facebook

Допоможи собі сам або як спростити своє життя, – поради франківського психолога

Як і сотні років тому, сучасна людина сповнена загадок, які мають властивість ускладнювати їй життя. Більшість із нас має до себе чимало запитань. Та щоб вміти розгледіти свою душу під мікроскопом, потрібні неабиякі навички самоспостереження. А, знаючи себе, можна використовувати навички психогігієни, дбати про психічне здоров’я. Тому психологи, як і лікарі, рекомендують набути звичку профілактики різноманітних розладів за допомогою інструментів самодопомоги.

sky-758182_960_720

Такими інструментами є:

• Усвідомлений вибір інформації для читання й перегляду. Соціальні мережі, потоки реклами, навіть надмірна кількість негативних новин – це пожирачі часу та можливостей. Часто таке передозування некорисною інформацією психологи називають токсичним, оскільки воно викривлює сприйняття реальності.

• Вправи на релаксацію та духовні практики – це особливі вправи знаходження рівноваги між турботами, емоціями та відчуттями. Такі вправи пропонують і релігійні спільноти, і йога-клуби, і психологічні тренінги.

• Фізичне навантаження. Доведено, що достатня фізична активність викликає викид ендорфінів – гормонів «щастя і задоволення». Окрім такої профілактики депресії, спорт підвищує самооцінку, адже покращує зовнішність.

• Дбайте про психологічний клімат довкола себе: за допомогою посмішки, підтримки, привітності. Доведено, що при несприятливому психологічному кліматі продуктивність праці знижується на 15-20 %. А напружені стосунки нерідко провокують загострення психосоматичних захворювань.

• Увага на відпочинок – турбота про відновлення розумової працездатності є не менш важливою, ніж щоденна праця. Яскраві враження від активного відпочинку є способом «заряджання батарейок».

• Час від часу робіть підсумки життєвого етапу, звертаючи увагу перш за все на те, що змінилось саме у вашому внутрішньому світі. Скажімо, доречним є написання листа собі у майбутнє із нагадуванням про свої рішення і плани, або ж про ті риси, які стали вам притаманними завдяки вашим зусиллям. Не бійтеся хвалити себе, навіть якщо результат не ідеальний. Помічайте не лише кінцевий результат, але й усі радощі та перипетії шляху до мети.

Читайте також:  Поліцейські зупинили п'яного сільського голову зі зброєю, що тікав на машині

• Більшість людей розуміє необхідність турбуватися про своє фізичне здоров’я та здоровий спосіб життя. Та здоров’я знач­ною мірою визначається нашими емоціями, думками та звичками. Тому не менш потрібною є турбота й про психічне здоров’я. А що ви готові вже сьогодні зробити для покращення свого психологічного благополуччя?

Надія Когутяк,
доцент кафедри педагогічної та вікової психології ПНУ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.