facebook

Сигарети в Україні коштуватимуть 80-90 грн

В уряді вважають, що підвищення акцизного збору може допомогти збільшити тривалість життя на 10 років.До того ж така ініціатива покликана поповнити бюджет за рахунок курців мінімум на 100 млрд грн і боротися з контрабандою дешевих українських сигарет в західні країни, пише Сегодня.

121976




Як і чому в Україні підвищують вартість сигарет

З 2008 по 2015 рік середня ставка акцизу на пачку сигарет збільшилася в 14 разів, а доходи держбюджету від шкідливої ​​звички українців зросли з 3,5 млрд. грн до 22 млрд. грн відповідно. Разом з цим в Україні за цей період зменшився рівень поширення куріння з 25,6% до 18,4%. Але ставки на підакцизні товари в Україні значно нижче, ніж в європейських країнах. Зокрема на тютюнові вироби — в шість разів.

Згідно з проектом Міністерства фінансів №5132, в 2017 році середня ціна пачки сигарет зросте на три гривні — з 15 грн до 18 грн. Але при цьому вартість сигарет в Україні все одно буде залишатися нижче, ніж в сусідніх країнах.

Тільки до 2024 року, при щорічному підвищенні ставки акцизу, вартість українських сигарет досягне мінімального рівня країн ЄС — 90 євро за 1000 сигарет.

Також очікується скорочення ринку до 40 млрд сигарет за рахунок зменшення споживання тютюну і контрабанди з України. Але рівень доходів в бюджет від акцизного збору сигарет не зменшиться, а навпаки — зросте до 100 млрд. грн на рік.

-У 2008 році українці викурили 125 млрд штук сигарет, в 2015 — 73 млрд штук. Ми стали палити менше і доведено, що підвищення акцизів — корисно для держави. З одного боку вона отримує більше доходів: у 2008 році бюджет отримав 3,5 млрд. грн, в 2015 — 22 млрд. грн, з іншого — зменшується вживання тютюну і витрат на лікування курців.  — зазначає голова українського центру контролю над тютюном ГО»Життя» Андрій Скіпальський.

Підвищення тютюнових акцизів — одна з умов Угоди про асоціацію з ЄС — привести ставки акцизу на тютюн до мінімального рівня країн Євросоюзу.

Крім того, Україна ратифікувала в 2006 році конвенцію ВООЗ по боротьбі проти тютюну, згідно з якою країна повинна зменшити поширеність куріння, в тому числі і за допомогою податкових інструментів.

В Україні блокують законопроекти проти поширення куріння

Незважаючи на те, що рівень куріння в Україні падає, експерти відзначають, в Україні ще багато роботи по боротьбі з курінням. Наприклад, у Верховній Раді вже більше року блокується законопроект №2820 про внесення змін до установ охорони законодавства.

Вимога закону — збільшити зображення про шкоду куріння з 50% до 65% на пачці і переміщення його на верх пачки, а також заборона ароматизованих сигаретів і врегулювання продажу електронних сигарет.

Експерти відзначають, що на упаковках електронних сигарет повинна вказуватися інформація про ризики для здоров’я.

-Законопроект відповідає директиві 2014/40 Європейського союзу, але в Україні він уже півтора року блокується податковим комітетом. Серед вимог — зобов’язати виробника повідомляти про склад сигарети і диму, який утворюється при курінні і повна заборона тютюну в інтернеті. Також в законі прописані механізми врегулювання продажу електронних сигарет. Виробник повинен попереджати курця про небезпеку для здоров’я і від такої сигарети, — розповідає експерт українського центру контролю над тютюном ГО»Життя» Оксана Тотовицького.

Ще один законопроект, який повинен обмежити поширення куріння — №4030а. Він забороняє розміщувати тютюнові вироби на вітринах кіосків і магазинів. Варто відзначити, така норма вже діє не тільки в країнах ЄС, а й у Білорусі та Росії.

Серед вимог законопроекту — зробити все офіси, підприємства, готелі та вокзали на 100% вільними від куріння. А також підняти штраф за куріння в громадських місцях з 51-170 гривень до 340 грн.

-Зараз кіоски заліплені пачками сигарет. У багатьох країнах це заборонено. У тих же Росії та Білорусі — вони всі заховані. Всі ці заходи відповідають міжнародним нормам. Законопроект 4030а забороняє розміщувати сигарети на вітринах, — додає Оксана Тотовицького.

Вартість сигарет в інших країнах

Найдорожчі сигарети в Великобританії — 10,10 євро і Норвегії 10,75 євро. У Франції сигарети коштують від 6,75 євро за пачку.

Це досить дорого, особливо якщо врахувати, що в декількох межуючих з нею країнах вони суттєво дешевше (в середньому 3,5 долара) і контрабанда тютюну до Франції процвітає незважаючи на всі зусилля влади.

В Австрії ціни на сигарети починаються від 4,48 євро за пачку. У Німеччині та Іспанії середня ціна за пачку сигарет в порівнянні з Великобританією невелика — 5,34 і 4,44 євро відповідно. Але є додаткові обмеження: в Німеччині курити дозволено лише в спеціальних місцях, за порушення цієї норми загрожує штраф в 1000 євро.

А в Іспанії сигарети можна купити тільки в спеціалізованих магазинах, які працюють до 19:00.

Одні з найнижчих цін в ЄС на сигарети в Болгарії — 2,42 євро і в Чехії — 2,95 євро. Також низькі ціни на тютюнові вироби в балканських країнах, що не входять в ЄС: в Македонії — 1,09 євро, в Сербії — 1,63 євро, в Албанії — 1,79 євро. Але найдешевші сигарети — в пострадянських країнах.

У Білорусі та Україні середня вартість пачки сигарет — 0,58 євро, в Молдові — 0,66 євро, в Росії — 0,83 євро.

Куди йдуть гроші з акцизу на тютюнові вироби?

За розрахунками експертів, підвищення ставки акцизу на сигарети дозволить отримати у 2017 році дохід в бюджет країни на рівні 36-39 млрд. грн. При цьому очікується, що в 2016 доходи від тютюнових акцизів складуть 30-32 млрд. гривень.

Підвищення акцизу в першу чергу вигідно державі за рахунок поповнення бюджету, і громадянам за рахунок підвищення тривалості життя, оскільки курці в середньому живуть на 10 років менше.

У цьому році у Верховній Раді зареєстрований законопроект №5130 про внесення змін до Податкового кодексу. При розробці законопроекту ми керувалися рекомендаціями Світового банку. Ми вибрали варіант, який є найбільш оптимальним. Він передбачає збільшення специфічної і адвалерної ставки до 30% і 15% відповідно.

-Метою цього законопроекту, по-перше, є збільшення податкових надходжень. Близько дев’яти млрд. грн додаткових надходжень очікується в результаті такого підвищення. Кошти можуть бути спрямовані в галузі, які вимагають додаткового фінансування.По-друге, це адаптація національного законодавства до норм європейського законодавства  На практиці, термін адаптації ставок держав ЄС становив 10-15 років. Зараз ми тільки на початку шляху до приведення тютюнового акцизу до мінімального європейського, — зазначає Заступник начальника Управління податкової політики Міністерства фінансів Анатолій Наврада.

Поки що акцизний збір з сигарет просто розчиняється держбюджеті і не має цільового призначення. Але в Україні розглядається можливість направити гроші, отримані з курців на охорону здоров’я.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, у багатьох країнах тютюновий акциз фінансує медицину. Але дане рішення потребує політичної волі з боку прем’єр-міністра та Міністерства фінансів.

Читайте також:  Підпільний цех з виробництва сигарет у Польщі: троє українців можуть сісти

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.