facebook

“Євробачення-2017” у Києві. Як це буде

У столиці обіцяють запустити річкові трамвайчики і влаштувати Євроклуб на вертолітному майданчику.

Понад два місяці тривала епопея з відбором міста-господаря для пісенного конкурсу “Євробачення-2017”, і от сьогодні, після кількох відстрочок, інтрига розв’язалася. Форум, як і в 2005-му році, прийме столиця України.

258005

Довгі вибори

Вибирати місце проведення “Євробачення” цього разу вирішили модно і “прозоро”, з допомогою конкурсу. Заявки подали шість українських міст – Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків і Херсон. 22 липня визначилися фіналісти: Київ, Дніпро і Одеса, а переможця планувалося оголосити 27 липня. Однак у цей день оголошення результату перенесли на невизначений термін.

Незабаром стало відомо, що новий “день Ікс” – 1 серпня, але оголошення рішення знову перенесли – до Дня Незалежності. Потім – до 25 серпня і до сьогодні, 9 вересня. У Мінкультури говорили, що затримка з визначенням міста-господаря не пов’язана з політикою.

Керівництво всіх трьох міст претендентів різко критикувало ці затримки: Борис Філатов назвав затягування з рішенням “соромом і ганьбою”, а у київського градоначальника Віталія Кличка це викликало “подив і запитання”. ЗМІ навіть писали, що якщо рішення не приймуть до жовтня, то право організації “Євробачення” перейде до Австралії і Росії.

Столичні амбіції


Київ протягом всієї відбіркової кампанії заявляв, що він найкраще за всіх готовий до проведення конкурсу. Заступник мера Резніков у кінці серпня стверджував, що столиця може дати старт музичному форуму ось прямо зараз. Мовляв, тут безпечніше, а ось в Одесі неспокійно.

Кабмін вже виділив Держкомтелерадіо 450 млн грн на проведення “Євробачення-2017”. Згідно з документом, гроші з резервного фонду держбюджету на умовах повернення будуть спрямовані Держкомтелерадіо з подальшим перерахуванням на рахунок Європейського мовного союзу, який є засновником конкурсу, як фінансова гарантія для забезпечення виконання умов договору між Національною телекомпанією і Європейським мовним союзом.

Читайте також:  Новітнє біонічне око врятувало чоловіка від невиліковної хвороби

Уряд розраховує, що після проведення пісенного конкурсу “Євробачення-2017” виділені кошти будуть повернуті в Україну.

Столична влада ще до оголошення результатів конкурсного відбору створила робочу групу з проведення “Євробачення-2017” і призначила відповідальних за напрямами підготовки, такими, як транспорт, медична допомога, інфраструктура та ін.

Що обіцяють меломанам

У 2005 році конкурс проводили в Палаці спорту, причому підготовка почалася тільки в лютому, після президентських виборів і Помаранчевої революції. Загальні витрати після проведення конкурсу спочатку оцінили в трохи більше 30 млн грн, потім називали цифру 46 млн, потім – 108 млн.

Цього разу Київ на саме шоу готовий витратити не менше ніж 200 млн грн, а на підготовку арени, ландшафтів, всіх локацій, інфраструктури – 1 млрд грн. Джерела в КМДА розповідають, що мерія має намір інвестувати 41 млн гривень у розвиток туристичної сфери.

Відповідно до вимог оргкомітету, арена повинна бути критим майданчиком і вміщати 7 тисяч глядачів. Столична влада зупинила свій вибір на Міжнародному виставковому центрі, який, за словами мера, може вмістити до 50 тис. осіб. МВЦ буде облаштовуватися заздалегідь, щоб поліпшити звукове та інше технічне обладнання.

У столиці на сьогоднішній день – 265 готелів, у яких можуть розміститися більше 23 000 гостей, нагадує мер.

Як новий майданчик для Євроклубу розглядається місце на березі Дніпра, відоме як вертолітний майданчик біля паркової алеї. Для проведення відкриття конкурсу розглядається або Національний культурно-мистецький та музейний комплекс “Мистецький арсенал”, або Софійська площа.

До конкурсу обіцяють організувати лінію річкових трамваїв між лівим і правим берегами столиці, які місто планує закупити спеціально під “Євробачення”. Наприкінці червня в Києві розпочав роботу сервіс таксі Uber, який владою представлявся як додатковий аргумент у контексті зручності столиці до прийняття туристів зі всієї Європи.

Читайте також:  У Франківську на конкурсі обрали головну лікарку дитячої лікарні

У Європейській мовній спілці вже оприлюднили заяву, в якій говориться, що Київ має все необхідне для успішного проведення конкурсу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.