facebook

Кортизоловий живіт: чому з’являється і як позбутися від стресового жиру

Ми звикли думати, що накопичення жиру – результат неправильного харчування. Частково це правда, хоча незбалансованість раціону – далеко не єдиний винуватець появи зайвих сантиметрів на животі. Кортизол – це стероїдний гормон, що відноситься до групи глюкокортикоїдів. Пікова вироблення даного гормону доводиться на стресові ситуації і обумовлена ​​необхідністю підтримання гомеостазу шляхом визначення енергетичних потреб організму. І саме кортизол визначає, з яких джерел організм буде черпати енергію в стресових ситуаціях – з жирів, вуглеводів або білків, а також скільки конкретно її потрібно для ухилення від стресора. У той же час, він призводить до появи так званого стресового жиру.

stressovi-jir-730x381

Що таке кортизолової животик, або Звідки береться стресовий жир

Коли в стресових умовах запускається гормональний каскад і починає активно вироблятися кортизол, організм не дає глюкози відкладатися про запас, а кидає її на боротьбу зі стресом. Кортизол також призводить до звуження судин і почастішання ЧСС. Згодом стрес проходить, рівень гормону нормалізується. Однак часті стреси призводять до:

набору ваги;
ожиріння;
діабету;
дисбалансу цукру в крові;
придушення імунної системи;
безсонні;
синдрому хронічної втоми;
дисфункції щитовидної залози;
депресії;
проблемам з репродуктивною функцією;
серцево-судинних захворювань.
Що стосується набору ваги, постійно підвищений рівень кортизолу призводить до переміщення збережених тригліцеридів в вісцеральні жирові клітини, особливо в області живота. Звідси і назва – стресовий жир, кортизолової живіт. Це призводить до дозрівання жирових клітин і збільшення вироблення кортизолу на рівні тканин.

Кортизолової живіт – результат часто підвищеного рівня кортизолу.
Стійкість до інсуліну також заважає підтримувати здорову вагу або безперешкодно худнути. Якщо клітини не отримують необхідного палива (глюкози), оскільки дія інсуліну блокується, мозок приймає логічне рішення – вживати більше їжі, причому висококалорійної, що призводить до набору ваги.

Читайте також:  “Я соромлюсь свого тіла”: на шоу прийшла багатодітна мама з животом нижче колін (фото, відео)

Також кортизол впливає на тягу до певних харчових продуктів (зокрема, до солодощів) і апетит, надаючи вплив на інші гормони і процеси в організмі, що запускаються під впливом стресу.

Чи існують методи позбавлення від стресового жиру?

Взяти вага під контроль і позбутися від стресового жиру допоможе план, що складається з 7 пунктів:

задіюйте м’язи

Активні заняття, в яких задіюється максимальна кількість м’язів (віджимання, присідання, спеціально складені плани тренувань), дозволяють організму втекти від стресу. Під час вправ кров циркулює швидко, що сприяє нейтралізації негативного впливу кортизолу. Однак навіть за 18 хвилин прогулянок 3 рази в тиждень допомагають знизити рівень гормону стресу на 15%.

Не поспішайте 


У стані стресу ми схильні швидко ковтати їжу, практично не пережовуючи її. Таке харчова поведінка неминуче веде до збільшення порцій і появи кортизолової животика. Не поспішайте, смакуйте кожен шматочок їжі, звертайте увагу на відчуття насичення, щоб стресовий жир не відкладався в області живота та інших проблемних зонах.

Підходьте до дієт з розумом

Постійні дієти підвищують рівень кортизолу на 18%, крім цього, жорсткі дієти давно визнані не кращим способом позбавлення від зайвої ваги, який, як правило, повертається. Також, якщо Вам хочеться солодкого або інший шкідливої ​​їжі, краще дозвольте собі маленький шматочок ласощів. І не забувайте про сніданок!

Не пийте кави в стресових ситуаціях

У стресових ситуаціях краще не вживати кофеїн, який ще більше підвищує рівень кортизолу. За один раз чашка кави під час стресу не зробить нічого поганого, проте, якщо це увійде в звичку, стресовий жир буде дуже важко зігнати.

спіть здорово

Мабуть, один з найбільш ефективних методів боротьби зі стресом – сон. На жаль, далеко не в кожній стресовій ситуації можна лягти і виспатись, але необхідно звернути увагу тим, щоб Ви належним чином висипалися вночі – так Ваша здатність протистояти впливу стресорів зросте.

Читайте також:  «Тепер мушу жити 100 років»: на Львівщині 50-річна жінка народила здорову дитину (ВІДЕО)

Позбутися від стресового жиру набагато складніше, ніж від зайвих сантиметрів, що є результатом звичайного переїдання. Не забувайте про те, що набір ваги – результат впливу цілого ряду факторів, які, на думку estet-portal.com, Вам цілком під силу контролювати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.