facebook

П’ять способів зробити так, щоб дитина полюбила читати

Діти мало читають, а весь свій вільний час присвячують гаджетам, соціальним мережам і підлітковим відеоблогам. Є кілька корисних порад, як допомогти вашій дитині полюбити книгу.Багатьох батьків сьогодні турбує, що їх діти мало читають. Якщо б замість цього діти займалися спортом, математикою або ще якимось корисним заняттям кшталт прибирання в домі, відсутність читання напевно турбувала б дорослих куди менше.
54_main_ukr


Але весь цей вільний від читання час йде на електронні гаджети, соціальні мережі та підліткові відеоблоги. Є кілька корисних порад, як допомогти вашій дитині полюбити читання.

Перше і найголовніше – якщо ви не читаєте самі, ваша дитина теж не буде. Діти копіюють поведінку батьків, їхні манери та звички. Якщо вечори ви проводите, листуючись через месенджер з колегами і друзями перед телевізором, то вона вважає таку поведінку нормальною і стане копіювати її. Тому дуже важливо, щоб дитина бачила вас з книгою. Звичайно, це не означає, що ви повинні весь свій час проводити вдома, занурившись в читання. Зовсім необов’язково. Досить того, що ви читаєте перед сном або ввечері, коли видається вільна хвилинка. Ваша дитина спостерігає за вами і сприймає таке проведення часу як нормальне.

З раннього дитинства і до підліткового віку практикуйте спільне читання. Звичайно, це простіше, коли дитина зовсім маленька. Проблеми починаються пізніше, коли вона йде до школи, починає робити уроки, і книжка поступово переходить у її житті в розряд «обязаловок», а не розваг. Дуже важливо в цей момент читати разом у вільний від уроків час, наприклад, перед сном. Поступово виробляє позитивну звичку і служить відмінним спільним заняттям. Важливо, щоб книга була цікава. Звичайно, всі ми любили в дитинстві казки-поеми Пушкіна і Корнія Чуковського. Але сьогодні діти живуть у світі перемог Гаррі Поттера.

Читайте також:  Ось для чого потрібен цей таємничий роз'єм в ноутбуці - ні за що не здогадаєшся..

Дуже важливо, щоб дитина бачила вас з книгою

І давайте просто визнаємо, що для дітей читання книг – заняття досить нудне. Якщо ви пройшли кордон, коли читаєте дитині перед сном, і тепер сподіваєтеся, що вона стане читати сама, поступово переходьте від книг з невеликою кількістю слів на комікси, і тільки потім на книжки без картинок. На певному життєвому етапі комікси можуть дуже сильно закохати дитину в читання і відвоювати його увагу біля телевізора. Комікси об’єднують в собі яскраві картинки і захоплюючу історію. Серед коміксів можна знайти багато цікавих сюжетів – від класичних історій до графічних романів для дорослих. Певні твори, наприклад, письменника Ніла Геймана, можуть закохати в читання навіть не читаючого підлітка, на якого вам вже трохи важче вплинути, ніж на шестирічного. На щастя, в Україні зараз з’являється все більше і більше графічних творів.

Коли ви востаннє читали «Божественну комедію» Данте? А Петрарку давно гортали? А це – шкільна програма з літератури. Наша система освіти намагається впихнути в кілька років навчання безліч складно написаних творів, від древніх греків до епохи Відродження. Дітей змушують поглинати далеко не ті книги, які ми будемо читати після роботи, щоб відпочити. Само собою, діти теж не в захваті від такого чтива. А скільки всього цих книг треба прочитати за програмою? Десятки з двох предметів: української та зарубіжної літератури. Школа не залишає жодного шансу на те, що дитина полюбить читання. Тому не будьте суворі, якщо дитині не подобається читання обов’язкових книг, не потрібно її ними мучити. Шкільна система зміниться, а любов до читання може бути втрачена назавжди. Нехай дитина читає те, що їй подобається – підліткову літературу, детективи, фантастику, фентезі, що завгодно, лише б це викликало справжній інтерес.

Читайте також:  Є 1 простий трюк, щоб більше ніколи не боятися кліщів!

І останнє, влаштуйте з читання «челлендж» – гру, змагання. Коли я навчався у своїй найпершій школі, вчителька завела для всіх учнів невеликі зошити, в яких потрібно було щодня записувати кількість прочитаних сторінок. Багато хто тут же почав змагатися, хто більше читає. Це в природі дітей, та й дорослих теж – змагатися з різних приводів. Ви можете влаштувати такий же «челлендж», визначивши мінімальну кількість сторінок, які дитина повинна читати кожного дня. При виконанні завдання за тиждень вона може отримати від вас щось, що сама хоче. При перевиконанні плану – щось понад обіцяного. І, звичайно, не можна карати за невиконання «плану». Договір між вами і дитиною поширюється тільки на позитивну мотивацію.

Сподіваюся, ці нескладні поради допоможуть вам прищепити дитині любов до читання. Але пам’ятайте найважливіше – звичка виробляється від регулярного повторення певних дій. Тому, якщо ви читаєте з дитиною, робіть це якомога частіше, не рідше одного разу на місяць відвідуйте з дитиною книжкові магазини і дозволяйте їй самому вибирати собі книги. І тоді вона полюбить цей прекрасний аромат свіжонадрукованої книги.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.