facebook

У Франківську реставрують єдиний місцевий будинок у стилі неоготики – колишню жіночу семирічну школу 1895 року. Фото

Як раніше повідомлялось, влада міста виділила 2,5 млн. грн. для будівельно-реставраційних робіт архітектурних пам’яток.Частина першого траншу у 800 тис.грн. піде на реставрацію приміщення за адресою вул. Гординського, 10 (Жіноча семирічна школа 1895 року)..Жіноча семирічна школа ім. Королеви Софії – пам’ятка архітектури місцевого значення кінця XIX ст. в місті Івано-Франківськ.

xLZu9PHOt6o


Будівля на Гординського, 10 зведена у 1895 році в стилі неоготики, одного з напрямків історизму, з елементами традиційної європейської архітектури з облицюванням цеглою. Архітектор – Я. Лемпіцький.

Саме ця, ззовні не отинькована, фасадна червона цегла зробила її у нашому місті впізнаваною і неповторною. Будівля з самого початку призначалася  для освітніх потреб. Тут діяла семирічна школа для дівчат імені Королеви Софії.

У повоєнний період 1945-46 рр. у ній  тимчасово розташовувався учительський інститут, теперішній Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Нині там відовлюють стару австрійську черепицю. Також ведуться роботи і з фасадом приміщення.

Будівля колишньої «восьмої» школи на вул. Гординського, 10 перебуває на балансі міського управління освіти і науки. Донедавна її перший поверх орендували структури обласного центру соціальних служб для  сім’ї, дітей та молоді.

TTq1gyLKUfE

52uIe6USSoY

9mmFv8uoQ4E

Читайте також:  “Бачите, я чекаю від вашого чоловіка дитину”: Уляна його вигнала, а нова дружина невдовзі до Італії втекла

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.