольору, висловлюванням погроз, які містять ненормативну лексику”, – ідеться в повідомленні.

Як доказ своїх слів на сайті Оболонського райсуду з’явилося відео.

“Ти будеш страждати, с*ка! Ти будеш горіти в пеклі”, – кричать бійці. На відео багато ненормативної лексики.

Наступне судове засідання перенесли на 9 серпня.

за матеріалами http://espreso.tv/
bdzhola.com
http://star.korupciya.com/

Шукайте деталі в групі Facebook