facebook

Книгарня тріщить по швах: Як врятувати старовинну будівлю

Пам’ятка архітектурного значення в центрі Івано-Франківська під загрозою руйнації. Терміново необхідний ремонт, однак хто його робитиме, поки що не зрозуміло.
20160811_154331-337x600

Рятувати фундамент

Ігор Майгутяк, директор івано-франківської книгарні «Сучасна українська книга», що за адресою вул. Вічевий Майдан, 3, б’є на сполох. Старовинна будівля австро-угорської доби, на першому поверсі якої розташована крамниця, мало не в аварійному стані. Чоловік стверджує, що давня господарська недбалість тепер призвела до вельми невтішних наслідків.

«Ще десь зо 15 років тому, коли тодішній мер Зіновій Шкутяк реставровував місто, – розповідає Ігор Майгутяк, – водовідну трубу будинку замінили, причому встановили її, не врахувавши деяких важливих нюансів, як-от правильних кутів нахилу. Труба майже відразу забилася. Вода почала бити фонтаном. Прийшли майстри з ЖЕКу і «для відчіпного» доробили до труби «коліно», через яке вода витікає на стіну і землю й, таким чином, систематично підтоплює всю будівлю».

Як зауважує Ігор Майгутяк, камінь, з якого зведена основа споруди, може простояти сотні років, але цей матеріал дуже боїться води. На цій площині вже утворилася неглибока яма, а це призвело до того, що не лише на стіні будівлі, але й навіть на вікні крамниці утворилися тріщини. Підвал гниє. Загалом, будинок осідає, і вже дійшло до того, що необхідно терміново рятувати фундамент.

Потрібні збори


Ігор Майгутяк запевняє, що протягом багатьох років надсилав звернення щодо прочистки ринви та встановлення водостічної труби – спершу в ЖЕК, потім у ЄРЦ. Проте отримував лише відписки, що немає коштів. Остання відповідь надійшла у березні від КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія», де повідомлялося, що відповідно до статті 10 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники на зборах приймають рішення щодо вибору управителя будинку. Тож для позитивного рішення стосовно встановлення водостічної труби необхідно спочатку надати рішення таких зборів.

Читайте також:  Іванофранківці зможуть користуватися бібліотечними книжками через інтернет

Як запевняє Ігор Майгутяк, його сусіди, яким належать помешкання на вищих поверхах будівлі, здають ці квартири в оренду і загалом не особливо цікавляться ремонтом будинку. Поки що верхня частина споруди ще не відчула наслідків багаторічного підтоплення. «Й досі тримається завдяки міцності австрійських будівель», – пояснює Ігор Майгутяк.

Директор книгарні каже, що самотужки не потягне реконструкцію. Лише заміна труби коштуватиме кілька тисяч гривень, а ще ж немалі витрати підуть на діагностику, розробку проекту і решту ремонтних робіт. «Бодай би якась допомога від управлінських органів міста, адже ця будівля є важливим архітектурним об’єктом», – наголошує чоловік.

Як пояснив керівник КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» Мирон Джус, з 1 липня минулого року набрав чинності закон, згідно з яким жителі багатоквартирного житлового будинку самі обирають, хто піклуватиметься про їхню будівлю – комунальне чи приватне підприємство, або ж самотужки проводитимуть увесь необхідний догляд за будинком. Закон не передбачає автоматичного припинення договорів про утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що були укладені раніше. Крім того, вказано, що «послуги такого утримання надає суб’єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим Законом» – до визначення співвласників форми  управління багатоквартирним будинком, але не більше року з дня набрання чинності зазначеним законом. Тобто вже до 1 липня цього року жителі остаточно мусили визначитися із управителем. Після цього строку для будинків, що так і не прийняли відповідного рішення, управителя призначить Івано-Франківський міськвиконком.

«Жителі будинку за адресою вул. Вічевий Майдан, 3 не визначили КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» своїм управителем, тому вже з 1 липня цей будинок знято з нашого обслуговування, – каже Мирон Джус. – Відповідно, наразі підприємство не має жодних юридичних підстав для проведення там ремонтних робіт».

Читайте також:  Формула для міцного сну та бадьорого ранку

Щодо того, чому комунальне підприємство не реагувало на запити Ігоря Майгутяка всі попередні роки, Мирон Джус пояснює просто і вичерпно: він обіймає посаду директора лише з грудня 2015-го.

20160808_130633-337x600

Важливо зберегти

Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту архітектури і містобудування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак зауважує, що будівля за адресою вул. Вічевий Майдан, 3 належить до пам’яток архітектурного значення, тому її відновлення та збереження є вкрай важливим для Івано-Франківська. Споруда зведена на початку минулого століття і є складовою квартальної забудови, що формує історичну частину міста.

«Однозначно, вже зараз треба вживати превентивних заходів, – продовжує Володимир Ідак. – Статус пам’ятки архітектури накладає значну відповідальність та обов’язки не лише на мешканців будинку, але й на управлінські органи».

Можливо, рівень цивілізованості суспільства визначається не тим, наскільки багато воно спроможне звести нових будівель, а тим, чи здатне воно опікуватися наявними архітектурними пам’ятками.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.