facebook

Недосипання і ностальгія: несподівані причини, чому нас тягне до холодильника

Лише нещодавно попоїли і знову зазираєте в холодильник? Тягнетеся за смаколиком, бо “у животі смокче”? Дієтологи кажуть: це мозок дурить вас, змушуючи думати, що ви голодні.
0123807-hungry2


Людині може кортіти щось пожувати, коли вона не виспалася, коли вона захоплена цікавенним серіалом або коли ностальгує за дитинством. Про це The Daily Mail розповіли дієтологи Габріела Пікок і Шона Вілкінсон.

“Глядацький голод”

Дуже часто ми щось жуємо, дивлячись цікаву передачу, фільм чи серіал, і це – нехороша звачка. Спробуйте зайняти руки чимось іншим – плетінням, шиттям, кросвордами, малюванням, манікюром тощо. Альтернативою насправді непотрібним снекам може стати горнятко чаю чи склянка води зі шматочками фруктів.

Голод чи спрага?

Тіло дуже часто плутає зневоднення та голод. Не забувайте пити воду, особливо після фізичних навантажень. Завжди тримайте пляшку з водою під рукою, а перш ніж простягти руку за снеком, переконайтеся, що вам справді хочеться їсти а не пити.

e32862b-hungry1
Недосипання негативно впливає на наш контроль апетиту, коли ми не виспалися, ми їмо більше. Це відбувається через гормони – лептин і ґрелін. Перший має відношення до сигналу тіла, що воно наїлося, і допомагає пригасити апетит. Через недосипання він не працює належним чином. Другий – це “гормон голоду”, і внаслідок нестачі сну його виробляється більше.Брак сну

Рафіновані вуглеводи

Коли ви їсте солодкі й багаті на вуглеводи продукти, цукор дуже швидко потрапляє у кров.  Тобто після бутерброду з білим хлібом, миски солодких пластівців чи тарілки пасти рівень цукру в вашій крові злітає, немов ракета.

Щоби доправити цей цукор до клітин, тіло продукує інсулін. А потім рівень цукру швидко падає, причому ще нижче, ніж був до того. І тоді нам починає шалено кортіти солоденького і вуглеводів.

Читайте також:  Вчили "їсти сонячне проміння": батьки заморили голодом 1-місячне немовля

Маркетинг і реклама

Виробники їжі пречудово знають, як маніпулювати мозком споживачів. Дослідження показують, що вдала реклама здатна змушувати нас хотіти певної їжі та переконувати нас, що ми голодні.
Ваша пам’ять може ввести вас в оману і переконати, що ви голодні. Якщо в дитинстві, коли ви хнюпилися, вас щоразу втішали цукерочкою, то в дорослому віці вам кортітиме смаколика, коли на душі кепсько.Ностальгія

Фаза менструального циклу в жінок

У другів частині менструального циклу, тобто після овуляції апетит зазвичай зростає. А кофеїн та алкоголь дуже впливають на гормональний баланс, відтак їх споживання в цей період варто звести до мінімуму. Також експерти радять не налягати на солодке та вуглеводи, натомість їсти більше білку – риби, м’яса, яєць та горіхів.

Якщо ж ви рішучо налаштовані взагалі відмовитися від цукру, це цілком реально. Варто лиш слідувати порадам експертів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.