facebook

Найпривабливішим регіоном України для іноземних інвесторів є Івано-Франківщина — Дмитро Романюк

Незважаючи на економічну кризу та війну, з кабінетів чиновників Івано-Франківської Облдержадміністрації лунають непоодинокі заяви про зацікавленість іноземних інвесторів в Прикарпатті. Наскільки наближеними до реальності є такі оптимістичні запевнення 0342.uaпоспілкувався з Дмитром Романюком, керівником Департаменту євроінтеграції та розвитку туризму Івано-Франківської ОДА.


13700062_1244479972259170_110119924689781525_n_147395568286

— Минулого тижня ви були в Польщі на міжнародному економічному форумі. Які враження від виступів українських топ-політиків? Адже, як розповідають інші учасники події, виступи наших чиновників зводилися до двох тез: «дайте нам гроші на реформи» та «захистіть нас від Росії».

Дуже складно давати якісь загальні оцінки. Кожного дня відбувалося до 15-20 панельних дискусій одночасно, я фізично не встиг побувати на всіх.  Якщо коротко, то цьогорічний рівень представництва України є на порядок вищий, ніж в минулому. Звичайно, нам ще є куди рости. Видно, що росіяни активно працюють на пониження наших результатів. Можу відзначити виступ народного депутата Ганни Гопко, яка дала зрозуміти полякам, що не варто транслювати месенджі, які закидаються ззовні. Якщо говорити про Прикарпаття, то наша область була представлена на хорошому рівні. Ми розповіли про інвестиційну привабливість регіону та продемонстрували відео на польській мові про Франківщину.

— Скільки інвестицій було залучено в нашу область протягом цього року?

У поточному році  836,6 мільйонів доларів. Статистично, обсяг залучених коштів дещо впав, адже портфелі інвестиційних фондів складаються з різних валют. У кого був долар, то суми залишилися стабільними, у кого ж була гривня — відбулася девальвація. Найбільшим інвестором в область є Кіпр, з сумою в 420 мільйонів доларів.

Найбільшим інвестором в область є Кіпр, з сумою в 420 мільйонів доларів.

— Тобто, так звані “офшори” українських політиків?

Читайте також:  На Плотницького скоєно замах - смертельне поранення від пострілу

Бізнесменів. З одного боку, — це добре, бо маємо внутрішніх інвесторів, а іншогопогано, бо за кошти, які виводяться на Кіпр, ми не отримуємо податків.

— Які підприємства планують розпочати роботу в області в найближчому майбутньому?

Однією з останніх подій є рішення про будівництво заводу німецькою компанією «Leoni AG» у Коломиї. 20 жовтня буде закладена капсула під будівництво майбутнього об’єкта. Загалом, ведемо активну роботу з потенційними інвесторами, а також комунікуємо через різні посольства іноземних держав. Певну зацікавленість у  можливостях нашої області проявляють компанії “Deloitte” та “Bosch”.

Певну зацікавленість у  можливостях нашої області проявляють компанії “Deloitte” та “Bosch”.

— Яким чином інвестор обирає потенційне місце для підприємства?

У світі відбувається глобальна конкуренція за інвестиції. Є фактори, які для України не в плюсі це війна на Сході. Проте, маємо кілька вагомих переваг. В Україні низька вартість робочої сили. Наше головне завдання  залучити в Україну “якірних інвесторів”, які будуватимуть заводи на нашій території, і в разі підвищення рівня заробітної плати в 2-3 рази  продовжать працювати далі. Колись так починав Китай. До речі, зараз середня зарплата в Україні втричі нижча, ніж у Піднебесній.

IMG_3242_(1)Зустріч представників Івано-Франківської ОДА та румунських бізнесменів, травень 2016 рік

Другою перевагою України є географічне розташування, близькість до ринків Європейського Союзу. Хороша логістика. На противагу Китаю, звідки доставка товарів до Європи триває 2-3 тижні, від нас  лише добу. Перспективи Івано-Франківської області виглядають кращими, ніж інших регіонів в Україні. Тому прихід компанії “Leoni AG”  це одна з найбільших інвестиційних перемог України, адже буде створено більше восьми тисяч робочих місць. Задля приходу інвесторів нам вигідно зменшити чи скасувати податок на прибуток на певний час. Для бізнесменів-іноземців це буде стимулом залишитися надовго.

Читайте також:  Шахраї видурили у трьох прикарпатців понад 30 тисяч гривень

Прикарпаттю потрібно працювати над своєю репутацією. Це складна робота, яка займе багато часу. Коли я лише почав працювати в департаменті, відповідь на запит інвесторів надходила через 2 місяці. Зараз збираємо всі необхідні дані протягом кількох діб. Інакшого шляху в нас немає. Потрібно перемагати конкурентів.

— Скільки триває процедура оформлення всіх необхідних рішень та документів, які стосуються залучення інвесторів?

Всі процедури регулюються діючими нормативно-правовими актами. З нашої сторони все відбувається в найкоротші терміни. У випадку з компанією «Leoni AG», ми зробили всю необхідну документацію швидше, ніж вони прийняли остаточне рішення.

— Яка інвестиційна привабливість Івано-Франківської області у порівнянні з іншими регіонами України?

Ми є лідерами за інвестиційною привабливістю в Україні.

Глобально, байдуже чи станемо ми членами Європейського Союзу. Для людей головним є рівень життя.

—  А як щодо заяв голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про те, що Україна буде в ЄС через 20-25 років?

Глобально, байдуже чи станемо ми членами Європейського Союзу. Для людей головним є рівень життя. Важливіше, коли ми досягнемо європейських стандартів життя в Україні. Насправді, я не прихильник роботи якісь прогнози, все залежить від нашої ефективності. Первинна ціль для українців  це високий рівень життя, а ЄС  це інструмент для її реалізації.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.