facebook

15 років тому в цей день стався найкривавіший теракт у світі (ВІДЕО)

Теракт 11 вересня 2001 року в США вважається найкривавішим у світовій історії. 15 років тому три літаки, керовані терористами, врізалися в будівлю Пентагону, розташованого недалеко від Вашингтона, і в 110-поверхові хмарочоси Всесвітнього торгового центру (ВТЦ) в Нью-Йорку, викликавши їх обвалення. В результаті терористичних атак загинуло 2 977 громадян з 92 країн.

722233_1_w_570-890x395


За офіційною версією, відповідальність за ці атаки лежить на терористичній організації “Аль-Каїда”. Надалі офіційна версія того, що сталося піддалася критиці з боку ряду журналістів, вчених і свідків трагедії.

Проводилися незалежні розслідування, за деякими з яких були зняті документальні фільми. За однією з версій, атака на вежі-близнюки була лише відволікаючим маневром, а замовників слід шукати не серед афганських терористів і не в лігві Усами бен Ладена, а в оточенні президента США.

За офіційною версією, приблизно через годину після того, як в хмарочоси врізалися авіалайнери, почалося обвалення будівель в результаті пожежі і розплавлення палаючим авіаційним паливом несучих сталевих конструкцій.

Під час пожежі загинув 341 пожежний, 60 поліцейських, і 8 співробітників “швидкої допомоги”

У Нью-Йорку було упізнано більше 1 600 тіл, але близько 1 100 чоловік впізнати не вдалося. Повідомлялося, що на місці трагедії знайдено близько 10 000 фрагментів кісток і тканин, що незрівнянно з кількістю загиблих”.

Крім руйнування двох 110-поверхових веж ВТЦ, були серйозно пошкоджені або знищені інші будівлі. В результаті обвалень хмарочосів було пошкоджено близько 1.5 кілометрів ліній метро Нью-Йорка

Події, що відбуваються викликали хаос на всій території Сполучених Штатів. Всі комерційні авіарейси були скасовані, посадка літаків на території США було заборонено. Літаки, що прибували з інших країн, були спрямовані назад в аеропорти вильоту, або направлялися в аеропорти Канади і Мексики. Над великими містами США патрулювали винищувачі ВПС.

Читайте також:  На Прикарпатті помер 55-річний демобілізований боєць АТО

Жертвами терактів 11 вересня 2001 року стали 2 977 осіб (без урахування 19 терористів): 246 пасажирів і членів екіпажів літаків, 2 606 осіб – в Нью-Йорку, в будівлях ВТЦ і на землі, 125 – в будівлі Пентагону. Загинули громадяни США і ще 91 країни, в тому числі 96 громадян Росії і СНД.

При руйнуванні хмарочосів ВТЦ врятувалося близько 16 тис. людей, які перебували у вежах нижче зони попадання літаків. Велика частина з них вижила, будучи евакуйованої перед руйнуванням будівель.

На місці зруйнованих веж-близнюків зведений меморіальний комплекс. У 2014-му році відкрився новий комплекс Всесвітнього торгового центру. Головна будівля комплексу – його ще називають “Вежею Свободи”.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.