facebook

Чорний дим над Підгайчиками: спиртзавод отруює життя селян

Відомий на всю область Підгайчиківський спиртзавод віднедавна став огортатися ореолом таємничості. Недалеко від заводу розташовані очисні споруди і два стави, у яких бродять і гниють відходи виробництва.
Pidgaychiki2

Сморід від них стоїть нестерпний. Люди, які живуть за 50 метрів і далі, скаржаться на фізичні недомагання. Неможливо відчинити вікна, неможливо сушити на подвір’ї білизну.

Раніше, коли функціонували колгоспи і спирт виготовляли з картоплі та іншої с\г продукції, колгоспи справно забирали всі відходи для відгодівлі худоби. Тоді на території очисних споруд збудували дві ємкості для залишків грубої фракції мулу. Ці ємкості давно вже стали непридатними для використання.

Місцеві мешканці нарікають, що, відколи на завод прийшло нове керівництво, почалося масове отруєння людей. Старі нікудишні ємкості-відстійники стали знову використовувати для відходів. Ця гидотна маса просочується на всі боки у процесі свого бродіння й заповнює собою ставки…



Нас повезли на те місце. Справді, запах настільки “термоядерний”, що макітриться в голові. А довкола жінки випасають корів, дітлахи ганяють на роверах… Внюхалися? – запитуємо. Та ні, “внюхатися” неможливо. Звикли. А коли дме вітер у бік села, смородом огортаються всі Підгайчики. Сморід забивається в рот, заповзає, буквально, під шкіру, вивертає нутрощі.

Місцеві мешканці нарікають, що, відколи на завод прийшло нове керівництво, почалося масове отруєння людей. Старі нікудишні ємкості-відстійники стали знову використовувати для відходів. Ця гидотна маса просочується на всі боки у процесі свого бродіння й заповнює собою ставки…

Мешканці села неодноразово зверталися до керівництва заводу з вимогою припинити порушення технологічного процесу виготовлення спирту. Але керівництво виявилося сліпим і глухим.

У травні на одній з ємкостей стався прорив, бо вона не витримала перевантаження. Метровий фонтан залив пасовище. Адміністрація заводу злив припинила, вся гнила маса потекла в ставок очисних споруд. Обіцяли “вжити заходів” для недопущення подібної ситуації надалі. Та обіцянка зависла в смороді, як мильна бульбашка. І, як мильна бульбашка, тріснула. Злив активно триває і донині. Люди продовжують ходити, зачумлені й злі, втративши всіляку надію на покращення. Корови продовжують пастися на просмердженій землі, а діти продовжують гасати на роверах, забиваючи бридотними випарами легені. Звернення до районної адміністрації нічого не дали. Формальною відпискою люди не задоволені.

Читайте також:  Заступник міського голови Івано-Франківська Олексій Кайда вчинив ДТП в стані алкогольного сп'яніння та перебуває в невідомому місці?

Та й це ще не всі кола пекла, що ними доводиться сновигати мешканцям, яким не пощастило жити якомога далі від спиртзаводу. Нещодавно вибухла друга бомба. З високої димохідної труби почав валити чорний дим і осідати в атмосфері. Люди переконані, що задля економії коштів керівництво заводу перейшло з газового палива на коксохімічне. Аж на цьому терпець урвався. Такої какофонії убивчих запахів зносити несила. Мешканці села зібралися на сходини біля заводу. Емоції зашкалювали. Запросили сільського голову та журналістів.

Сільський війт Лідія Марусяк підтримує скарги мешканців, однак заявила, що жодного відношення до заводу не має, як і сам завод до сільського бюджету (окрім плати за землю). А отже, вона на їхнє керівництво, як посадова особа, не впливає. Однак, добиватися справедливості буде, як усі мешканці.

Люди в один голос нарікали на погане самопочуття, особливо, відколи на їхні обійстя почав осідати чорний смог. Фахову оцінку недомаганням дала місцева лікарка Ганна Балабаник. Спостерігаються випадки захворювання крові, печінки, різноманітні алергічні прояви, відбувається поступова інтоксикація організму. Особливо страждають діти.

А ще чотири місяці тому на ґвалт били місцеві екологи: у річці аж до Снятинщини повимирала риба.

Прокуратура відкрила справу проти спиртзаводу у Підгайчиках і перевіряє правомірність його дій. Кримінальне провадження розпочали після поширення інформації про проблеми екології у ЗМІ. За цим фактом розпочато кримінальне провадження. За результатами розслідування буде надано відповідну правову оцінку.

Довідка. ст. 236 КК України – Порушення порядку проведення екологічної експертизи, правил екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об’єктів, якщо це спричинило загибель людей, екологічне забруднення значних територій, або інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також:  16 прикарпатців отримали статус бійців-добровольців АТО

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.