facebook

Франківцям презентували перший повнометражний документальний фільм про вишиванки “Спадок нації”

У четвер, 3 листопада, в Івано-Франківську відбулася прем’єра першого повнометражний документальний фільм про вишиванки “Спадок нації”.

 

Автором ідеї фільму виступила журналістка, письменниця та громадська активістка Леся Воронюк. Жінка впродовж кількох останніх років є організаторкою всеукраїнської акції “День вишиванки”. Саме ця подія надихнула журналістку на створення фільму.

111

У фільму зібрано історії людей з усієї України, в тому числі і з окупованих територій, пов’язані з вишиванками. Так, про свою унікальну вишиванку вишиту з простирадл в тюрмі розповідає зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків, правнук письменника Бориса Антоненка-Давидовича, змушені покинути свої домівки колишні мешканці Луганська та Донецька.

“Одна з історій у фільмі це історія про те, що в Канаді живуть українці, які сім поколінь зберігають традицію передавання вишитих сорочок. При чому роблять це автентично, не маючи середовища українського спілкування. Це такий приклад тим українцям, які живуть тут, в себе вдома, в своїй країні і постійно нарікають на президента, на мінкульт, на освіту, що їм хтось не дає реалізовуватись як українці і зберігати свою культури. Як на мене, це просто не бажання цього робити”, – каже Леся Воронюк.

Про символіку говорять вишивальниці з різних куточків країни, в тому числі і на Франківщині. На презентації фільму був присутній Богдан Тофійчук з села Бабич, який колекціонує вишиванки.

“Богдан колекціонер-реконструктор. Історія Богдана – це злам шаблону про те, що українську вишиванку продукують, розвивають, зберігають і передають лише люди похилого віку і здебільшого жінки. Насправді, дуже круто що в цей процес задіяні молоді люди, які не тільки зберігають традиції, а й показують їх в сучасному світлі”, – розповідає авторка фільму.

Читайте також:  Це найкрасивіша українка! Тіна Кароль вразила всю країну своєю вишиванкою, Марина Порошенко зі своєю навіть збоку не стояла

Над фільмом команда працювала понад рік. Режисером і оператором виступив Олександр Ткачук.

Автори проекту також мають благодійну мету. Під час перегляду фільму збиралися кошти на потреби пластунів, котрі перебувають в зоні АТО.

Після показу у Франківську фільм покажуть

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.