facebook

В Івано-Франківську будинок-“термос” обходиться без газопостачання

За комуналку в жовтні господарі оселі заплатили близько 400 гривень. Будинок-“термос” з’явився в Івано-Франківську. Від звичайної міської багатоповерхівки його відрізняє цілковита відсутність газопостачання. Людей там гріють добре утеплені стіни та підлога.

385875165

Переваги економії газу власники будинку вже відчули – у жовтні за комуналку заплатили неповних 400 грн. Надворі зараз лише 4 градуси тепла. А в чималому будинку стабільних +20. При тому, що тут узагалі немає батарей і не підведений газ. У будинку – якісно утеплені стіни, наголошує господар Микола Яценович.

Тут 30-сантиметровий шар пінополістеролу. Майстри ним хіба що комин не обробили. Особливу увагу приділили вікнам. Адже зазвичай саме на утепленні віконних відкосів та підвіконні економлять українці і через це втрачають силу-силенну тепла. “Точка утеплення починається біля вікна, яке вмоноване фактично в 25-сантиметровому утепленні. Відповідно тепловтрат по відкосу немає взагалі.

І причини появи грибків немає, бо тут ніколи не буде конденсату”, – говорить господар оселі. Великі південні вікна, що пропускають максимум сонця, та електропідігрів підлоги – ось і все опалення у будинку. Але завдяки стінам-“термосу” навіть для мерзлюків цього цілком достатньо, переконує господар. “Підлога на один градус тепліша, ніж повітря в кімнаті. Різниці в один градус достатньо, щоб тепло від підлоги нагріло кімнату до комфортної температури в 20 градусів”, – говорить Микола Яценович.

Та й клімат у теплоізольованому будинку для життя людини, а надто дітей, каже Микола, здоровіший. Навіть якщо електроенергію в будинку відключать, Яценовичі не замерзнуть. Геть незалежними від енергоносіїв їх робить камін. Він не стільки кімнату обігріває, скільки нагріває воду у величезній ємності, звідки вона за потреби поступає в підлогу.

Читайте також:  Американський глянець відзняв моделей у Карпатах у гуцульському одязі (ФОТО)

За освітою геолог, нині бізнесмен Микола Яценович не приховує: жодного технічного ноу-хау в цьому будинку-“термосі” немає. Під час його облаштування він лише пригадав шкільний курс фізики та в Інтернеті подивився, як своє житло облаштовують європейці. Тому, наприклад, у жовтні обігрів будинку в 150 “квадратів” Яценовичам обійшовся в неповних 400 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.