facebook

У США створили чіпи, що дозволяють оснащувати ноутбуки терабайтами пам’яті

За допомогою нової технології можна створювати зйомні накопичувачі розміром як жувальна гумка і з великим об’ємом пам’яті

1601797




Американська компанія Micron розробила чіпи NAND-пам’яті ємністю 32 і 48 ГБ, які дозволять оснащувати ноутбуки десятками терабайт пам’яті. Перші продукти на основі нових чіпів можуть з’явитися у продажу вже в 2016 році, повідомляє CNews.

Нова технологія, розроблена за участю інженерів з Intel, має на увазі використання великої кількості шарів осередків, накладених один на одного. Партнери змогли розташувати таким чином 32 шари і, використовуючи технологію зберігання двох бітів даних в одній комірці, отримати чіп ємністю 32 ГБ, і технологію зберігання трьох бітів даних в одній комірці – чіп ємністю 48 ГБ.

“Двомірна NAND-пам’ять близька до своєї технологічної межі, що стає викликом для індустрії флеш-пам’яті. Перспективна технологія 3D NAND дозволить виробникам чіпів пам’яті продовжити слідувати закону Мура, забезпечити подальше зростання продуктивності і скорочення витрат”, – заявили в Micron.

“Нові чіпи дозволять створювати SSD-накопичувачі ємністю 3,5 ТБ розміром з жувальну гумку і ємністю понад 10 ТБ розміром з 2,5-дюймовий диск”, – додали в компанії, підкресливши, що це втричі більше порівняно з сучасними накопичувачами.

Щоб при використанні великої кількості шарів не знизилися якість виробництва і надійність роботи пам’яті, інженери Micron в партнерстві з Intel скористалися осередками з плаваючим затвором. Такі осередки отримали поширення у флеш-пам’яті з планарної структурою і до цього жодного разу не використовувалися в 3D NAND. Партнери стверджують, що нова пам’ять досить надійна, щоб її можна було використовувати в дата-центрах.

Тестові зразки нових чіпів ємністю 32 ГБ партнери вже почали постачати замовникам.До поставок тестових зразків чіпів ємністю 48 ГБ вони планують приступити до кінця весни. До серійного випуску і тих, і інших чіпів компанії планують приступити в IV кварталі 2015 року.

Читайте також:  У США українець на бензовозі в’їхав у натовп протестувальників. Відео

У Micron очікують, що перші продукти на ринку на базі нових чіпів з’являться в 2016 році.

У Японії створять комп’ютер, в 100 разів потужніший, ніж досі існуючі

Шукайте деталі в групі Facebook