facebook

Вчені попереджають про “ефект Анджеліни Джолі”

Вчені бояться сплеску хвилі, викликаної “ефектом Джолі”.

1601423




Генні консультанти бояться дії “ефекту Джолі” на суспільство, повідомляють Nature News. Вчені застерігають, що мутація в генах BRCA1 і BRCA2 ще не свідчить про ризик виникнення злоякісної пухлини і не є показанням для хірургічного втручання.

Рішення американської актриси Анджеліни Джолі зробити операцію з видалення яєчників і фаллопієвих труб виправдане великою ймовірністю виникнення у неї раку. Це підтвердили дослідження, результати яких спонукали актрису зважитися на операцію.На думку вчених, стаття Джолі, опублікована 24 березня в виданні The New York Times, надихне багатьох жінок пройти тестування на “ген раку”, але багато з них можуть виявитися в неоднозначній ситуації.

Мутації в генах BRCA1 і BRCA2 виявити нескладно, але їх вплив на розвиток злоякісних пухлин ще недостатньо вивчено. Такі мутації називаються варіантами невизначеного значення, і вчені поки не можуть з усією впевненістю стверджувати існування причинно-наслідкового зв’язку між мутацією і розвитком раку.

Вчені прийшли до висновку, що багато варіантів невизначеного значення BRCA абсолютно нешкідливі, і їх наявність в крові людини не є показанням для проведення профілактичної операції.

У вокаліста Iron Maiden виявлений рак

Генетик Кетрін Натансон з Університету штату Пенсільванія у Філадельфії заявила: “Чим більше людей проходять тестування, тим більше ми виявляємо носіїв певної генетичної мутації, і з варіанту невизначеного значення він переходить в категорію безпечних”.

Раніше повідомлялося, що Келлі Осборн хоче видалити яєчники за прикладом Анджеліни Джолі.

Читайте також:  Заступник голови Кулуської РДА декларує вклад у банку, що вдвічі перевищує його річний заробіток

Шукайте деталі в групі Facebook