facebook

Подорож Україною: Карпатські зачаровані скелі

Загадкові скелі Карпат овіяні шлейфом легенд і переказів.
34 (14)


Скала Єпископ або Кам’яна Багачка

Ця скеля знаходиться в селі Усть-Путила (Чернівецька область, Путильський район), яке розкинулося в районі впадання річки Путили в Черемош. Побачити її можна з центральної дороги, що веде в бік Путили. У скелі є багато назв: Кам’яна Багачка, Зачарована, Єпископ. До речі, останнім придумали ще австрійські колоністи, угледівши в ній єпископську корону.

Максимальна висота Кам’яної Багачки досягає 30 м. До речі, ця назва у скелі пов’язана із стародавньою легендою.

Багато століть тому жила в цих краях заможна, але зла і жадібна жінка. І дізналася вона про те, що у бідній бабусі є красива і роботяща дочка. Ось і вирішила вона забрати дівчину. Задумано-зроблено. Але через час прийшла за дочкою її мати. А зла господиня лише розсміялася їй в обличчя та вигнала геть, кинувши камінь слідом бідної жінки. Старенька тоді обернулася зі словами: «Та щоб ти скам’яніла від своєї злості!». З тих пір так і стоїть Кам’яна Багачка над дорогою, як нагадування про людську жадібність і жорстокість.

Насправді Багачка виникла в результаті вивітрювання і ерозії скельного масиву, 45 млн. Років тому.

26

Скала Трикутник або Тораковська стінка

На в’їзді до Путили височіє незвичайна скеля, що за формою нагадує трикутник. Правий спуск скельного масиву пологий і суцільно обсаджений деревами (вільха, ялини, берези).

Лівий спуск куди більш стрімкий з густим хвойним лісом. Максимальна висота трикутника, а точніше його найвищого кута, сягає 30 м. Приблизно посередині скелі з кам’яною ущелини б’є струмок. Вода в ньому холодна і чиста, як і годиться гірському джерелу. Фахівці стверджують, якщо в горах є піщаний струмок, значить в скелях тривають процеси формування.

Читайте також:  Залишила жінка чоловіка на повільне пoмиpaння, до мoскaля втікла – отакі були її заробітки

34

Камінь-Жаба

У Путильському районі, в селі Мариничі є ще один цікавий природний об’єкт – Камінь-Жаба. Він отримав свою назву через химерної форми. Величезний кам’яний мис причаївся на березі річки Черемош. Розміри у Кам’яної Жаби немаленькі – 3 х 5 м. З боку це диво природи в точності нагадує величезну жабу, що сидить біля води.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.