facebook

Фото секретного російського танка потрапили в інтернет

“Армата” є першим танком нового покоління.

1601326




В інтернеті з’явилися багато знімків новітнього російського танка “Армата”, який поки офіційно не був представлений.

Російська влада обіцяла продемонструвати його на військовому параді 9 травня, і, очевидно, “Армати” почали переганяти з полігону до Москви.

На більшості фотографій – танки стоять на залізничних платформах для транспортування важкої техніки. На всіх знімках верхня частина, включно із вежею, накрита брезентом.

Єдине відео з танком, який перетинає автомобільну дорогу, яке, ймовірно, зняли на мобільний телефон, набрало за дві доби понад 1,5 млн переглядів.

Про сам танк було відомо небагато, здебільшого те, що говорили про нього офіційні особи.

Згідно з цими заявами, це перший, дійсно, новий танк, створений у Росії за останні 40 років. У 1976 році розпочали виробництво танка Т-80. На початку 1990-х років у Росії з’явився Т-90, проте він став модернізацією Т-72.

Більш того, експерти відзначають, що по суті “Армата” є першим танком нового покоління. Правда, при цьому висловлюють побоювання, що настільки революційний дизайн буде важко реалізувати через відставання Росії в галузі електронних і оптичних систем.

Раніше повідомлялося, що на основі танка розроблять важку бойову машину піхоти і броньовану ремонтно-експлуатаційну машину.

Водночас в мережі з’явилися також фото нової російської БМП “Курганець”, яка також дотепер була засекречена. Вона також дуже відрізняється за компонуванням від класичних радянських-російських БМП, нагадуючи американську бронемашину Bradley.

Революційний дизайн

Новий танк сконструювали за принципово іншою схемою, яка відрізняється від класичної і зберігається з невеликими змінами з 1917 року, коли у Франції з’явився танк Renault FT.

Класичне компонування – моторно-трансмісійне відділення у корпусі ззаду, бойове відділення – в середині, зверху – обертова башта з гарматою, відсік управління в корпусі спереду. Хоча в історії і траплялися винятки (наприклад, шведський танк STRV-103), всі основні сучасні танки побудовані за цією схемою.

Читайте також:  Росія у відповідь на санкції хоче заборонити ввіз квітів і шоколаду з ЄС

Схему, за якою збудовано “Армату”, розробили ще в 1980-х роках в СРСР у вигляді декількох проектів, які так і не були ухвалені і запущені у виробництво.

Екіпаж нового танка перебуває в спеціальній броньованій “капсулі” в центрі корпусу, а вежа залишається “безлюдною” – в ній розмістили гармату з автоматом заряджання, системи спостереження і управління вогнем, датчики активного захисту, тощо.

“Танк вийшов більшим, ніж стандартний Т-72/Т-90. Це пояснюється цілою низкою нововведень, пов’язаних із розміщенням екіпажу, моторного блоку і вимогами, щоб на базі танка можна було будувати важкі БМП та інші машини”, – сказав в інтерв’ю ВВС військовий оглядач інтернет-видання Лента.ру Костянтин Богданов.

Таке компонування, за словами експерта у галузі танків Андрія Тарасенка, призвело ще й до того, що гармата у безлюдній вежі розміщена вище, ніж у класичних російських танків, а екіпаж нижче, що в цілому дозволить танкістам краще використовувати особливості місцевості для укриття і позитивно вплине на їхню безпеку.
Представлений у 2011 році танк T-90АМ – глибока модернізація Т-90, який, своєю чергою, є прямим нащадком Т-72

“Пил в очі”?

Тим часом, танкове компонування нової генерації наражається на сумніви і критику з боку експертного співтовариства.

Андрій Тарасенко вважає, що Росії буде складно завершити цей амбітний проект, оскільки він за визначенням містить у собі необхідність використання складних електронних і оптичних систем, у виробництві яких Росія відстає.

“Враховуючи, що для Т-72Б3 та Т-90 купують французькі тепловізійні камери, то виникає багато питань, що там буде, і чи не буде це просто пилом в очі?”, – запитує він.

“У Франції та Сполучених Штатах розглядали подібне компонування ще в 1990-і роки, але навіть у таких розвинених у галузі електроніки країн виникли проблеми – складно забезпечити надійний огляд”, – сказав пан Тарасенко, додавши, що існує переконання, що електроніка не замінить оптичні прилади та очі людини.

Читайте також:  20 «вбивчих» весільних фотографій, які важко забути

Костянтин Богданов відзначає, що Росія наздоганяє західні країни у виробництві електронних систем управління вогнем, і що ті системи, які будуть встановлені на “Арматі”, будуть, ймовірно, більш досконалі, ніж ті, що ставлять на Т-72Б3 та Т-90.

Тим не менш, сказати щось напевно складно. На знімках вся електроніка і оптика “Армати” під час транспортування прихована під брезентом.

Андрій Тарасенко сказав, що хоча Росія і зможе показати нові танки на параді, їх, ймовірно, доведеться ще удосконалювати не один рік: “Це тривалий термін, це займе до семи-восьми років, його доопрацювання, налагодження виробництва”.

“Старі напрацювання”

У 2011 році у військовому керівництві Росії на різних рівнях лунала критика на адресу російських танків. Міністр оборони Анатолій Сердюков тоді сказав, що відомство не планує закуповувати вітчизняні танки, які, за його словами, не відповідають сучасним вимогам.

“Ми зустрічалися з конструкторами, які запропонували нам свої напрацювання. 60% із запропонованого – це старі напрацювання, тому ми поки відмовилися від цих пропозицій”, – сказав тоді пан Сердюков.

Кількома місяцями раніше такі претензії щодо російської техніки висунув головнокомандувач Сухопутними військами Олександр Постніков.

“Ті зразки зброї, які виробляє промисловість, зокрема бронетанкове озброєння, артилерія та стрілецька зброя, за своїми параметрами не відповідають зразкам НАТО і навіть Китаю”, – сказав він на засіданні комітету з оборони і безпеки Ради Федерації.

Проте через деякий час Володимир Путін заявив, що в міноборони змінили своє ставлення до російських танків і готові їх купувати. “Міністерство оборони як замовник хоче мати найкраще за найнижчими цінами”, – зазначив тодішній прем’єр.

Отже, російські підприємства отримали контракти на поставки модернізованих Т-72 і нових Т-90.

Читайте також:  Нові умови для українських біженців в Польщі: що потрібно знати

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook