facebook

З першачком на закупи. Де і за скільки у Франківську зібрати дитину до школи

Літо добігає кінця і для декого з батьків починаються приємні клопоти – готувати малих до школи. Найретельніше готуються саме першокласники та їхні батьки. В магазинах канцтоварів вже повісили рекламки – «Усе для школи – тут», а на базарах побільшало прилавків зі шкільним приладдям. Що купувати? Де? Чи можна зекономити? Беремо першокласника за руку та йдемо на покупки.

DSC_1681

На такі відповідальні закупи «Репортер» з собою беруть Богдана Романів та її донечка Катруся. Дівчинка – першокласниця. Не може дочекатися, коли піде до школи з новим ранцем, буде там писати, зустріне нових друзів і тих, з ким уже подружилась у садочку.

Перед остаточними закупами, каже Богдана, вже проштудіювала магазини та базари. З побаченого й підрахованого вирішуємо йти в магазин-гуртівню. Богдана впевнено стверджує, що ціни у крамницях навіть нижчі, ніж на базарі, плюс не треба бігати від палатки до палатки. Отож, дитину за одну руку, список з найнеобхіднішим в іншу – і вперед. До речі, такий корисний список батькам вручили ще два тижні тому. У ньому 20 пунктів.

«До сьомого пункту – обов’язкове», – зауважує Богдана.

Перше в переліку – канцелярське приладдя.

1-7

 




Зошити.
Для першокласника потрібно п’ять зошитів у клітинку та стільки ж у косу лінійку. Цього на перший час вистачає. Асортимент величезний: прості без малюнків, з феями, звірятками, трансформерами, машинками… У дорослих розбігаються очі. Катруся впевнено вибирає ті, що з феями Вінкс, бо то її кумири. Беремо 10 штук по 3 грн, хоч є й дешевші – від 1,75.

Папка для зошитів. Беремо тверду картонну, звісно, з феями – за 24,75. Є ще на замочку за 30, але ця зручніша, бо той замочок від частого використання швидко зламається.

Пенал. Ціни вражають – від 40 грн й за сотню. Нам сподобався великий фіолетовий з різними відділеннями за 60 грн. Начиняємо його.

Читайте також:  15 архітектурних скарбів України, які ще можна врятувати

Ластик. Простенький – від 1,80, кольорові з малюнками – до 10 грн. Наша гумка – середня, 5 грн.

Простий олівець. Таких беремо два по 1,50.

Ручка. Першокласнику потрібна кулькова ручка з синім чорнилом. Ціни – від 1,70 до 8 грн. Беремо дві про запас по 6 грн.

За покупками Богдана розповідає, що Міносвіти ввело нові розвантажувальні програми, якісь нововведення і одне з них – першокласники мають писати олівцем. Розказує, що до п’ятого класу мають відмінити оцінювання. Хоч вона проти цього, бо оцінка – все таки якась мотивація. Відмінять і читання на швидкість.

Ножиці. Беремо міцні та якісні, із затупленими кінчиками, аби дитина не поранилась – 30 грн.

Лінійка. Тут вибір великий: з малюнками й без, короткі, довгі, пластмасові, металеві. Ціни – від 0,75 до 3 грн. Купуємо пластмасову прозору на 20 см за 2,50.

Кольорові олівці. Від 20 грн й до 90. Беремо з більш-менш кращих за 40. Вони м’які, ними легко малюється.

Обкладинки для підручників. Від 6 до 14 грн. Беремо упаковку міцніших із закладкою за 10 грн.

Папка для трудового навчання. Велика, тверда, всередині вже є кольоровий папір, альбом для малювання, акварельні фарби. Все це вартує 30 грн. Купувати таку папку зручно, бо містка і можна залишити й пластилін. Окремо за нього платимо 20 грн, дошка для пластиліну – 7 грн, два пензлики для малювання і для клею – по 2 грн.

DSC_1676

Ту папку дитині можна підписати й залишити в школі, аби малюк не носив зайвого, не забув і не загубив.

Окремо поставити в шафку можна клей ПВА – маленький тюбик за 19 грн – та склянку-непроливайку за 2 грн.

Усі накуплені дрібниці ладуємо у рюкзак, за який віддали кругленьку суму – 660 грн. Шукали портфель з феями Вінкс. Не інакший. Лише з цим Катруся погодилась ходити до школи. Богдана пошепки говорить, аби не почули продавці, що такий же з ортопедичною спинкою, квадратної форми на базарі бачила за 700 грн.

Читайте також:  Що сталося з автомобілем після удару блискавки

Тепер приступаємо до одягання. Найголовніший одяг першокласника – шкільна форма. Є з чого вибирати. Ціни від 400 до 500 грн, залежно від якості за костюми для дівчаток і хлопчиків. Беремо для Катрусі темно-синій сарафан за 330 грн. За сорочку віддаємо 250. Є за 170, але то страшенно синтетичне, аж неприємне на дотик.

Піджак міряємо, але не беремо. Богдана вважає його зайвим, мовляв, у ньому дитина походить максимум вересень, а далі треба тепліше. Теп­лого светра під піджак не вдягнеш – не зручно. Вирішує брати безрукавку за 90 грн. Ще оглядаємо шорти за 170 грн. Дуже гарно та зручно виглядає на дитині. Можливо, докупимо згодом. Ледь не забули колготи. Беремо білі – 70 грн.

Спідничку та спортивний костюм не беремо. Катрусі завбачливі хресні подарували на день народження. Інакше довелося б викласти ще 170 та 300 грн.

Ціни на туфлі для хлопчиків і дів­чаток коливаються від 150 до 400 грн. Знаходимо шкіряні за 300. На фізкультуру в секонді вишукуємо фірмові кросівки за майже 300 грн.

Наче все – наша першокласниця готова до школи.

А тепер підсумовуємо. Загалом шкільний портфель з усім начинням обійшовся нам у 959 грн. Одягнули дитину ще на 1400. Загалом мала гарненька першокласниця «вартувала» нам 2359 грн.

Мама Богдана каже, що зекономити суттєво не вийшло б, хіба закупитися у серпні минулого року.

«Знайома так і зробила, – сміється молода мама. – Ще минулого року купила доньці ранець. Нині подібний коштує на 200 грн дорожче. Ще на Миколая деякі батьки вже задумувалися про школу, то й Миколай замість іграшок, цукерок приносив ранець, кольорові олівці, фарби. Нам парту приніс. Ми з грудня готували дитину – схожу матиме у школі».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.