facebook

Нова зарплатня топ-менеджерів «Укрпошти» вражає

Топ-менеджер держпідприємства знайшов ресурси, щоб покращити життя співробітникам, але лише обраним…

Зарплата нового голови «Укрпошти» Ігоря Смілянського стала предметом скандальних дискусій ще влітку цього року. Вона становила 333 тисячі гривень на місяць. Але це не межа. «Фіксована ставка – 333 400 гривень на місяць. А далі бонусна система KPI, яку ще розробляють», – розповідав ще в липні представникам ЗМІ сам Смілянський.

05263e5498e61a8f4721f043d5a5d07d

Цифра не є надвеликою для людини, що 17 років працювала у сфері стратегічного, управлінського і фінансового консалтингу та має досвід роботи за кордоном.

Проте простим працівникам «Укрпошти» ентузіазму це не додало. З офіційних вакансій «Укрпошти» на сайті rabota.ua випливає, що листоноша в Києві може отримувати близько 3,5 тисячі гривень. Але якщо говорити про реалії, завідувач відділенням та листоноші в селі, які працюють лише по кілька годин на день, мають відповідно 600 та 700 гривень на місяць. І це з відсотками від продажу ковбаси, миючих засобів та інших товарів, якими працівників «Укрпошти» вантажить їхнє керівництво.


Працівників підприємства по усій країні здивувало б і нещодавнє істотне підвищення зарплат окремих співробітників «Укрпошти». Причому торкнулося воно переважно людей, яких новий топ-менеджер підприємства привів із собою в компанію. У розпорядженні «Главкома» опинилися бухгалтерські документи, що свідчать про вибірковий підхід нового керівника.

Так, за даними штатного розпису, перший заступник директора станом на 1 липня 2016 року отримував 10,7 тисячі гривень на місяць (за рахунок доплат «за високі досягнення в праці» та «за виконання особливо важливої роботи» загальний фонд його платні сягав майже 23 тисяч гривень). Стільки ж платили і просто заступнику – керівнику апарату. Але вже станом на вересень місячний посадовий оклад заступника гендиректора з фінансових питань Олександра Чернявського дорівнював 265 тисячам гривень, тобто зріс у десятки разів. Заступники з інформаційних технологій (Сергій Галан), із закупівель та управління майном (Олександр Наход), з персоналу (Олена Дрощенко) отримують відповідно 175, 153 і 145 тисяч гривень…

Всі ці люди прийшли до «Укрпошти» за запрошенням Смілянського. Чернявський до цього був фінансовим директором компаній «Інтертайп» і «Укртелеком»; Галаган – працював в «Укртранснафті» і «Метінвесті», Дрощенко керувала кадрами в «Новій пошті» та Адміністрації президента; Наход є одним із засновників системи ProZorro.
У вересні Смілянський також залучив до керівництва «Укрпоштою» як першого заступника директора з операційної діяльності Олександра Перцовського, який відповідав за розвиток бізнесу в азіатсько-тихоокеанському підрозділі міжнародного гравця на ринку поштової логістики – Deutsche Post DHL.

Відчутних змін зазнали й оклади деяких радників директора. Так, станом на липень усі радники (а їх було чотири) отримували по 6,8 тисячі гривень на місяць. Проте вже у вересні зарплата деяких з них зросла до 50 тисяч. При цьому загальна кількість радників збільшилась до семи, та четверо з них залишились на старих окладах. Підвищення торкнулося лише зарплат радника гендиректора, радника з питань логістики та радника з питань інформаційних технологій.

Читайте також:  Марцінків порадив своєму заступнику вишукувати гроші на освітлення, а головному комунальнику Франківська засипати дорожню яму шутром

Зросла у рази навіть зарплата помічника директора. Щоправда, порівняно з іншими членами команди Смілянського не дуже істотно – трохи менше ніж на 10 тисяч гривень (з 5,7 до 15 тисяч).

Змінились також оклади директорів за напрямами діяльності, але, як і у випадку із радниками, лише обраних. У липні ці посади передбачали оклад у розмірі 10,4 тисячі гривень. У вересні більші суми отримали директор з питань безпеки (50 тисяч гривень), директор з правових питань (нова посада, 95 тисяч гривень), директор з комунікацій та зв’язків з органами державної влади (нова посада, 50 тисяч гривень) та директор з розвитку інновацій (нова посада, 50 тисяч гривень). Оклади директорів з маркетингу і комунікацій, технічної політики, технології, інформаційних технологій залишились на старому рівні.

Якщо узагальнювати, то в липні керівному складу «Укрпошти» було виплачено 156 тисяч посадового окладу (загальний місячний фонд становив 268,8 тисячі гривень). У вересні ж ця сума вже становила 1,29 млн гривень (загальний місячний фонд – 1,32 млн гривень). Тобто на 1 мільйон гривень більше.

Старі зарплати керівного складу «Укрпошти»

 

2_starizp.pdf

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Нові зарплати керівного складу «Укрпошти»

novizp.pdf

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Збільшилась зарплатня і у головного бухгалтера. Олексій Джафаров на цій посаді раніше отримував 10,7 тис. гривень (з доплатами – 21,3 тис. гривень), а тепер має зарплатню у розмірі 75 тисяч. Заступник головного бухгалтера наразі замість колишніх 9,7 тис. гривень (з доплатами – 19,5 тисячі гривень) отримує 65 тис. гривень. Порівняно з окладами головного бухгалтера та заступника головного бухгалтера оклад будь-якого з «провідних бухгалтерів», що не змінився і дорівнює 4 тисячам гривень, виглядає більш ніж скромно.

Читайте також:  Шукаєш роботу? – Будь обережний

Лише втричі зросла зарплата, наприклад, директора департаменту економіки – з 10 тисяч до 33 тисяч. Натомість директор департаменту фінансів замість тих самих 10 тисяч гривень тепер отримує 110 тисяч гривень. Але цілком можливо, що «загадка» криється в тому, що перший керівник департаменту не змінився, а другий – прийшов з новим топ-менеджером.

Не змінились, наприклад, начальники відділу міжнародних взаєморозрахунків, служби внутрішнього контролю, відділу з роботи з документами та контролю, відділу оновлення основних засобів та експлуатації будівель і споруд, відділу майнових питань, відділу управління капітальними інвестиціями, відділу конкурсних торгів, відділу міжнародної пошти тощо, котрі як отримували, так і отримують по 6,5 тисячі гривень (з надбавками – до 10). 6,6 тисячі отримує начальник відділу організації функціонування ІТ-інфраструктури та начальник відділу розвитку ІТ-систем, що для ІТ-сфери, скажімо так, явно замало.

Зарплати та надбавки для, наприклад, керівників та працівників юридичного департаменту, відділу судової роботи, департаменту стратегії та проектів, відділу управління проектами, служби охорони праці та інших теж залишились незмінними.

Звісно, що не торкнулося підвищення заробітних плат звичайних диспетчерів поштового зв’язку, ставка яких дорівнює 2,5 тис. гривень, чи інженерів (3,8 тис. гривень).

Натомість на посаді, приміром, директора департаменту економічної та внутрішньої безпеки (яка є новою) зарплата становить 32 тисячі гривень. Варто зазначити, що штат безпеки взагалі було значно розширено – з 13 посад до 44. І загальні витрати на заробітну плату зросли з 87,9 тисячі (загальний місячний фонд 105 тисяч) до 791,5 тисячі.

Та проблема не лише у нерівномірному зростанні зарплат працівників «Укрпошти», більшість з яких, як відомо, не можуть похвалитись високою оплатою праці. Колишні працівники підприємства, які звільнились після приходу нового менеджементу, запевняють, що таке значне вибіркове підвищення зарплат відбулось в обхід процедури – без проведення конференції трудового колективу і внесення змін до колективного договору. Остання конференція, на якій було узгоджено новий колективний догорів на 2016–2020 роки між адміністрацією та колективом працівників «Укрпошта», відбулась у травні. Про подальші зміни члени трудового колективу начебто не були поінформовані.

Читайте також:  В Україні може бути дефіцит солі: через війну зупинився найбільший комбінат

«Главком» звернувся із запитом до «Укрпошти». Зокрема, редакція просила надати офіційну інформацію щодо того, як змінився зарплатний фонд керівних посад із приходом на підприємство Смілянського, а також пояснити, на основі яких рішень відбулось таке підвищення заробітної плати. «Главком» також просив надати основні фінансові показники «Укрпошти» (зокрема, прибуток) з початку цього року та з моменту приходу на підприємство нового керівництва. Це б дозволило оцінити, чи є у підприємства ресурси для переходу на новий рівень окладів для певних посад. На запит, який було відправлено 3 жовтня, відповіді за тиждень так отримано і не було. Хоча представники державної компанії обіцяли надати інформацію вже наступного дня, та згодом кілька разів вибачались і просили зачекати з публікацією матеріалу. Під кінець робочого тижня відповідальні за спілкування з пресою особи компанії перестали відповідати на дзвінки. А в понеділок повідомили, що поки що нічим не можуть допомогти.

* * *

Після публікації матеріалу «Укрпошта» все ж таки надала офіційний коментар.

Зокрема, «Главком» повідомили, що суттєве підвищення заробітної плати відбулось на підставі наказу по підприємству (УДППЗ «Укрпошта») згідно рішення погодженого з профспілкою з повним дотриманням порядку встановленого чинним законодавством. Більш детальні дані, як зазначено у відповіді, є конфіденційною інформацією, яка не підлягає поширенню.

Відповідні зміни були внесені у колективний договір.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.