facebook

В Україні видаватимуть нові водійські права європейського зразка з електронним чіпом (фото)

Кабмін готується з листопада 2017 року почати видавати нові водійські права, що відповідають нормам ЄС, повідомили в прес-службі МВС.



У документі з’явиться електронний чіп, на якому продублюють візуальну інформацію. Цього вимагає одна з директив Євросоюзу, до якої приєдналася Україна, підписавши угоду про Асоціацію з ЄС.

Права нового зразка забезпечать водієві вільне переміщення між державами-членами ЄС. Зараз, за словами юриста Вадима Володарського, українські пластикові права теж визнають у світі, але не у всіх країнах дадуть в оренду автомобіль. Як роз’яснив керівник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій, зовнішній вигляд нинішнього водійського посвідчення збережеться. З’явиться тільки електронний чіп, на якому продублюють візуальну інформацію з лицьової та зворотної сторін пластикового документа. Це ПІБ і фото, дата народження, підпис, дата видачі документа, відкриті категорії на право водіння транспортних засобів.

277104_2

 

Плануються й інші зміни. Так, перелік всіх категорій транспортних засобів, який зазначається на зворотному боці посвідчення, стане таким же, як в ЄС. Зокрема окремо виділено категорію «триколісний мототранспорт» — для керування таким транспортом потрібно буде здати окремий іспит. Крім того, введуть термін дії прав для водіїв автобусів і вантажного транспорту. Якщо зараз він дорівнює 30 рокам (як для легковиків), то може бути 10 і 5 років.

«Потім водій повинен пройти медкомісію, як в ЄС, яка підтверджує, що за станом здоров’я він може керувати таким авто. Чи буде водій здавати при цьому іспит з водіння, поки вирішується», — роз’яснив Криклій. Також можуть ввести обмеження на право керування. Мотоциклом в ЄС можна керувати з 20 років, а не з 16-ти, вантажівкою — з 21 року, а не з 18.

Читайте також:  Росія хоче скористатися ситуацією в Ізраїлі проти України - ISW

У МВС повідомили, що старі права залишаться дійсними, на нові їх поміняють лише за бажанням або дадуть тим, хто отримує посвідчення вперше. Оформлення європрав буде платним, точну суму поки не підраховано. Зараз права коштують 201 грн. На думку Володарського, може також повернутися обов’язкове повторне проходження медкомісії на придатність до керування транспортом для всіх водіїв, як в ЄС. У нас воно було скасовано у 2009-му для любителів і залишилося лише для професіоналів (раз на два роки).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.