facebook

МЗС України рекомендує громадянам утриматися від поїздок до РФ

Українське МЗС глибоко занепокоєне збільшенням числа провокацій з боку російських силових структур стосовно громадян України.

Міністерство закордонних справ України закликало українців утримуватися від поїздок до Російської Федерації, а також від слідування транзитом територією цієї держави, повідомила прес-служба зовнішньополітичного відомства.

100618

 

“Вважаючи на суттєво обмежені на даний час можливості української сторони забезпечити належну безпеку наших співгромадян на території РФ, МЗС закликає громадян України утримуватися від поїздок до Російської Федерації, а також від слідування транзитом територією цієї держави”, – йдеться в повідомленні.

В МЗС наголосили, що на території держави-агресора зросла кількість безпідставних затримань громадян України та що російські правоохоронні органи грубо поводяться з українцями, застосовують до них неприпустимі методи фізичного та психологічного впливу, тортури та інші дії, що принижують людську гідність.

В повідомленні зазначається, що російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов’язання відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року та Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 1994 року.

Раніше повідомлялось, що директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макєєв заявив, що відвідини Російської Федерації є небезпечним для українців.

Нагадаємо, 3 жовтня Федеральна служба безпеки РФ підтвердила затримання в Москві українського журналіста Романа Сущенка, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українського громадянина відкрили кримінальне провадження за статтею “Шпигунство”.

В цей же день стало відомо, що Лефортовський суд Москви ще 1 жовтня обрав для Романа Сущенка запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці. Захищати Сущенка буде відомий російський адвокат Марк Фейгін.

За даними МЗС України, на території Росії зараз незаконно утримуються не менше 29 українських громадян. Десятки громадян, переважно кримських татар, переслідуються в анексованому Криму, 16 вважаються зниклими без вести. Ще 115 українців, як військовослужбовців, так і цивільних осіб, є заручниками російсько-терористичних угруповань в окупованих районах Донецької і Луганської областей. У той же час терористи стверджують, що утримують в полоні лише 45 осіб.

Читайте також:  Президент-чоловік зі сходу та 2 роки до миру: мольфари розповіли про майбутнє України

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.