facebook

З 1 січня жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3200 грн

Уряд ініціює підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати з 1600 (станом на грудень 2016 р) до 3200 грн. Вперше за роки незалежності розмір мінімальної зарплати зрівняється з прожитковим мінімумом для працездатних осіб. Приміром, у вересні 2015 року після чергового підвищення соцстандартів мінімальна зарплата складала лише 47,3% прожиткового мінімуму, у травні 2016-го – 47,7%. Якщо у січні 2014 р. співвідношення мінімальної та середньої заробітних плат становило 38,5 %, то у травні 2016 р. – 29,1 % (за рекомендаціями Міжнародної організації праці таке співвідношення має становити не менше 50 %, в країнах ЄС – 60 %).

630_360_1477475909-9320

Мляве зростання соціальних стандартів виштовхувало все більше працюючих українців за межу бідності, звужувало споживчі можливості населення. Тому Уряд запропонував Верховній Раді розглянути три новації. По-перше, одразу вдвічі підвищити мінімальну зарплату. По-друге, встановити тарифний розряд єдиної тарифної сітки у розмірі 1600 грн. По-третє, скасувати прив’язку розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати. Таким чином, прибирається ситуація встановлення невиправдано високих зарплат для деяких груп держслужбовців, відновлюється соціальна справедливість.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України:

«Ми забезпечимо в країні двократне збільшення мінімальної заробітної плати. Це означає єдине, що з 1 січня жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3200 грн. Ця ініціатива попередньо була обговорена з Президентом України, представниками фракцій коаліції Парламенту, в Уряді і було знайдене спільне рішення, яке дає можливість зробити перші кроки з наведення порядку і оцінки праці українських громадян. Праця українських громадян є недооцінена.  Тому потрібно створити систему, за якої працюючі громадяни почнуть отримувати належну заробітну плату. Уряд оновив споживчий кошик, який у 2017 році має дорівнювати 3200 грн. Таким чином, вперше за 25 років незалежності мінімальна заробітна плата громадян дорівнює реальному, фактичному і юридичному прожитковому мінімуму. Це абсолютно відповідає нашим можливостям і ми можемо це забезпечити з 1 січня 2017 року. Ми не просто виконуємо зобов’язання – ми їх перевиконуємо. Це наш обов’язок – виконувати соціальний контракт».

Читайте також:  Зарплати освітян в 2024 році будуть дещо підвищені

 

Розпочатий Урядом процес реформування системи оплати праці миттєво викликав чимало запитань. Пропонуємо відповіді на найбільш поширені.

Кого стосується підвищення мінімальної заробітної плати?


Підвищення мінімальної заробітної плати у разі схвалення урядової ініціативи Верховною Радою стосується всіх без виключення працюючих в Україні громадян.  З 1 січня 2017 року жоден працівник, у тому числі у бюджетній сфері, не буде отримувати заробітну плату менше 3200 грн на місяць.

Що означає скасування прив’язки розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати?

Зараз оклади окремих категорій службовців розраховуються у мінімальних зарплатах. Приміром, відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» посадовий оклад судді місцевого суду встановлено у розмірі 10 мінімальних заробітних плат. Отже, якщо мінімальна зарплата зросте на 1600 грн, зарплата судді місцевого суду збільшиться одразу на 16000 грн. Уряд пропонує скасувати таку соціальну несправедливість і підвищувати зарплати всім працюючим рівномірно.

Чи зменшиться кількість отримувачів субсидії на оплату комунальних послуг після дворазового підвищення мінімальної зарплати?

Зростання мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 гривень не вплине на розмір субсидії, призначеної в опалювальному сезоні 2016-2017 років.

Коментар Віце-прем’єр-міністра України  Павла Розенка:

«Для розрахунку розміру субсидій у цьому опалювальному сезоні враховуються доходи за минулий 2015 рік. Тому в цьому році для людей, які отримують субсидії, це буде позитивний момент, у них просто з’являться додаткові кошти. Корекція розміру субсидій з урахуванням підвищення заробітних плат буде проводитися вже  в наступному опалювальному сезоні. Очевидно, що вже з наступного опалювального сезону люди будуть отримувати трошки менші субсидії, але їх достаток буде рости. Ми потроху будемо балансувати цю модель за рахунок збільшення доходів громадян. В наступному році не передбачається збільшення ціни ні на газ, ні на житлово-комунальні послуги».

Читайте також:  Франківчанка скаржиться, що на Пасічній бігають величезні щурі

Чи збільшиться податковий тиск на спрощенців після підвищення зарплатної мінімалки до 3200 грн?

Розмір ставки єдиного податку для «спрощенців» 1 і 2 груп прив’язаний до мінімальної зарплати. Тобто при збільшенні у два рази мінімальної зарплати їм доведеться сплачувати більше. Так, але слід зауважити, що, по-перше, зараз середня зарплата по Україні становить 5 тис. грн. Тобто підвищення зарплатної «мінімалки» – перший крок до легалізації реальних зарплат.  По-друге, після виходу на пенсію «спрощенцям» сплачується така ж пенсія, як і громадянам, які працювали найманими працівниками. Відтак, спрощенці мають відраховувати в ПФ стільки ж, скільки громадяни – наймані працівники.

Чи вплине суттєве зростання мінімальної зарплати на макроекономічну стабільність, зокрема, на розкручування інфляції?

Багато років соцстандарти в Україні піднімалися дуже повільно і відставали від реальних темпів інфляції, що провокувало зубожіння населення. Це, у свою чергу, негативно впливало і на економіку через скорочення споживчого попиту. Аби подолати кризові явища в економіці, уряди провідних країн не скорочували, а навпаки, збільшували соціальні видатки, аби відновити внутрішній попит. В українських реаліях підвищення мінімальної зарплати матиме ще один позитивний ефект – виведення зарплат із тіні і як результат – скорочення дефіциту Пенсійного фонду і  обсягів його державної підтримки. Бюджет на наступний рік буде збалансований, тому вмикати друкарський верстат, аби виконати зобов’язання, які випливають з підвищення до 3200 грн мінімальної зарплати, ніхто не буде.

Коментар Першого віце-прем’єра-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва:

«Підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму не відіб’ється на макростабільності. Мінекономрозвитку і Мінфін дали прогноз зростання економіки на наступний рік – 3%, ми чітко зафіксували курс – 27,2 грн / $ 1 (середній). Ми чітко зафіксували структуру і пріоритети економіки. Я вважаю, що макропоказники, які ми дали на три роки, є прогнозованими і виправданими. Коли ми знизили єдиний соціальний внесок, необхідно витягати заробітні плати з тіні, а не тримати на мінімальних. Чим більше тіньових коштів буде офіційно задекларовано, тим здоровіше стає економіка».

Читайте також:  Цукор на заводах України здорожчав на 40% через небувалі ціни на газ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.