facebook

«Око неба»: у Китаї запрацював найбільший у світі радіотелескоп

На південному заході Китаю, в провінції Гуйчжоу, запустили в експлуатацію найбільший у світі радіотелескоп FAST діаметром 500 метрів. Телескоп відстежуватиме сигнали від зірок, галактик і, можливо, прояви позаземного життя.

teleskop_kytaj_1

Про це пише «Українська правда. Життя» з посиланням на The Independent.

Пекін готовий вкладати великі кошти в масштабні наукові проекти й військово-космічну програму. Монтаж радіотелескопа тривав протягом п’яти років. Його одразу почали називати «Оком неба».

Вартість проекту становила близько 180 мільйонів доларів. Діаметр телескопа близько 500 метрів – він більший, ніж радіотелескоп обсерваторії Аресібо в Пуерто-Ріко (300 метрів).
Науковці уже використовували для досліджень, номінованих на Нобелівську премію.



«Кінцева мета запуску радіотелескопа FAST – дослідити закони розвитку Всесвіту», – розповів науковець Національної астрономічної обсерваторії Китайської академії наук Цянь Лі. – Теоретично, якщо позаземні цивілізації все-таки існують, їхні радіосигнали будуть схожими на ті, що ми можемо отримувати, коли пульсар (нейтронна зоря, що обертається), наближається до Землі».
Для функціонування телескоп потребує абсолютної тиші на частотах у п’ятикілометровій зоні. Щоб забезпечити його функціонування, довелося переселити більше ніж 8 тисяч китайців з їхніх будинків. На компенсацію втраченого житла мешканцям провінції Гуйчжоу планують виплатити 269 мільйонів доларів.

Розробники також завершили будівництво оглядового майданчика для туристів на найближчій до радіотелескопа горі.

Читайте також:  У Китаї стався землетрус магнітудою 6,5

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.