facebook

Понад 10 годин доводиться очікувати в автомобільних чергах, щоб перетнути українсько-польський кордон

Десять і більше годин доводиться очікувати в автомобільних чергах, щоб перетнути українсько-польський кордон. Такої складної ситуації немає ані на українсько-угорському, ані на українсько-румунському кордонах. Особливо довжелезні черги на Львівщині на пунктах пропуску з Польщею.
chergy-na-kordoni

Рава-Руський пункт пропуску – один із найбільш завантажених. Зранку автомобільна черга сягала близько 400 автомобілів. Відтак, щоби лишень заїхати на саму територію пункту пропуску для контролю, потрібно вистояти від 8 до 12 годин.

– Стою від шостої ранку, а вже перша година обіду, вже вісім годин. Поза чергою проїхали 300 машин. Ми за чотири години проїхали 8 метрів вперед. Колись переписували чергу і такого не було. Тепер так постійно.

– Із шостої ранку, щоб переїхати і перегнати машину. Звідти перевозимо товари на Tax Free. Нема у Рава-Руській роботи, тому й їздимо. Багато людей їдуть за кордон і заробляють так гроші, – розповіли учасники малого прикордонного руху, тобто мешканці 30-кілометрової зони від кордону.


Понад 70% машин у черзі з іноземними номерами, переважно польською реєстрацією. Власники таких автомобілів, згідно з українським законодавством, мають щоп’ять днів перетинати кордон, в іншому разі – штраф. У кожному такому автомобілі переїжджає від 2 до 5 осіб. У бусах – ще більше, їдуть усією родиною. Бо чим більше пасажирів, тим більше товару можна перевезти з Польщі без сплати мита. Ба більше, його можна оформити на tax free і повернути податок. Учасники малого прикордонного руху, а саме вони і створюють величезні черги, їздять у сусідню державу переважно раз на добу. Їхня робота – перевезти у Польщу якомога більше сигарет і алкоголю, а звідти товар або для власного бізнесу, переважно торгівлі, або ж радше на замовлення, за що отримують оплату.

Читайте також:  Помер ексмер Києва Олександр Омельченко

Одна жінка-водій розповіла, що перевозить товар на бусі щодоби на замовлення підприємця, який працює з кількома учасниками малого прикордонного руху уздовж кордону. За місяць вони перевозять без сплати мита товару на мільйон гривень, з цієї суми ще й мають повернення податку.

Щонайменше «човник» через піший перехід заробляє до 100 гривень, переносячи сигарети і алкоголь, а у Польщі підсідає в машину, де власник перевозить товар, і за це отримує ще таку ж суму. Однак перетинаючи кордон на автомобілі, заробітки значно вищі, і за цю «роботу» учасники малого прикордонного руху тримаються.

Перед кордоном чергу не контролюють

Великі черги на кордоні у ці дні помічник начальника Львівського прикордонного загону Ярослава Мельник пояснює ще й тим, що у Польщі три дні були вихідні.

«І тепер учасники малого прикордонного руху всі почали їхати одночасно. Ми маємо угоду з поліцією, щоб дивитись за дотриманням правил дорожнього руху, а самі таких не маємо повноважень, щоб контролювати за чергою перед пунктом пропуску. Прикордонники «поза чергою» машини зобов’язані розвертати», – каже Ярослава Мельник.

Однак люди у черзі кажуть, що все залежить від прикордонника. Жодного поліцейського перед пунктом пропуску не було. Люди самостійно перекрили одну зі смуг руху, щоб ніхто не проїжджав поза чергою

«Один займає чергу, а потім пропускає перед собою ще 20 своїх. Я нарахувала більше ніж 300 машин, які проїхали, не стоячи у черзі. Поліція тут була, але вона вже не дає собі раду з цим усім», – розповіла Леся, яка їздить у Польщу два рази у тиждень.

Учасники малого прикордонного руху, щоб не вистоювати у черзі годинами, вдаються до хитрощів, а відтак і зневаги до інших людей – їдуть за товаром у сусідню державу зі своїми маленькими дітками, особами, які мають інвалідність або ж вагітними жінками. Бо такі категорії прикордонник зобов’язаний пропускати.

Читайте також:  Повідомили, хто наразі може вільно їхати до Польщі (перелік)

Тим часом меншість громадян України, яка їде у Польщу з діловою чи туристичною метою, у гості, є, по суті, заручником ситуації, створеної учасниками малого прикордонного руху.

Без рішень уряду і парламенту ситуація не зміниться

Голова Львівської ОДА Олег Синюка про проблему черг на українсько-польському кордоні говоритиме з президентом, який 18 серпня має відвідати Львівщину. Однак пропозиції покращити ситуацію львівські чиновники не один раз надсилали урядовцям і парламентарям. Бо саме від їхніх рішень залежить зміна. Адже були пропозиції – зробити окрему смугу для учасників малого прикордонного руху не лише на самій території пункту пропуску, але перед ним, надати прикордонникам повноваження штрафувати за порушення і навести лад із чергою, збільшити термін перетину через кордон на автомобілі з іноземною реєстрацією або ж запровадити сплату мита за ввезені машини. Українська і польська сторони також мали б обговорювати ці питання спільно. Втім, раніше Польща значно активніше відгукувалась на пропозицію українців провести зустріч. Нині звернення з боку української сторони, зазвичай, ігноруються.

Угода між українським та польський урядами про малий прикордонний рух – тобто про спрощену процедуру перетину кордону для жителів прикордонних територій – діє з 2009 року. За добу на всіх пунктах пропуску у Волинській і Львівській областях українсько-польський кордон перетинає 17 тисяч учасників малого прикордонного руху.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.