facebook

Оборонитися від «Самооборони»

У Назавизові на Надвірнянщині жителі обурені діями активістів ГО «Народна Самооборона Івано-Франківської області», які погрожують людям, вимагають гроші, ходять зі зброєю, а нещодавно ще й сильно побили двох жінок. Місцеві звернулися у різні правоохоронні структури з проханням захистити їх від загрози у «камуфляжі». Члени ж об’єднання пояснюють, що намагаються перешкодити протиправним діям селян і не дають їм можливості розкрадати державне майно.
IMG_0042-800x600


Камуфляжний рекет

Про безчинства самооборонівців у Назавизові розповідають багато. Кажуть, почалося це давно і, мабуть, тривало б надалі, якби не низка подій, що змусила голосно заговорити про це.

«Член «Самооборони» Ігор Гошовський хотів самовільно захопити землю поблизу річки і збудувати там станцію техобслуговування. Але в цьому місці автомобільний спуск до берега, відпочивати сюди приїжджають люди з цілого регіону. Крім того, це єдиний заїзд до води у селі. Якщо там облаштують СТО, ніхто з людей заїхати до річки не зможе», – розповідає жителька Назавизова Анна Решетило.

Сюди загнали техніку, почали роботи з облаштування станції. Це викликало обурення місцевих жителів, вони зібралися, щоб захистити берег. Самооборонівці ж ображали присутніх, погрожували фізичною розправою.

«Мені погрожували побиттям, казали, що спалять дім, який я будую. Коли надійшов мій син, заговорили інакше. Запропонували мені захист, але від кого? Від себе ж не захистять», – зауважує жінка.

У селі кажуть, що плани у «Самооборони» – масштабні. Хлопці мають намір скинути з посади сільського голову, а на його місце поставити Ігоря Гошовського, взяти під контроль кафе у Назавизові, рейсовий автобус до Надвірної, зробити «чистку» села.

IMG_0028

Центр розваг

За тиждень до цього у Назавизові сталася ще одна неприємна подія.

«Депутат сільської ради, голова земельної комісії Ольга Свідрук мала намір взяти кілька гектарів землі на пасовищі для будівництва розважального центру. Пасовище розміщене біля траси на «Буковель», це об’їзна дорога перед самою Надвірною. Щодня тут проїжджає безліч машин, усі рейсові автобуси. Питання планували розглянути на закритому засіданні сесії сільської ради, проте зійшлися люди і не дали цього зробити, адже дехто з жителів села живе лише за рахунок худоби, яка випасається на тому пасовищі», – розповідає Анна Решетило.

Після цих подій люди вирішили, що депутат, яка за їхніми спинами робить такі речі, їм не потрібна. «Ми ходили по хатах, щоб зібрати підписи і зняти Ольгу Свідрук з посади. Хтось зателефонував депутату, та відразу прийшла зі своєю кумою. Обоє були у стані алкогольного сп’яніння, вживали нецензурні слова. Ольга Свідрук пригрозила, що завтра всіма нами займуться самооборонівці, поліція. Почали мені погрожувати, бити мене. Коли від ударів я впала на коліна, душили мене. Жінки намагалися їх відтягнути, та не змогли. У ситуацію втрутився Микола Іваночко, який проїжджав повз, інакше вони б мене задушили», – розповідає активістка.

Читайте також:  ДТП на Надвірнянщині – перед селом Лісна Тарновиця перевернулася вантажівка (відео)

Жінки викликали поліцію, а депутат – «Самооборону». Останні приїхали скоріше, трьома автомобілями, у руках – бити. На вулицю вибігли літні люди, зчинився галас. Почувши, що на місце виїхала поліція, поїхали геть.

«Ми написали заяву. Але у відділок жодну з порушниць не забрали, навіть попри те, що обидві були п’яні. Ольгу Свідрук правоохоронці забрали в машину, за кілька хвилин випустили, закликали мене. Пояснили, що ті їхати до відділка не хочуть, а насилу забрати їх вони не можуть. Наступного дня мене повідомили, що на мене відкрили кримінальну справу за побиття депутата сільської ради», – зазначає жінка.

IMG_0036

Час розплати

Члени «Самооборони» здійснюють контроль над кількома територіями в селі, продовжує пані Анна. Коли хтось із жителів везе з Бистриці шутер чи пісок, платить 50 гривень членам організації. Інакше вони викликають поліцію, яка накладає штраф. Таке ж і з лісом. «Коли ми пасли чергу, за кілька годин попри нас проїхало вісім лісовозів, повністю завантажених деревиною. Цього ніхто не бачить. А якщо хтось із селян поїде в ліс за сухостоєм – змушений платити», – продовжує жителька села.

Саме такий інцидент трапився 22 липня. Батько жителя села Назавизова Василя Яворського Іван поїхав трактором у ліс за дровами, попередньо узгодив це з лісником. Той повідомив, що буревій вирвав кілька дубів, з них можна зрізати гілки. Невдовзі на місце прибули самооборонівці, викликали правоохоронців.

Тієї ж ночі «Самооборона» навідалася у двір будинку, де Василь Яворський проживає з дружиною Наталією та маленькими дітьми. На цьому подвір’ї в окремій будівлі проживає мати дружини – Оксана Пилип’юк.

«Вони знали, що жінки вдома самі. Чоловік Наталі поніс своєму батькові в ліс поїсти, а її батько онкохворий, він на лікуванні в Одесі. Я вибігла, коли почула крики про допомогу, світло від фар автомобілів», – розповідає Анна Решетило.

Самооборонівці зірвали замок, зайшли на територію, в руках, як стверджують жінки, вони мали зброю.

«До нас на подвір’я увірвалися кілька самооборонівців: Віктор Гурмак, Степан Федорак, Віталій Трачук та Ігор Гошовський. Я відразу попросила доньку викликати поліцію. Тоді Федорак підбіг, вдарив її по грудях. Після того у неї пропало молоко, і зараз вона не може годувати немовля. Телефон вибив з рук, розбив його. Я спитала, за що він її вдарив. Тоді він вдарив мене, я втратила свідомість. Опритомніла за кілька хвилин. Уже в лікарні побачила синці, найбільший на грудях, крім того, удари були на ногах та інших частинах тіла», – розповідає потерпіла Оксана Пилип’юк.

У жінки, за її словами, також вкрали золотий ланцюжок з кулоном. А ще повідомили, що це помста за попередню активність. На галас збіглися селяни, але боялися втрутитися, щоб не накликати лихо на власні оселі. Сміливіші питали, що самооборонівці роблять на чужому дворі, за що живуть, адже жоден з них не працює, звідки у них дорогі автомобілі з латвійськими номерами.

Читайте також:  Четверо мешканців Прикарпаття потрапили до лікарні з отруєнням

На виклик приїхала поліція. Двір оглянули, дров, тим паче у великій кількості, не знайшли. Оксану Пилип’юк госпіталізували, тиск у жінки піднявся до рівня 180 на 130. Побої у лікарні знімати не поспішали, але жінки наполягли. Крім того, постраждалі звернулися до прокурора Івано-Франківської області з проханням захистити їх від людей у камуфляжі.

У п’ятницю, 12 серпня, на засіданні громадської ради при Надвірнянській РДА, яку очолює член «Самооборони» Віталій Трачук, Степан Федорак заявив, що жінка побила себе сама.

IMG_0042

Катюзі по заслузі

Координатор ГО «Народна Самооборона» Ярослав Наваляний стверджує, що на приватну територію самовільно ніхто з його активістів не заходив, лише з працівниками поліції, а на членів угруповання здійснюють наклеп.

«Представниками Надвірнянської «Самооборони» було проведено рейд, під час якого було виявлено факт незаконної вирубки дуба. На місце події було викликано оперативно-слідчу групу Надвірнянської поліції, оформлено відповідні документи. В ході проведеної роботи було встановлено, що до незаконної рубки причетні низка жителів села Назавизова», – розповідає Наваляний.

Крім того, додає він, щоб уникнути відповідальності, браконьєри сфабрикували скаргу від жителів села про неправомірні дії представників Надвірнянської громадської організації «Народна Самооборона». Надвірнянським відділом поліції було проведено перевірку. Опитали жителів Назавизова, прізвища яких були зазначені у зверненні. Вони пояснили, що підписи в цьому колективному зверненні вони не ставили.

«Якщо й надалі продовжуватимуться неправомірні дії проти «Самооборони», ми змушені будемо підняти всі факти і документи і подавати до суду. Ми доведемо справу до кінця в будь-якому випадку», – наголосив Наваляний.

Землю – роздати

Депутат сільської ради Назавизова, голова земельної комісії Ольга Свідрук підтверджує слова керівника об’єднання і запевняє, що «Самооборона» слідкує за порядком.

«У Назавизові розвелося багато людей, які вчиняють неправильні дії. Ображають, застосовують силу – не можна так поводитися з людьми. Вони чомусь виступили проти Ігоря Гошовського. Хлопець лише хотів шматок землі, щоб побудувати станцію. У нього троє дітей, він повинен заробити копійку. Він їздить в АТО, наражається на небезпеку. Йому не дають, кажуть, він житель Казахстану. Але ж люди, які за цим стоять, теж багато років не жили в Україні. Я не розумію, чому так робити. Вони ходять, підписи збирають. Чому їм так тісно у цьому житті?» – дивується депутат.

Земля, на яку претендував самооборонівець, розміщена за межами генплану. Передача її у власність чи оренду – компетенція Надвірнянської райради, запевняє голова земельної комісії. Кілька гектарів на сільському пасовиську при в’їзді-виїзді з Надвірної депутат пропонувала роздати воякам АТО. Особисто їй землі не треба, у неї власної вдосталь, може навіть подарувати, каже Ольга Миколаївна.

Читайте також:  Мер Марцінків підозрює, що акцію біля Вічного вогню у Франківську проводитимуть сепаратисти.

«Ми тільки дивилися на ту землю, хотіли винести пропозицію на сесію. А це «татарське іго» позбирало навіть не буду говорити кого, простягають руки, лізуть битися. У селі ще не зроблена зйомка землі. Треба провести зйомку, щоб виділити по 10-12 сотих атовцям. Це не так багато. Хтось спокійно спить у ліжку під маминим доглядом, а хтось воює в страшних умовах. Землю слід також надати молодим сім’ям, таким, як в Гошовського. Чому не дати? Нехай ті діти не роз’їжджаються по цілому світі, а в себе працюють», – зазначає Свідрук.

Таке гостре незадоволення людей діями «Самооборони» депутат пояснює тим, що селяни крали дуби у лісі і їх зловили. Активісти ГО поїхали до «браконьєрів», щоб сфотографувати «улов». Жінки вийшли, тросом з колодкою сильно побили Степана Федорака, який навіть не зайшов на подвір’я, а з-за паркана фотографував дуби. Жінки потрощили і машини активістів, стверджує Ольга Свідрук. Хоча свідком події жінка не була, але бачила відео і чула перемовини жителів Назавизова.

Загрози немає

У сільській раді кажуть, що землю ніхто не захоплював.

«Про те, що у селі відбуваються певні інциденти, ми чули. Зокрема, про випадок, коли побили жінок. Постраждалі телефонували в правоохоронні органи, у сільській раді є написані заяви від двох жителів села – матері й доньки про те, що члени «Самооборони» поводилися не так, як потрібно», – розповідає секретар сільської ради Назавизова Олександра Андрійович.

У заяві вказано, що люди бояться. Листа переадресували в управління національної поліції, адже повноважень розбиратися у цій ситуації в сільради немає, продовжує секретар.

Про те, що самооборонівці самовільно захопили землю на березі річки, вимагають плату з селян за вивіз шутру чи піску, в сільраді не чули. «Дозвіл на облаштування СТО ми не давали. До нас час від часу приходили представники «Самооборони». Один із них волонтер, іноді їздить на схід, допомагає військовим. Крім того, це багатодітний батько. Він звернувся до нас, щоб ми посприяли в отриманні земельної ділянки. Написав заяву, ми розглянули це питання на сесії, депутати відмовили. Ми нікому не надаємо землю, адже в нас немає землі, щоб її роздавати – лише учасникам АТО. Ця заява закрита, більше звернень не було. Про купівлю мова теж не йде – ми нічого не продаємо», – сказала Олександра Андрійович.

Кримінальні дії

22 липня 2016 року слідчим відділенням Надвірнянського ВП Головного управління національної поліції порушене кримінальне провадження у справі за кількома статтями Кримінального кодексу України. Це ст. 263 – незаконне поводження зі зброєю, ст. 294 – масові заворушення та ст. 125 – умисне нанесення легких тілесних ушкоджень. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура області. Крім того, справа перебуває на особливому контролі в нещодавно призначеного прокурора Івано-Франківської області Олександра Стратюка.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.