facebook

Нешвидка допомога

25 серпня поблизу Надвірної трапилася дорожньо-транспортна пригода, в якій постраждав 20-річний хлопець. Його доставили у Надвірнянську ЦРЛ, після того в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню, де хлопця прооперували. Родичі постраждалого стверджують: якби допомогу надали вчасно і належним чином, хірургічне втручання не знадобилося б. Лікарі пояснюють: зробили все можливе, щоб врятувати хлопцеві життя, і вини за собою не відчувають.
111 (12)


ДТП і наслідки

25 серпня, орієнтовно о 19 год. вечора, на дорозі від Назавизова до Надвірної трапилася ДТП. Внаслідок зіткнення постраждав скутерист Святослав Міщук, 1996 р.н. Хлопець про аварію нічого не пам’ятає, каже, що отямився вже в лікарні

«Автомобіль «Daеwoo Lanos» ударив його ззаду. Внаслідок зіткнення син перелетів через авто, упав на землю, сильно вдарився головою, втратив свідомість. Про інцидент мені повідомила донька, яка була недалеко звідти. На місце виїхав чоловік, відразу викликали швидку. Сина забрали у Надвірнянську районну лікарню», – розповідає мати постраждалого Марія Мочарна.

У медзакладі йому зробили УЗД, рентген. Фахівець, який робив знімок, сказав, що нічого страшного немає.

«Мені сказали, що переживати немає чого. Наголошували, що він вживав алкоголь. Син заперечує факт вживання спиртних напоїв, каже, що пив пиво, але за кілька годин до того, як сів за кермо. Я тоді була надто приголомшена, тому не знаю, які аналізи йому брали і на що саме. Підійшла до сина, помацала йому голову, а в нього там вм’ятина. Звернулася до фахівця, який робив рентген, сказала йому про це. Той мене запитав, чи в мене є медична освіта, запевнив, що у сина нічого немає і його можна забирати», – продовжує жінка.

Батьки Святослава забрали його додому. Через дві години йому стало погано, хлопець важко дихав, постійно боліла голова.

«Ми викликали швидку, сина поклали в неврологію. Святослав мене не впізнавав, майже постійно спав, з очей текли сльози, було важке дихання. Цілу ніч до нього ніхто не підходив. Уже вранці прийшла лікар, запропонувала зробити томографію. Коли він сідав у карету швидкої, яка везла його на обстеження, ніхто з персоналу йому не допомагав. Ми півгодини відсиділи на палючому сонці, чекаючи на процедуру. Після обстеження на томографі сина забрали в реанімацію, почали крапати. Коли надійшли результати томографії, виявили, що в Святослава гематома, перелом кістки. З Франківська викликали бригаду, адже необхідно було терміново робити хірургічне втручання», – зауважує пані Марія.

26 серпня після 17 год. хлопця привезли в обласну лікарню, а о 22 год. – прооперували. Операція пройшла успішно, наступного дня хлопець прийшов до тями, дихав без допомоги апарата штучної вентиляції легень, розповідає мати.

«Два дні він був в реанімації, у понеділок його перевели у відділ. Проблем із пам’яттю у нього немає, не пригадує лише момент аварії. Коли ми приїхали в обласну лікарню, лікар мені сказав, якщо б синові вчасно надали допомогу, зробили томографію і не відпустили додому, операція не знадобилася б», – зазначає Марія Мочарна.

УЗД, рентген, аналізи…

«Пацієнту Святославу Міщуку провели всі можливі обстеження: УЗД, рентген, аналіз крові. Лікар відзначив, що від хлопця чути було запах спиртного, відтак кров його перевірять на вміст алкоголю. Його запитали, чи буде він лягати в стаціонар, чи ні. Від госпіталізації пацієнт відмовився, хоча письмової відмови у лікаря немає. Хлопця попередили, якщо буде гірше – нехай повертається», – розповідає заступник головного лікаря Надвірнянської ЦРЛ Іван Меланюк.

Через кілька годин хлопцеві стало гірше, його родичі знову викликали швидку допомогу. Він повернувся в лікарню, його госпіталізували і поклали в стаціонар, розповідає медик. Пацієнт скаржився на головний біль, а мати хлопця висловила занепокоєння, що її син веде себе неадекватно. Тоді їм запропонували пройти огляд на томографі.

«Під час томографії виявлено лінійний перелом кісток черепа, якого до того на рентгені видно не було. Ми викликали бригаду, щоб пацієнта перевезли до Івано-Франківська і там йому надали необхідну допомогу», – продовжує фахівець.

Лікар розповідає, що мати хлопця тоді скаржилася, що синові вчасно не надали необхідну допомогу, відразу не провели томографію.

«Ніхто не пропонує томографію відразу. Її роблять лише у випадку, якщо є для цього покази. Тим паче, процедура дорога. У той момент показів не було, а коли з’явилися – порекомендували провести обстеження», – коментує головний лікар Надвірнянської ЦРЛ Сергій Ємельянчук.

Головний лікар пояснює, що в лікарні немає власного томографа, адже районний бюджет не дозволяє купити такий дорогий апарат. Пацієнтам, у яких є підозра на травму голови, рекомендують пройти обстеження на апараті в поліклініці на території лікарні. Щоправда, то структура приватна, відтак обстеження також платне і недешеве.

Читайте також:  Водій на смерть збив 8-річного хлопчика: місцеві хотіли вчинити самосуд (фото)

Помилка лікаря у цій ситуації, як вважає Ємельянчук, у тому, що він не взяв у пацієнта відмову від госпіталізації у письмовій формі. Але при потребі персонал, який чергував у той період, може засвідчити, що пацієнт сам не хотів лягати у стаціонар.

Звинувачення матері про те, що до її сина ніхто не підходив і не надав належної допомоги, лікар спростовує. Хлопець перебував у неврології, чергового лікаря, який перебуває на посту цілу ніч, там немає. А після самої аварії Міщука оглядали травматолог, хірург, невропатолог, анестезіолог, заступник головного лікаря з медичної частини, тож звинувачення в халатності, на його погляд, безпідставні й непідтверджені.

«Пацієнт направлений до нас з Надвірнянської ЦРЛ минулої п’ятниці. Об’єм гематоми у голові був таким, що потребував хірургічного втручання», – розповів лікар Івано-Франківської ОКЛ Андрій Павлюк.

Наразі стан хворого задовільний, неврологічного дефіциту немає, додає він.

Медики наголошують: скутер – дуже небезпечний вид транспорту. Щодня до лікарні потрапляють постраждалі у таких аваріях, які або не впоралися з керуванням, або стали учасниками ДТП за участю іншого транспортного засобу. Особливо небезпечно, як у випадку Міщука, сідати за кермо скутера без захисного шолома. Крім того, це  грубе порушення правил дорожнього руху.

Розслідування ДТП здійснюється працівниками ГУ Національної поліції в області. Прес-секретар установи Мирослава Белдик зауважує, що у випадку, коли водій із травмами потрапляє в лікарню, аналіз крові на вміст алкоголю беруть там, після цього робить висновок медексперт.

«Наразі цих документів ще немає. Триває слідство, без висновку медексперта про будь-що говорити рано», – сказала вона.

Марія Мочарна звернулася зі скаргою на Надвірнянську ЦРЛ у відділ звернень Івано-Франківської облдержадміністрації. Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Мирон Матейко зауважує, що жінка була і у нього в кабінеті, розповіла про ситуацію. Коли до його рук потрапить скарга у письмовій формі, буде створена комісія, яка виїде на місце, розгляне документи, вивчить історію хвороби, а тоді дасть свою оцінку цій ситуації.

Читайте також:  У Харкові няня побила дівчинку з ДЦП: відео

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.