facebook

Франківських патрульних звинувачують в приниженні людської гідності та перевищення службових повноважень.

Патрульні поліцейські нещодавно в Івано-Франківську зупинили авто в якому не підсвічувалися державні номерні знаки.Власником автомобіля виявився франківський фотограф Назарій Коритан, який на вимогу правоохоронців показав їм вміст багажника, “бардачка” та салону свого авто.
patrrrul

Після огляду правоохоронці повернули водієї поліс страхування та повідомили, що справа розглядатиметься “на місці” та винесли постанову про правопорушення. Відповідно до ст. 268 зачитали водієві його права.




Суть порушення, я думаю, ви зрозуміли. Порушення правил дорожнього руху, а саме недостатня освітленість державного номерного знака… Це було причиною вашої зупинки. Потім в ході ми здійснили поверхневу перевірку вашого транспортного засобу. Зараз розглядаємо справу про адмінправопорушення… Буде винесена постанова. Штраф – 170 гривень
”, – повідомив інспектор.

Крім того, правоохоронець зазначив, що згідно ст. 268 водій має право ознайомитися із матеріалами справи після того, як вони буду винесені. А також, що водій має право додавати докази, клопотання, пояснення та має право на юридичну допомогу. Штраф оплачується протягом 15 днів.

Проте, чи правомірними були дії патрульних та чи є підставою те, що не підсвічується номернй знак для огляду авто? Версії запитали у юриста Володимира Бандури.

Це просто жах. Це суцільне порушення з першого моменту відеозапису до останнього. Це є приниження людської гідності і перевищення службових повноважень. Абсолютна некомпетентність і безграмотність. Все, що вони мали зробити спочатку, вони зробили накінці. Тобто, вже після всіх дій, які вони вчинили незаконно, на мій погляд, вони роз’яснили особі його права та обов’язки, але не всі. В даному випадку, сам водій не зобов’язаний показувати у багажному відділенні речі, які зберігаються. Якщо вони мають намір оглянути багажне відділення автомобіля, то хай вони складають протокол огляду. Може бути в даному випадку лише протокол огляду і протокол обшуку. Для обшукку потрібна постанова суду, обов’язково. Для огляду потрібен бути складений протокол, відповідно поліцейськими із залученням понятих. Без понятих такі речі не робляться. Самого водія не цікавить де взяти понятих і він не зобов’язаний їх шукати. Крім того, поліцейські зобов’язані пояснити причину огляду автомобіля. А вони виносять постанову. І взагалі, я не розумію формулювання: що таке розгляд справи на місці? Вони не уповноважені розглядати справи на місці. Вони не є судом. Вони можуть скласти постанову за результатами, на їхню думку, порушення правил дорожнього руху. Інстанція, яка має право розглядати вказані справи адміністративні, може бути лише суд. А це є привласнення собі чужих повноважень. Цих поліцейських потрібно притягувати до дисциплінарної відповідальності за вказані дії за професійну безграмотність”, – коментує юрист Володимир Бандура.

А як має діяти водій в такій ситуації? Адвокат каже, що для обшуку, чи огляду необхідні відповідні процесуальні документи.

Спочатку водій повинен записати інформацію з бейджика, який знаходиться на формі у поліцейського. Переконатися в тому, що поліцейський має службове посвідчення і записати цю інформацію (прізвище, ім’я поліцейского). Поліцейський зобов’язаний пояснити водію причину зупинки. І вже після того поліцейський повинен розповісти, що він від водія хоче. Якщо він хоче оглянути автомобіль, будь ласка, хай оглядає, але складає відповідний процесуальний документ. Якщо він хоче обшукати, заглянути в середину автомобіля, хай дивиться через скло. Це є приватна власність, яка не потребує чужого втручання в середину. Інакше повинен бути відповідний процесуальний документ: або протокол обшуку, або протокол огляду. Що один документ, що інший складається із обов’язковим залученням понятих”, – підкреслив юрист.

Читайте також:  Іванофранківцям пропонують обрати, як виглядатиме аеропорт після реконструкції (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.