facebook

Як прикарпатцям влаштувати дитину в садочок без скандалу: практичні поради

Здавалося б – що такого складного – влаштувати дитину в садок? Однак той, хто з цим мав справу, знає – це коштує чималих нервів та часу. І, по суті, все впирається в банальну нестачу місць у дитячих закладах. Що робити, якщо місць немає та чи варто ставати в чергу до дитсадка відразу після народження дитини.

1_401

За даними Державної служби статистики України, на період з 1 січня цього року в Україні діє більш як 14 тисяч дошкільних навчальних закладів різних типів та форм власності, в яких виховується понад мільйон дітей.

Незважаючи на те, що наша держава, відповідно до закону України “Про дошкільну освіту”, зобов’язана забезпечити маленьким українцям належний доступ до отримання дошкільної освіти, на практиці відвідують дитсадки ті, кого батьки записали в чергу за рік а то й більше, або наполегливо оббивали поріг кабінету завідуючої, цікавившись при цьому вакантними місцями для малечі, або, як це не прикро звучало б, домовлялися “по-своєму”. Бо коли немає з ким залишити дитину, в хід нерідко йдуть навіть матеріальні аргументи.

Чому бракує місць?

Як відзначила юрист Катерина Коваленко, більшість дитсадків, зокрема, ті, що функціонували в 1990-х роках, були передані у користування під офіси чи іншим організаціям. Аби вирішити проблему дефіциту місць у садочках, в першу чергу, слід будувати нові, а також передавати у власність держави “орендовані” й відновлювати їх.

У Міністерстві освіти і науки журналістам сайту “24” відповіли: у зв’язку з підвищенням народжуваності в Україні кількість функціонуючих дошкільних навчальних закладів не може задовольнити потребу батьків влаштувати їх дітей до садочка. Тому проблему на офіційно рівні вирішили наступним чином: у діючих дошкільних навчальних закладах та пристосованих приміщеннях введених в експлуатацію новобудов місцевими органами складено плани щодо створення додаткових місць для дошкільнят. Про подробиці такий “планів”, а також їх реальне втілення у Міносвіти не розповіли.

Читайте також:  Вбивство “руками” поліції: на Прикарпатті загинула молода сім’я (відео)

Яка процедура запису в садочок?


В першу чергу батькам необхідно вибрати дитячий садок. Дізнатися про наявність вільних місць там та подати заяву разом із пакетом документів.

Якщо раніше, щоб записатися в садочок, батьки приходили та домовлялися з керівником дошкільного закладу (тобто була письмова черга, яку не можна було повноцінно контролювати), то нині активно діє електронна система запису. Плюс її у тому, що після того, як батьки реєструють дитину, їм відкривається вільний доступ до цієї черги і вони можуть бачити попередній порядковий номер, тобто тих дітей, які записані на ту ж саму дату вступу, і, так би мовити, моніторити просування. До того ж електронна черга створюється відповідно до міста чи регіону. Разом з тим, дозволяється обирати від 1 до 5 дитсадків одночасно.

Метою створення цього реєстру є зниження корупції в дошкільних закладах, – зазначає Коваленко.

За її словами, не обов’язково записуватися в черги, щоб потрапити в дитячий садок. Керівник навчального закладу може прийняти дитину упродовж календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх заміняють. Тобто, якщо ви приїхали, наприклад, з іншого міста взимку, то керівник дитсадка повинен прийняти вашу дитину в садок. Тому відмова завідуючого, зважаючи на те, що ця дитина не була в черзі, є незаконною. Однак, якщо у дитсадку дійсно немає місць, то мають повне право відмовити.

Які треба документи?

До письмової заяви батьків додається: медична довідка про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дитячий садок, довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтво про народження.

Чи варто ставати в чергу відразу після народження дитини?

Зважаючи на те, що в Україні дітей значно більше, ніж існує дитячих садків, то батьки, які поставили свою дитину в чергу на прийом до дитячого садочка, мають більшу вірогідність того, що їхня дитина буде прийнята до дитсадка.

Читайте також:  В Україні коронавірус вперше запідозрили у дітей: їх терміново госпіталізували

На думку Коваленко, у цьому випадку існує дві відповіді:

1. Не обов’язково, так як законом не передбачено.

2. Бажано, оскільки збільшується можливість отримати місце в дитячому садку та зекономити час, сили та нерви батьків.

Чи обов’язково сплачувати благодійний внесок?

Виключно за бажанням батьків. Якщо цей благодійний збір намагаються нав’язати вам як обов’язковий, це є порушенням. У такому разі можна писати скарги до районного управління освіти або Державної інспекції навчальних закладів. У крайньому разі – звертатися до правоохоронних органів, так як за такі дії передбачена кримінальна відповідальність.

Які є пільги для вступу в садок?

Перш, ніж ставати в чергу, варто подивитися список пільг у дитячий садочок, коментує юрист. Стаття 18 Закону України “Про дошкільну освіту” передбачає, що держава забезпечує соціальний захист, підтримку дітей дошкільного віку, особливо дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку, тривалого лікування та реабілітації, а також дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей.

Якщо дитина потрапляє під якусь пільгу, відзначає Коваленко, але в дитсадку зараз зайняті всі місця, то дитину направляють в інший садочок із збереженням цієї пільги. Не варто відразу влаштовувати скандал, закон на боці батьків, які мають пільги. Якщо є пільга, то дитина в будь-якому випадку буде зарахована в будь-який інший дитячий садок.

Що робити якщо місць немає?

Не влаштовуйте скандалу – зберігайте спокій та розсудливість. Для початку з’ясуйте у співробітників: з якої причини відсутнє місце та запитайте, як вам вчинити, щоб місце все-таки з’явилося.

Я рекомендую отримати письмову відмову у прийнятті дитини до садочка. Цю відмову ви можете отримати від керівника, – підкреслює юрист.

Читайте також:  Фабріціо помер у 32 роки, наймолодший італієць, який загинув від Ковід-19

Паралельно дізнайтеся реальну ситуацію в цьому дитячому садку – йдіть до завідуючої. Можливо хитрістю, запропонувавши допомогу її установі, з’ясуйте, чи є місця в дитсадку, вважає Коваленко. Зібравши всю інформацію, пишіть скарги скрізь, де тільки можна: в управління освіти, в адміністрацію – всюди, де можуть і зобов’язані допомогти розібратися. Можна звернутися до місцевого депутата за допомогою. Бувають позитивні випадки.

Ще одна порада – частіше ходіть у все теж управління освіти. Часто буває, що черги оновлюються, внаслідок переміщення, вибуття дітей по садках. Можливо саме в тому дитсадку, на який ви претендуєте, звільниться місце.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.