facebook

Залишитися в живих: головні правила залізничних подорожей

Сезон відпусток поступово добігає кінця. І багато відпочивальників, які подорожують потягами, традиційно зіштовхнулися з усією палітрою залізничних проблем. Дискомфорт у поїзді, шахраї на вокзалах, недобросовісні та недбалі співробітники залізниці – це далеко не повний перелік небезпек, які підстерігають вас на шляху.
55213_BqIQIZVliSLI_w_650


 Портал “Знай” дає деякі поради, які підкажуть, як поводитися в екстремальних ситуаціях, захистити себе і своє майно.

На вокзалі

Отже, ви на вокзалі. Хто всі ці люди, які снують навколо вас? Правильно, вороги. Умовте себе, що не тільки підозрілого вигляду суб’єкти, які дивляться на вас з-за рогу, а й бабуся-божа кульбабка, і галаслива багатодітна сім’я – всі сплять і бачать, як би заволодіти вашими речами.

Звідси висновок: нікому не посміхайтеся, ні з ким не знайомтеся і не заговорюйте. Для знайомства є і куди більш приємні місця, ніж вокзал. Не пийте спиртного, встигнете ще. А навіть якщо і захотілося випити 50 грам в буфеті, то не шукайте компанію. Свій “нормальний хлопець”, з яким ви перекинеться слівцем за столом, обов’язково виявиться злодієм та шахраєм, який тільки вас і чекав. Молода дівчина або хлопець, які заграють з вами, можуть виявитися наводчиками злочинних банд або просто підсипати вам щось у випивку. Так що залиште романтичні пригоди для іншого місця та часу.

Потенційна жертва

Ніколи не залишайте свої речі незнайомим або малознайомим людям. Дивно, але такі випадки досить поширені. Перейнявшись довірою до співрозмовника на вокзалі, людина просить його доглянути за валізами, а коли повертається, то і співрозмовника, і валіз вже сліду немає. Якщо у вас багато пожитків і стежити за ними проблематично, то краще здайте їх в камеру зберігання, надійніше буде.

Читайте також:  Війна на Донбасі: військовий з Галичини розповів, як двічі був у полоні в бойовиків (відео)

Якщо вам треба кудись їхати, а квитка у вас немає, то ніколи не купуйте його з рук. Шахрай буде розповідати, що квиток справжній, просто людина не змогла поїхати і тепер його продає. Найчастіше це “розвод”. Квиток виявиться підробленим і провідник просто не пустить вас у вагон. А якщо підробка і виявиться якісна, то велика ймовірність того, що на це ж місце в поїзді прийде людина з справжнім квитком і вам все одно доведеться збиратися з речами на вихід. Або в поліцію, це вже як пощастить.

В дорозі

Знайома будь-якому пасажиру картина

 

Припустимо, що квиток у вас є, ви благополучно дочекалися поїзда на вокзалі і сіли в нього. Вже добре. Але розслаблятися ще рано.

Насамперед приберіть усе взуття і цінні речі в рундук під полицею. Це не тільки найнадійніше місце в вагоні, а й саме непримітне. Ваші нові черевики не зможу зацікавити поїзного крадія, якщо він їх просто не побачить. Придивіться до попутників, не заводьте з ними зайвих розмов, якщо не впевнені в тому, що вони дійсно кандидат наук, лікар і вчителька молодших класів, як самі стверджують.

Якщо вам запропонують випити, то краще відмовтеся. У спиртне, як і на вокзалі, можуть підмішати снодійне, щоб потім, коли ви заснете, обібрати вас дочиста. Крім того, деякі хімікати, які використовують поїзні злодії, можуть бути небезпечні для здоров’я. А це ще важливіше, ніж речі.

Вам можуть запропонувати зіграти в карти. У самій грі нічого такого немає, це хороший спосіб скоротати час в поїзді. Але якщо вам запропонують грати на гроші, то відмовляйтеся. Вас будуть вмовляти. Пошліться на те, що не вмієте або просто не хочете, азарт – це не для вас. Врахуйте, що шулери завжди дають вам можливість для початку вигравати, щоб зрозуміти, скільки у вас грошей, і як далеко ви можете зайти. Не сумнівайтеся, під кінець гри ви залишитеся без штанів.

Читайте також:  У православних розпочався Великий піст: традиції і заборони

Крім різноманітних шахраїв, в поїзді вас підстерігає ще одна неприємна штука – спека і дискомфорт. Якщо ви їдете в плацкарті, то вдіяти з цим, на жаль, нічого не вийде. Такі умови недорого проїзду. Але якщо ви в купе або люксі, то цілком можна поборотись за свої права.

Іноді пощастить зустріти хорошу компанію

Запам’ятайте, температура у вагоні не повинна перевищувати +26 градусів Цельсія. Десь в середині вагона повинен бути термометр, подивіться, що він показує. Непогано також мати свій особистий градусник, що точно впевнитися, що температурний режим вагона порушений.

У такому випадку, краще всього буде зняти на відео себе, свої документи, термометр і пояснити під запис, в чому суть проблеми. Якщо прийшов провідник – знімайте і його, так навіть краще, маєте право. Залиште запис в книзі скарг, повідомте про це на гарячу лінію “Укрзалізниці”.

У тому випадку, якщо джерелом дискомфорту є не об’єктивно незадовільний стан наших поїздів, а інші пасажири – сміливо скаржтеся до того ж провідника. Провідники – люди досвідчені і добре знають, як приборкати будь-якого бешкетника.

Дотримуючись цих нехитрих правил, ви збільшуєте шанси не просто доїхати до місця призначення без зайвих пригод, але і з максимально можливим комфортом. Щасливої ​​дороги!

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.